MENU

Σύγχρονο πάρκο καινοτομίας αποκτά η Θεσσαλονίκη – Ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες ανάπτυξης του ThessINTEC

Το συγκρότημα θα δημιουργεί σε έκταση 756 στρεμμάτων και η αρχική επένδυση θα ανέλθει στα 100 εκατ. ευρώ

Σε στάδιο περεταίρω ωρίμανσης, αυτή τη φορά και περιβαλλοντικής, οδεύει ένα νέο σημαντικό project που σχεδιάζεται και αναπτύσσεται στην Θεσσαλονίκη, μια επένδυση αρχικού εκτιμώμενου ύψους 100 εκατ. ευρώ, στην οποία, βέβαια, θα προστεθούν προσεχώς και οι επενδύσεις των φορέων, ενοίκων, εταιρειών κ.α. που θα εγκατασταθούν σ’ αυτό.

Ο λόγος για την ανάπτυξη του κέντρου καινοτομίας ThessINTEC, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη ξεκινήσει αρχικές εργασίες, κατά βάση αυτές που αφορούν την προετοιμασία του χώρου που θα αναλάβουν οι developers, σε διαμορφώσεις εδάφους, χωματουργικές εργασίες και αντιπλημμυρικά κ.α..

Προ ημερών, μάλιστα, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, έως τις 23 Απριλίου 2025, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη «Ίδρυση και ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου ThessINTEC».

Το ThessINTEC βρίσκεται στην περιοχή της Περαίας του Δήμου Θερμαϊκού, μεταξύ του οικισμού της Περαίας και του αεροδρομίου Μακεδονία της Θεσσαλονίκης και ανάμεσα στο παραλιακό μέτωπο και την οδό Θεσσαλονίκης – Μηχανιώνας, σε απόσταση 25 χλμ. από το κέντρο της πόλης. Θα αναπτυχθεί δε σε έκταση 756.968,38 τετραγωνικών μέτρων.

Η ΕΑΝΕΠ ThessINTEC Α.Ε. είναι ο αρμόδιος φορέας για την ανάπτυξη, υλοποίηση και λειτουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου.

Όπως αναφέρεται στην ΜΠΕ, το ThessINTEC στοχεύει να αποτελέσει μια συνδυασμένη πρωτοβουλία υποδομής που θα προσφέρει σε ξένες και τοπικές καινοτόμες επιχειρήσεις και επενδυτές τις ανέσεις ενός υπερσύγχρονου Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου / Πάρκου Καινοτομίας, ένα ΕΤΠ που πραγματικά λείπει, όχι μόνο από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και από την Ελλάδα. Το ThessINTEC θα επιδιώξει επίσης να διαφοροποιήσει το μοντέλο των μικρού μεγέθους Ελληνικών Επιστημονικών Πάρκων, τα οποία με βάση τα διεθνή πρότυπα ισοδυναμούν με κτίρια θερμοκοιτίδων (Πάτρα, Ιωάννινα). Ακόμη και στις περιπτώσεις των μεγαλύτερων Επιστημονικών Πάρκων (Θεσσαλονίκη, Κρήτη), το μεγαλύτερο μέρος του χώρου καταλαμβάνεται από δημόσια ερευνητικά Ινστιτούτα (ΕΚΕΤΑ, ΙΤ).

Το ThessINTEC παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να συγκεντρώσει το ισχυρότερο βιομηχανικό, επιχειρηματικό, ερευνητικό και καινοτομικό της δυναμικό σε ένα συντονισμένο, κορυφαίο, καινοτόμο συνεργατικό μοντέλο.

Είναι μια νέα ολιστική και βιώσιμη προσέγγιση που ενώνει όλους τους πρόθυμους φορείς του περιφερειακού οικοσυστήματος καινοτομίας για μια νέα γενιά, ανοιχτή στην κοινωνία του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου.

Η συνολική διάρκεια των εργασιών σταθεροποίησης και βελτίωσης του εδάφους, θα διαρκέσει 638 εργάσιμες ημέρες σε συνολικό χρονικό διάστημα 29 μηνών, δηλαδή περίπου 2,5 ετών.

Ο εκτιμώμενος συνολικός προϋπολογισμός (οριστικές μελέτες) των δικτύων υποδομών και του κτιρίου διοίκησης του έργου ανέρχεται σε 73,79 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η μεγαλύτερη δαπάνη αφορά τις χωματουργικές εργασίες και τα έργα βελτίωσης εδάφους (38,89 εκατ. ευρώ) και ακολουθεί η κατασκευή του κτιρίου διοίκησης του Επιχειρηματικού Πάρκου (21,74 εκατ. ευρώ).

Επιπλέον υπολογίζονται και οι δαπάνες των απαιτούμενων συνδέσεων με τα εξωτερικά δίκτυα, καθώς και το κόστος των αντιπλημμυρικών έργων που θα υλοποιηθούν από τρίτους.

Για τα έργα αυτά η μεγαλύτερη δαπάνη αφορά την κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων (5,03 εκατ. ευρώ) που πρόκειται να υλοποιηθούν από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ακολουθεί η σύνδεση με το εξωτερικό οδικό δίκτυο (3,72 εκατ. ευρώ) που αποτελεί εργολαβία της τοπικής περιφέρειας.

Διακριτές ζώνες δόμησης

Η περιοχή παρέμβασης οργανώνεται ως μια πολεοδομική ενότητα, ενώ καθορίζονται τρεις ζώνες όρων δόμησης, με στοιχεία «Ζώνη Α», «Ζώνη Β» και «Ζώνη Γ» με χρήσεις γης ως ακολούθως:

· Στη Ζώνη Α (Ζώνη Τεχνολογικού Πάρκου) επιτρέπεται η χρήση «Τεχνόπολις – Τεχνολογικό Πάρκο»

· Στη Ζώνη Β (Ζώνη Τουρισμού – Αναψυχής) επιτρέπονται η χρήση «Τουρισμός – Αναψυχή»

· Στη Ζώνη Γ (Ζώνη Κοινόχρηστου Χώρου Πρασίνου), η οποία εκτείνεται κατά μήκος του βόρειου παράκτιου τμήματος του ακινήτου.

Στο σύνολο της περιοχής επέμβασης καθορίζεται μέσος συντελεστής δόμησης 0,45 και ελάχιστο ποσοστό κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων ίσο με 25% επί της συνολικής επιφάνειας της έκτασης, εκ των οποίων ο κοινόχρηστος χώρος για την εξυπηρέτηση αναγκών υπερτοπικής κλίμακας θα είναι τουλάχιστον 90 στρέμματα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του παρόντος έργου είναι να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την άρση της απαγόρευσης δόμησης και η εξασφάλιση της δυνατότητας κατασκευής (μελέτη και έγκριση των απαραίτητων έργων αποστράγγισης και αντιπλημμυρικής προστασίας, επαναδιαμόρφωση του αναγλύφου), να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, κατόπιν εκπόνησης και έγκρισης ειδικών μελετών, για τον περιορισμό του πλημμυρικού κινδύνου, να ολοκληρωθούν τα έργα αποστράγγισης και αποτροπής μελλοντικών συγκεντρώσεων υδάτων κλπ.

H πολεοδομική οργάνωση της περιοχής παρέμβασης οργανώνεται σε 14 οικοδομικά τετράγωνα. Ειδικότερα:

· Στη Ζώνη Τεχνολογικού Πάρκου δημιουργούνται 10 οικοδομικά τετράγωνα

· Στη βόρεια και ανατολική πλευρά του ακινήτου εντός της Ζώνης Τουρισμού – Αναψυχής δημιουργούνται δύο οικοδομικά τετράγωνα

· Στο βόρειο τμήμα του ακινήτου εντός της Ζώνης Κοινόχρηστου Χώρου Πρασίνου κατά μήκος του βορείου ορίου του δημιουργούνται δύο οικοδομικά τετράγωνα με χρήση Κοινόχρηστου Χώρου.

Από τη συνολική έκταση του ακινήτου, 31.101,60 τ.μ. θα καταλαμβάνουν τα τεχνικά έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής όπως έχουν προκύψει από την αντίστοιχη Προμελέτη Υδραυλικής Αντιπλημμυρικής Προστασίας της περιοχής και η συνολική έκταση προς πολεοδόμηση είναι 725.866,78 τ.μ.

Το σύνολο των κοινόχρηστων χώρων είναι 215.129,21 τ.μ. που αντιστοιχεί σε ποσοστό 29,64% επί της περιοχής προς πολεοδόμηση και σε ποσοστό 28,42% επί της συνολικής έκτασης του ακινήτου. Εάν στην έκταση των Κοινοχρήστων Χώρων συνυπολογιστεί και η έκταση που θα καταλαμβάνουν τα τεχνικά έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης τότε το συνολικό ποσοστό επί της έκτασης του ακινήτου ανέρχεται σε ποσοστό 32,53%.

Το εμβαδό των κατ’ ελάχιστο 90 στρεμμάτων κοινόχρηστου χώρου με την έννοια της βιώσιμης λειτουργίας και ανάπτυξής του καλύπτεται από την έκταση του Ο.Τ. 14 με χρήση αστικό πράσινο, των Ο.Τ. 11 και 12 στο βόρειο τμήμα του ακινήτου καθώς και της έκτασης του κύριος πεζόδρομος πρόσβασης πλάτους 25 μ και μήκους 300 μ. ανατολικά του Ο.Τ.14.

Δύο φάσεις ανάπτυξης

Το Επιχειρηματικό Πάρκο πρόκειται να αναπτυχθεί στο επίπεδο πλήρους λειτουργίας σε δύο φάσεις:

· Φάση Α. Αδειοδότηση του ΕΠ – Υλοποίηση του Επενδυτικού Σχεδίου Έργων Υποδομής – Λειτουργία Mega Projects Η Α΄ Φάση ξεκινά με την ολοκλήρωση των διαδικασιών πολεοδόμησης και αδειοδότησης του ΕΠ, καθώς και την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου των έργων υποδομής του. Αυτό περιλαμβάνει όλα τα δίκτυα κοινής ωφέλειας και τα απαραίτητα τεχνικά έργα υποδομής στο σύνολο της έκτασης του Πάρκου, καθώς και το κεντρικό κτιριακό συγκρότημα που θα στεγάσει τη Διοίκηση, τη Θερμοκοιτίδα Καινοτόμων Επιχειρήσεων και τις επιχειρήσεις και ερευνητικές ομάδες – χρήστες των έξι Mega Projects του ThessINTEC.

· Φάση Β. Υλοποίηση – ολοκλήρωση επενδυτικών σχεδίων στο σύνολο της επιχειρηματικής ζώνης. Η Β΄ Φάση ανάπτυξης και λειτουργίας του ΕΠ ξεκινά με την έναρξη της λειτουργίας των εγκαταστάσεων των πρώτων Στρατηγικών Ενοίκων του Πάρκου και περιλαμβάνει τη σταδιακή παραχώρηση Οικοδομικών Τετραγώνων για την εγκατάσταση τεχνολογικών– επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στο σύνολο των υπολειπόμενων Ο.Τ. της επιχειρηματικής ζώνης, καθώς και των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τις χρήσεις Ξενοδοχείου, Συνεδριακού – Εκθεσιακού Κέντρου, θεματικού πάρκου και ζώνης τουρισμού – αναψυχής.

Επισημαίνεται πως κατά τη πρώτη φάση ανάπτυξης του Τεχνολογικού Πάρκου ThessINTEC θα αναπτυχθούν κτιριακές εγκαταστάσεις που θα φιλοξενούν 5.500 τ.μ. γραφειακών χώρων, καθώς και 5.000 τ.μ. εργαστηρίων για τη στέγαση της Διοίκησης του Πάρκου, της Θερμοκοιτίδας Επιχειρήσεων και των ερευνητικών ομάδων των Mega Projects.

