MENU

Έρευνα: Η Βρετανία θα ηγηθεί της ευρωπαϊκής άνθισης ακινήτων το 2024

Επιστρέφουν στην ευρωπαϊκή αγορά οι διεθνείς επενδυτές

Η αναμενόμενη πτώση των επιτοκίων σε συνδυασμό με την ήπια οικονομική ανάκαμψη αναμένεται να ενισχύσουν τις εισροές επενδυτών από το εξωτερικό, που επιθυμούν να επωφεληθούν από τα “ολοένα και πιο ελκυστικά επίπεδα τιμών”, σύμφωνα με νέα έρευνα της Savills.

Οι Αμερικανοί, Ισραηλινοί, Ιάπωνες και Ταϊβανέζοι επενδυτές εκτιμάται ότι θα πρωταγωνιστήσουν στην ανάκαμψη της επενδυτικής δραστηριότητας στην αγορά ακινήτων κατά 20% το 2024.

“Σίγουρα, φαίνεται ότι έχουμε ξεπεράσει τα χειρότερα και οδηγούμασε αργά αλλά σταθερά στην ανάκαμψη”, δήλωσε στο CNBC ο κ. Rasheed Hassan, επικεφαλής της Savills.

Το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται έτοιμο να ηγηθεί της ευρωπαϊκής ανάκαμψης των ακινήτων φέτος, καθώς οι διεθνείς επενδυτές επιστρέφουν στην αρκετά πιεσμένη αγορά της χώρας.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις αγορές με τις μεγαλύτερες εκπτώσεις”, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι κινήθηκε “σκληρά και γρήγορα”, αλλά ότι τα θεμελιώδη στοιχεία του -δηλαδή η βαθιά αγορά, η εύκολη προσβασιμότητα και ο περιορισμένος εγχώριος ανταγωνισμός- παραμένουν αναλλοίωτα.

Ευρωπαϊκή “αναζωογόνηση” των ακινήτων

Η Βρετανία κατατάσσεται ως ο κορυφαίος ευρωπαϊκός προορισμός για διεθνείς επενδύσεις και στην έρευνα της CBRE 2024 European Investor Intentions Survey, με τους επενδυτές να αναφέρουν τα μειωμένα επιτόκια και τις υψηλές δυνατότητες απόδοσης, ως βασικούς παράγοντες.

Ακολουθούν η Γερμανία, η Πολωνία, η Ισπανία και οι Κάτω Χώρες. Το Λονδίνο χαρακτηρίστηκε ως η πιο “ελκυστική” επενδυτικά πόλη με επόμενες στη λίστα το Παρίσι, τη Μαδρίτη, το Άμστερνταμ και το Βερολίνο.

“Το Λονδίνο είναι μία από τις λίγες πόλεις που αποδεικνύει σταθερά την ανθεκτικότητά της απέναντι στις οικονομικές αντιξοότητες και παραμένει ένα σταθερό σημείο αναφοράς για τους διεθνείς επενδυτές”, δήλωσε ο κ. Chris Brett, διευθύνων σύμβουλος του ευρωπαϊκού τμήματος κεφαλαιαγορών της CBRE.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να προσελκύσει το ένα τρίτο – ή περίπου 13 δισ. δολ. – των εξερχόμενων επενδύσεων του 2024 μόνο από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Knight Frank. Η Γερμανία, η Ισπανία και οι Κάτω Χώρες θα είναι οι επόμενοι διεκδικητές των αμερικανικών κεφαλαίων.

Το 2023 ήταν μία ιδιαιτέρως δύσκολη χρονιά για τα ακίνητα, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια ώθησαν το κόστος δανεισμού και επιβάρυναν το κλίμα των επενδυτών.

Οι διεθνείς επενδύσεις σε ακίνητα ανήλθαν σε 196,3 δισ. ευρώ (212,9 δισ. δολάρια) κατά τη διάρκεια του έτους, καταγράφοντας πτώση 40% σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Real Capital Analytics που επικαλείται η Savills.

Η πτώση ήταν πιο έντονη στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (EMEA), όπου οι εισροές ήταν 59% χαμηλότερες. Στις ΗΠΑ η πτώση ανήλθε στο 56%, ενώ στην Ασία και τον Ειρηνικό στο 12%.

Συνολικά 65,2 δισεκατομμύρια ευρώ (70,6 δισεκατομμύρια δολάρια) επενδύθηκαν στην Ευρώπη το 2023, η πλειοψηφία των οποίων προήλθε από ευρωπαϊκούς αγοραστές, κυρίως από Γαλλία και Ισπανία. Λιγότερο από το ήμισυ (40%) προήλθε από χώρες εκτός της ηπείρου – το χαμηλότερο ποσοστό από το 2010.

Ωστόσο, η τάση αυτή αναμένεται να αντιστραφεί, καθώς διεθνείς οργανισμοί και μεμονωμένοι επενδυτές επιστρέφουν στην αγορά της γηραιάς ηπείρου, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων.

“Αναμένουμε ότι η Ευρώπη θα ανακτήσει πιθανότατα την ηγετική της θέση ως ο κυριότερος προορισμός για διασυνοριακές επενδύσεις τους επόμενους 12 με 18 μήνες”, αναφέρει η Savills.

Κατοικίες και ακίνητα logistics

Οι κατοικίες και οι αποθήκες – αναμένεται να είναι οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι το 2024. Σύμφωνα με την έρευνα της CBRE, φέτος για πρώτη φορά, τα ακίνητα logistics και οι κατοικίες ξεπέρασαν τα γραφεία ως πρώτη επιλογή για τους αγοραστές από το εξωτερικό. Περισσότερο από το ένα τρίτο (34%) των επενδυτών εξέφρασαν την προτίμησή τους για τα logistics και το 28% για τις κατοικίες, σε σύγκριση με το 17% που προτίμησε τα γραφεία.

Αυτό έρχεται μετά την πτώση των συναλλαγών σε γραφεία κατά 71% έναντι του μέσου όρου της πενταετίας 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της RCA, εν μέσω ανησυχιών για μια ευρύτερη ύφεση των εμπορικών ακινήτων.

Παρόλα αυτά, ο Hassan της Savills δήλωσε ότι παραμένουν επιλογές για επενδυτές που επιθυμούν να επωφεληθούν από τις μεγάλες εκπτώσεις στον χώρο των γραφείων και του λιανικού εμπορίου.

“Παραδόξως, υπάρχει διάθεση από τους επενδυτές να επενδύσουν σε γραφεία αυτή τη στιγμή. Μελλοντικά, νομίζω ότι το ενδιαφέρον γύρω από τα γραφεία θα αναζωπυρωθεί”, πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα