MENU

Οι Ασιάτες γυρίζουν την πλάτη στην αγορά ακινήτων της Κίνας

Εκτός του ραντάρ των επενδυτών το 2024

Την πλάτη τους στην αγορά ακινήτων της Κίνας, φαίνεται να γυρίζουν οι θεσμικοί επενδυτές από την Ασίας το 2024, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που κοινοποίησε η  ANREV, με στόχο τη διερεύνηση των επενδυτικών προθέσεων του κλάδου για το 2024,

H κινεζική αγορά ακινήτων προσέλκυσε επενδύσεις ύψους 37,5 δις. δολ το 2023, τις περισσότερες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ξεπερνώντας τα επίπεδα των 36,9 δις. δολ, της Ιαπωνίας.

Εντούτοις, η άλλοτε αγαπημένη δεν περιλαμβάνεται στους ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς φέτος. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία ούτε μία πόλη κατηγορίας 1 (Tier 1), δεν συγκαταλέγεται στο τοπ 10 των επιλογών των Ασιατών για το 2024, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους, το 27% των οποίων περιλαμβάνει τις κινεζικές πόλεις κατηγορίας 1 στις δέκα κορυφαίες επιλογές του.

Σε διεθνές επίπεδο καταγράφεται μεταστροφή του επενδυτικού κλίματος όσον αφορά την ευρύτερη Κίνα, με το 19% των επενδυτών να θεωρεί τις πόλεις  κατηγορίας 1 ελκυστικούς προορισμούς για επενδύσεις στα ακίνητα και μόλις το 11% να  εκτιμά το ίδιο για το Χονγκ Κονγκ, το οποίο μαζί με την Ινδία καταλαμβάνει τη χαμηλότερη θέση όσον αφορά τη δημοφιλία για επενδυτές στον κλάδο real estate, φέτος.

Η αποτυχία της κυβέρνησης να αναχαιτίσει την πτώση του τομέα ακινήτων πυροδότησε την έντονη ανησυχία των επενδυτών, πολλοί εκ των οποίων ήδη αποσύρουν κεφάλαια από τις αγορές real estate.

“Χρειάζεται να δούμε δραστικές παρεμβάσεις στην αγορά ακινήτων της Κίνας. Έως τότε οι επενδυτές θα συνεχίσουν να αποφεύγουν τη χώρα, τόνισε ο κ. Andrew Sharrock, στέλεχος της Landmark Familly Office. Ο Sharrock τόνισε πως ενώ οι  ευκαιρίες για αγορά βελτιώθηκαν σε πολλές ασιατικές χώρες, λόγω της πτώσης των τιμών, οι προοπτικές στην Κίνα παραμένουν αδύναμες.

Ο επικεφαλής του κλάδου έρευνας και συμβουλευτικών υπηρεσιών της Savills στην Κίνα, κ. James Macdonald, επισήμανε τους κινδύνους από την κρίση στα ακίνητα της χώρας. «Οι χρεοκοπίες και οι πλειστηριασμοί αυξάνονται επικίνδυνα, ενώ οι κατασκευαστές ξεμένουν από μετρητά, καθώς αρκετά κανάλια πίστωσης παραμένουν κλειστά στους περισσότερους, πλην των μεγάλων κατασκευαστριών, όπου κι εκεί οι πωλήσεις παραμένουν χαμηλές.» πρόσθεσε.

Η κ. Nancy Curtin της AITi Tiedemann Global, διαχειριστής κεφαλαίων, η αξία των οποίων ανέρχεται στα 49 δις. δολ, τόνισε πως ο τρόπος που το Πεκίνο θα διαχειριστεί την αγορά ακινήτων είναι κρίσιμη για τη χώρα. «Οι ελπίδες για το τρέχον έτος βασίζονται στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για στήριξη του real estate, με επίκεντρο τον καταναλωτή.

«Η Κίνα φαίνεται ότι για την ώρα είναι εκτός του ραντάρ των επενδυτών ακινήτων για μία σειρά από λόγους», τονίζει ο κ. Peter Hobbs, διευθύνων σύμβουλος στην bfinance στο Λονδίνο.

«Οι επενδυτές μοιάζουν να είναι διχασμένοι για την κινεζική αγορά», τονίζει ο κ. Joe Kwan Raffles Family Office στη Σιγκαπούρη. Επισημαίνοντας πως τα επίπεδα εκπτώσεων στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, αλλά και σε άλλες αγορές Ασίας και Ειρηνικού, παρέχουν στους επενδυτές ευκαιρίες για αγορές.

«Το Χονγκ Κονγκ παρά τα προβλήματα, παραμένει πύλη για την Ασία, ενώ η μεγαλύτερη της αναμενόμενης πτώσης στις αξίες προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες κυρίως στον κλάδο φιλοξενίας. Καθώς ο τουρισμός αναπτύσσεται, αναμένεται να υπάρξει μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον τουλάχιστον το 2024.», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα