MENU

Τι αναζητούν οι αγοραστές σε μια κατοικία

Ποια είναι τα πιο δημοφιλή χαρακτηριστικά

Οι σημερινοί αγοραστές νεόδμητων κατοικιών ενδιαφέρονται περισσότερο για ακίνητα που είναι εξατομικευμένα στις ανάγκες τους και λιγότερο για την έκτασή τους, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών Κατοικιών των ΗΠΑ.

Καθώς οι τιμές των σπιτιών και τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, οι αγοραστές είναι πρόθυμοι να συμβιβαστούν με τα τετραγωνικά μέτρα για να εξασφαλίσουν άλλες βασικές ανέσεις.

Τα νεόδμητα σπίτια έχουν συρρικνωθεί ως προς τα μέτρα τους τα τελευταία 13 χρόνια. Το μέσο σπίτι ήταν 2.479 τμ το 2022 και 2.411 τμ το 2023. Τώρα, οι νέες κατασκευές γίνονται ακόμη μικρότερες.

“Η προσιτότητα της κατοικίας έχει επιδεινωθεί, εξέλιξη που προκαλείται από την εκτίναξη των τιμών των υλικών, της ξυλείας, της εργασίας και των οικοπέδων. Τα υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων προκαλούν ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες”, επισημαίνει η κ. Rose Quint, βοηθός αντιπρόεδρος έρευνας της NAHB.

Αυτό οδηγεί τους αγοραστές να αναζητούν νέα σπίτια έκτασης περίπου 2.070 τμ. Αυτό είναι πιθανό επειδή τα μικρότερα σπίτια κοστίζουν λιγότερο και είναι συχνά φθηνότερα στη θέρμανση, την ψύξη και τη συντήρηση.

Τα κορυφαία χαρακτηριστικά που αναζητούν οι αγοραστές κατοικιών σε νέες κατασκευές

Το NAHB διεξήγαγε έρευνα σε περίπου 3.000 υποψήφιους και νέους αγοραστές για να καταγράψει ποια χαρακτηριστικά είναι τα πιο σημαντικά. Ενώ οι αγοραστές μπορεί να μην επικεντρώνονται τόσο πολύ στον μεγαλύτερο χώρο, υπάρχουν κάποιες ανέσεις που επιδιώκουν να έχουν στα νέα σπίτια τους.

Πλυντήρια ρούχων

Οι αγοραστές δεν θέλουν να σέρνουν τα βρόμικα ρούχα τους στο πλυντήριο ή να πλένουν τα ευαίσθητα ρούχα τους σε μια ντουλάπα στην κουζίνα τους. Περίπου το 86% των αγοραστών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι επιθυμούν έναν ειδικό χώρο πλυντηρίου.

Αυλή

Αυτός ο διαχρονικός υπαίθριος χαλαρωτικός χώρος είναι σημαντικός για τους αγοραστές, που επιθυμούν να τον απολαμβάνουν μόνοι ή με τους φίλους τους.

Παράθυρα

Οι αγοραστές σπιτιών ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και το αυξανόμενο κόστος, οπότε στρέφονται σε πιο ενεργειακά αποδοτικά χαρακτηριστικά για να μειώσουν το κόστος θέρμανσης και ψύξης.

“Οι αγοραστές ενδιαφέρονται πολύ για την εξοικονόμηση χρημάτων πληρώνοντας για κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά”, λέει ο Quint.

Εξωτερικός φωτισμός

Οι αγοραστές ενδιαφέρονται συνήθως να εγκαταστήσουν μερικά φθηνά ηλιακά φώτα κατά μήκος των διαδρόμων αν και κάποιοι επιλέγουν να εγκαταστήουν ένα ακριβότερο σύστημα εξωτερικού φωτισμού.

Ανεμιστήρας οροφής

Αυτό το βασικό αξεσουάρ του σπιτιού είναι απαραίτητο για τους αγοραστές που αναζητούν φθηνούς τρόπους για να δροσίσουν τα σπίτια τους.

Αποθήκευση στο γκαράζ

Δεδομένου ότι οι αγοραστές σπιτιών είναι πρόθυμοι να συμβιβαστούν με λιγότερα τετραγωνικά μέτρα, εξακολουθούν να χρειάζονται χώρο για να αποθηκεύουν τα πράγματά τους μαζί με τα οχήματά τους.

Μπροστινή βεράντα

Ποιος δεν θα ήθελε να χαλαρώσει σε μια κούνια στη βεράντα πίνοντας γλυκό τσάι και χαιρετώντας τους περαστικούς;

Σκληρό ξύλινο δάπεδο

Αυτό το κλασικό δάπεδο παραμένει δημοφιλές στους αγοραστές που έλκονται από την κομψή, όμορφη απλότητα.

Μπάνιο στο κύριο επίπεδο

Καθώς πολλοί αγοραστές ελπίζουν να γεράσουν στη θέση τους, αναζητούν σπίτια που μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους καθώς μεγαλώνουν.

Συσκευές Energy Star

Παρόμοια με τα παράθυρα Energy Star, οι φιλικές προς το περιβάλλον συσκευές μπορούν να βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες σπιτιού να μειώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος.

Αποθήκη τροφίμων

Αυτή η ευκολία, που αποτελεί βασικό στοιχείο στο Instagram, είναι όμορφη και λειτουργική.

Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου

Η ελκυστικότητα του περιβάλλοντος χώρου έχει σημασία για τους επίδοξους ιδιοκτήτες σπιτιού. Πολλοί αγοραστές δίνουν προτεραιότητα σε όμορφα διαμορφωμένα ακίνητα που μπορούν να απολαύσουν μόνοι τους και όταν έρχονται οικογένεια και φίλοι.

Χώρος για τραπέζι στην κουζίνα

Η ύπαρξη κουζίνας δίνει στους ιδιοκτήτες σπιτιού μεγαλύτερη ευελιξία. Καθώς τα τετραγωνικά μέτρα συρρικνώνονται, πολλά σπίτια μπορεί να μην έχουν πλέον μεγάλες, παραδοσιακές τραπεζαρίες.

Χαρακτηριστικά υψηλής τεχνολογίας

Οι κάμερες ασφαλείας, τα ενσύρματα συστήματα ασφαλείας, οι προγραμματιζόμενοι θερμοστάτες, τα κουδούνια βίντεο, τα πολυζωνικά συστήματα HVAC και τα συστήματα διαχείρισης ενέργειας για το σπίτι γίνονται όλο και πιο δημοφιλή.

Σχετικά Άρθρα