MENU

Κενό γράμμα η ασφάλιση κατοικιών στην Ελλάδα – Μόλις το 7% είναι πλήρως ασφαλισμένες!

Οι λόγοι που οι 2 στις 3 κατοικίες με ασφαλιστήριο συμβόλαιο δεν εξασφαλίζουν έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ

Πολύ μεγαλύτερο από αυτό που υπολόγιζε μέχρι σήμερα ο κλάδος της κτηματαγοράς, αποδεικνύεται το ασφαλιστικό κενό στην εγχώρια αγορά κατοικίας.

Η διαπίστωση αυτή προέκυψε μέσα από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με τα οποία οι πλήρως ασφαλισμένες κατοικίες που έχουν δικαίωμα να λάβουν την έκπτωση του 10% στον ΕΝΦΙΑ όχι μόνο δεν είναι στα επίπεδα του 16% – 17% όπως μέχρι σήμερα υπολογίζονταν, αλλά απέχουν πάρα πολύ από το ήδη αρκετά χαμηλό αυτό ποσοστό.

Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, προκύπτει ότι δικαίωμα στην έκπτωση έχει μόλις το 30% των κατοικιών που είναι ασφαλισμένες, καθώς οι υπόλοιπες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της πλήρους ασφάλισης.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου 2 στις 3 ασφαλισμένες κατοικίες δεν διαθέτουν και τις τρεις βασικές καλύψεις που απαιτούνται, δηλαδή δεν έχουν ταυτόχρονα ασφάλιση έναντι των κινδύνων φωτιάς, πλημμύρας και σεισμού. Μάλιστα, οι περισσότερες έχουν ασφάλιση μόνο για τον κίνδυνο πυρκαγιάς που αποτελεί την υποχρεωτική κάλυψη για να θεωρείται μια κατοικία ασφαλισμένη.

Ο νόμος όμως για την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ θεωρεί υποχρεωτικές και τις τρεις καλύψεις, οι οποίες οδηγούν σε ένα ποσό αποζημίωσης πάνω από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Μόνο για εφέτος επειδή το 2024 θεωρείται μεταβατική χρονιά, το ποσό αποζημίωσης έχει ως βάση τα 900 ευρώ το τ.μ.

Επιπλέον, σε αρκετές από τις κατοικίες που είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένες μιας και έχουν αγοραστεί με τραπεζικό δανεισμό, οι ιδιοκτήτες τους δεν τις έχουν ασφαλίσει για το σύνολο της αξίας τους, αλλά μόνο για το ποσό του δανείου που έχουν λάβει. Έτσι, και οι συγκεκριμένες κατοικίες δεν θεωρούνται πλήρως αλλά μερικώς ασφαλισμένες, με αποτέλεσμα να μη δικαιούνται την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ.

Βάσει όλων αυτών των διαπιστώσεων με βάση τα κριτήρια της ΑΑΔΕ, ως πλήρως ασφαλισμένες κατοικίες (και άρα εκείνες που δικαιούνται να πάρουν την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ) θεωρούνται μόλις το 6 – 7%, δηλαδή περίπου 300.000 κατοικίες. Στο υπόλοιπο 9% – 10% δεν υφίσταται η κάλυψη για πλημμύρα ή για σεισμό ή και οι δύο μαζί.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης και Γενικός Γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Δημήτρης Γαβαλάκης, «αν λείπει ο σεισμός από την κάλυψη τότε η επιβάρυνση στο ασφάλιστρο είναι σημαντική κατά 70%. Αν λείπει η πλημμύρα τότε είναι ευκολότερο να καλυφθεί, καθώς η επιβάρυνση είναι αρκετά μικρότερη στα επίπεδα του 10%».

Υποασφαλισμένες και οι επιχειρήσεις

Πάντως μεγάλη έλλειψη στην κάλυψη έναντι φυσικών καταστροφών εκτός από τα σπίτια έχουν και οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Για τον λόγο αυτό η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος ζητά την υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων όχι μόνο σε αυτές που έχουν τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ, όπως σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση, αλλά το όριο αυτό να μειωθεί στο 1 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύπτεται ασφαλιστικά πολύ μεγαλύτερο ποσοστό της εγχώριας μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, οι επιχειρήσεις που έχουν κύκλο εργασιών μεγαλύτερο των 2 εκατ. ευρώ αποτελούν μόλις το 15 -16% των ελληνικών επιχειρήσεων.

Αν όμως το όριο υποχρεωτικής ασφάλισης προσδιοριστεί στο επίπεδο του 1 εκατ. ευρώ, τότε θα καλύπτει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων που ίσως να προσεγγίζει ακόμη και το 50%.

Σχετικά Άρθρα