MENU

Ξεμπλοκάρουν τα πρώτα πλωτά φωτοβολταϊκά – Ο βασικός γνώμονας του ΥΠΕΝ

Προβάδισμα στις αιτήσεις για την κατασκευή έργων έχουν οι τεχνητές λίμνες

Το πλαίσιο για την εγκατάσταση των πρώτων πιλοτικών πλωτών φωτοβολταϊκών στη θάλασσα και τεχνητές λίμνες, πρόκειται να «ενεργοποιήσει» το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με διατάξεις που θα συμπεριλάβει στο επικείμενο πολεοδομικό νομοσχέδιο. Οι διατάξεις θα έρθουν σε συνέχεια των ρυθμίσεων που θεσπίσθηκαν τον Απρίλιο του 2022 για τον νέο αυτό «πράσινο» κλάδο και οι οποίες δεν εφαρμόστηκαν στην πορεία.

Έτσι, με τη νέα νομοθετική παρέμβαση, στόχος είναι να ανοίξει ο δρόμος για τις πρώτες εγκαταστάσεις στη χώρα μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι γνώμονας του ΥΠΕΝ είναι τα πρώτα βήματα να γίνουν με πάρκα περιορισμένου μεγέθους. Έτσι, όσον αφορά τα πλωτά φωτοβολταϊκά στη θάλασσα, οι διατάξεις θα καταλάβουν ένα χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος 10 MW, με έργα ισχύος από 0,5 έως 1 MW.

Στην περίπτωση των έργων που προορίζονται και πάλι για τεχνητές λίμνες, θα «ανάψει το πράσινο φως» για έως 8 ανάλογα πρότζεκτ. Η ισχύς κάθε έργου δεν μπορεί να ξεπερνά σε αυτή την περίπτωση τα 8 MW.

Και για τις δύο κατηγορίες έργων, θα προωθείται το προβάδισμα των έργων στην πρόσβαση στο ηλεκτρικό δίκτυο, με την προτεραιοποίηση εξέτασης των αιτήσεων για όρους σύνδεσης. Επίσης, τα έργα θα απαλλάσσονται από τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς, για την κατακύρωση τιμής αναφοράς.

Αντίθετα, η ταρίφα τους θα είναι διοικητικά οριζόμενη και θα προσδιορισθεί με Υπουργική Απόφαση. Η αποζημίωσή τους θα διέπεται από το καθεστώς Λειτουργικής Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης, με τη σχετική σύμβαση να υπογράφεται έως τον Δεκέμβριο του 2024.

Έως αυτή τη στιγμή, έχουν υποβληθεί αιτήσεις για την κατασκευή 21 ανάλογων πάρκων, συνολικής ισχύος 840 MW περίπου. Από αυτά τα υποψήφια πρότζεκτ, μόλις τα τέσσερα προορίζονται για εγκατάσταση στη θάλασσα και τα υπόλοιπα 17 σε τεχνητές λίμνες. Ο λόγος είναι πως οι τεχνητοί ταμιευτήρες αποτελούν ένα πιο ήπιο περιβάλλον, το οποίο εγγυάται μεγαλύτερη διάρκεια «ζωής» των ηλιακών συστημάτων. Κι αυτό γιατί τα προβλήματα διάβρωσης είναι ηπιότερα, όπως επίσης και το ύψος του κυματισμού, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβες.

Κύκλος «ζωής» κοντά στα 30 έτη

Πάντως οι τεχνολογικές λύσεις έχουν εξελιχθεί και σε ό,τι αφορά τα πάνελ που προορίζονται για εγκατάσταση σε ανοιχτές θάλασσες, με συστήματα που μπορούν να προσεγγίσουν έναν κύκλο ζωής έως και τριών δεκαετιών.

Τα πλωτά φωτοβολταϊκά αποτελούν μία πολύ καλή εναλλακτική στις αντίστοιχες χερσαίες μονάδες, όπου υπάρχει περιορισμένη διαθεσιμότητα χώρου για την ανάπτυξή τους, ενώ υπολογίζεται ότι αποδίδουν έως και 10% καλύτερα λόγω των συνθηκών που επικρατούν στο νερό (χαμηλότερη θερμοκρασία στα πάνελ κ.α.).

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το ΥΠΕΝ ήδη από την περασμένη άνοιξη, με την υπογραφή Σύμβασης Λειτουργικής Ενίσχυσης ένας ιδιοκτήτης (με άμεση ή έμμεση κυριότητα) δεν μπορεί να εκμεταλλεύεται πάνω από δύο πλωτά φωτοβολταϊκά.

Σχετικά Άρθρα