Ιδιαιτέρως σημαντική αποδεικνύεται, βάσει ερευνών, για την ψυχική και πνευματική μας υγεία η κοινωνικοποίηση και η σύναψη σχέσεων και φιλιών, όμως όσο περνούν τα χρόνια, ο χρόνος που αφιερώνουμε εκεί αντικαθίσταται από τη δουλειά, τις ευθύνες και τη φροντίδα παιδιών και οικογένειας.
Λιγότερο από το 33% των ενηλίκων μεταξύ 30 και 49 ετών ισχυρίζεται, ότι έχει πέντε ή περισσότερους πραγματικούς φίλους, ενώ το 34% όσων βρίσκονται στην ηλικία μεταξύ 50 και 80, φοβάται πως έχει απομονωθεί.
Για να κάνει κανείς φίλους σε προχωρημένη ηλικία, χρειάζεται να συνδυάζει τρεις παραμέτρους:
1) Βασική προϋπόθεση να διαμένεις και να εργάζεσαι κοντά σε κάποιον
Όταν είσαι μικρός, βρίσκεσαι συνεχώς κοντά σε άτομα της ηλικίας σου (σχολείο, αθλήματα, δραστηριότητες) και έτσι να κατάφερνες να περιτριγυρίζεσαι συνεχώς από ανθρώπους της ηλικίας σου. Σήμερα το 58% των Αμερικανών δεν ζει έστω κοντά στην πόλη του και έτσι πολλές από τις φιλίες που είχαν μεγαλώνοντας πιθανότατα είναι πιο δύσκολο να διατηρηθούν.
2) Πολύ σημαντικό να είστε στην ίδια φάση στη ζωή σας
Όλοι βρίσκονται σε διαφορετικά χρονοδιαγράμματα. Μερικοί από τους φίλους σου παντρεύονται, κάποιοι πηγαίνουν για -περαιτέρω- σπουδές και κάποιοι κυνηγούν δουλειές. Επομένως, η εύρεση φίλων που αντιμετωπίζουν τα ίδια εμπόδια διευκολύνει τη σύνδεση.
3) Να έχετε ίδιες αξίες και ιδανικά
Μπορεί να έχετε μοναδική αλληλεπίδραση με κάποιον, αλλά αρκεί μια μικρή προσωπική διαφορά, για να χαθεί αυτή η επαφή. Μπορεί να μην ταιριάζετε στον τρόπο διασκέδασης, στον τρόπο ζωής κι εκγύμνασης ή έστω στα πολιτικά και η παραμικρή… απόσταση, μπορεί να σας αποξενώσει.
Αν νιώθετε ότι κάποιος… τικάρει αυτά τα κουτάκια, αλλά δεν μπορείτε να έχετε πραγματική σύνδεση, είναι επειδή δεν κάνετε τις σωστές κουβέντες για προσέγγιση. Αν προσπαθείς να προσελκύσεις έναν νέο φίλο, θα πρέπει να αναδεικνύεις αυτό που θα τους ωφελήσει αν σε έχουν φίλο, θεωρούν οι ειδικοί.
Μάθετε τις συνήθειες και τις προτιμήσεις κάποιου και ρωτήστε τους, αν μπορείτε να το συνδυάσετε μαζί. Αν για παράδειγμα, έχει μια δουλειά, που να είναι κοντά με μια δική σας υποχρέωση ή έστω αν πρόκειται να πάει για ψώνια ή για έναν καφέ σε ένα μέρος που συχνάζετε κι εσείς. Δεν είναι απαραίτητο κάθε επαφή να εξαρτάται από κάποια δραστηριότητα.
Στην τελική, μπορείτε να ρωτήσετε, τον διπλανό σας, αν βλέπετε πως αισθάνεται περίεργα, ποιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και αν μπορείτε να βοηθήσετε. Μερικές φορές πολλοί σκεφτόμαστε ότι η σκέψη και μόνο της πραγματικής θέλησης για βοήθεια – ένα στήριγμα μπορεί να φανεί απίστευτα χρήσιμο σε έναν φίλο.