Βασικές Λειτουργικές Μονάδες του Πάρκου

Το ΕΠ Thess-INTEC θα παρέχει ειδικά διαμορφωμένους χώρους σε όλες τις εταιρείες και τις ομάδες Ε&Α, που έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν ως χρήστες των Mέγα-Έργων. Οι χώροι αυτοί θα περιλαμβάνουν γραφεία, εργαστήρια και χώρους εκπαίδευσης. Ορισμένοι από τους χώρους των Μέγα-έργων θα περιλαμβάνουν κοινόχρηστα εργαστήρια και εξειδικευμένο τεχνολογικό εξοπλισμό, διαθέσιμα σε μισθωτές και μη μισθωτές – συνεργαζόμενες εταιρείες, με ανάθεση από την Εταιρεία Ανάπτυξης και Διαχείρισης του Πάρκου. Οι κοινόχρηστες εργαστηριακές εγκαταστάσεις θα λειτουργούν και θα συντηρούνται από εξειδικευμένες ομάδες επαγγελματιών μηχανικών, μέσω ειδικών συμβάσεων με Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά εργαστήρια, προσφέροντας στους χρήστες σχετικές υπηρεσίες υποστήριξης. Αυτός ο εξελιγμένος εξοπλισμός και οι συναφείς εγκαταστάσεις ενισχύουν τις δυνατότητες Ε&Α των τεχνολογικών επιχειρήσεων, χωρίς αυτές να χρειαστεί να δεσμεύσουν κεφάλαια για αγορά και συντήρηση εξοπλισμού.

Το ΕΠ Thess-INTEC θα παρέχει επιπλωμένους χώρους θερμοκοίτισης, εντός του κεντρικού κτιρίου διοίκησης, προς ενοικίαση σε start-up ή/και καινοτόμες ΜΜΕ, ικανούς να φιλοξενήσουν 20 – 30 εταιρείες. Οι ΜΜΕ και οι start-up επιχειρήσεις θα δραστηριοποιούνται στους ίδιους ή συμπληρωματικούς με τους τομείς εξειδίκευσης του Thess-INTEC.

Εντός του κεντρικού κτιρίου διοίκησης του ΕΠ, εκτός από τα γραφεία διοίκησης του Πάρκου και τις αίθουσες συνεδριάσεων/ συσκέψεων, θα υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων και των επισκεπτών των επιχειρήσεων – ενοίκων του Πάρκου: π.χ. Εστιατόριο/ Καφετέρια, Κέντρο Ευεξίας – Γυμναστήριο, Βρεφονηπιακός Σταθμός, Τράπεζα, μικρό κατάστημα λιανικής πώλησης.

Η Εταιρία Ανάπτυξης και Διαχείρισης του ΕΠ θα διαθέσει τα Οικόπεδα που θα καθοριστούν από την πολεοδόμηση του Πάρκου, σε μεγάλες επιχειρήσεις ή/και ιδρύματα / οργανισμούς που ενδιαφέρονται να μετεγκατασταθούν στο Πάρκο. Το προτεινόμενο μοντέλο μετεγκατάστασης είναι η μακροχρόνια μίσθωση της γης (20-50 χρόνια) με τη παροχή του δικαιώματος επιφάνειας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κατασκευάσουν τα δικά τους κτίρια, τηρώντας τους κανονισμούς και τις κατευθυντήριες γραμμές αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και εξωραϊσμού του Πάρκου.

Συμπληρωματικές Λειτουργικές Μονάδες του Επιχειρηματικού Πάρκου

Εκτός από τους χώρους για εταιρείες υψηλής τεχνολογίας – καινοτομίας, το Πάρκο θα παρέχει προς ενοικίαση χώρους γραφείων για άλλες επιχειρήσεις, με συναφείς δραστηριότητες, κυρίως του τομέα παροχής υπηρεσιών, όπως: συμβουλευτικές υπηρεσίες διαχείρισης – ICT, λογιστικές, διαφημιστικές εταιρείες, άλλοι επαγγελματίες, κ.λπ. Στο ΕΠ προβλέπεται χώρος για την δημιουργία ενός Συνεδριακού και Εκθεσιακού Κέντρου, το οποίο θα επικεντρώνεται κυρίως στη διοργάνωση (μέσω βραχυπρόθεσμων συμφωνιών ενοικίασης) εταιρικών – επιχειρηματικών – τεχνολογικών εκδηλώσεων.

Επίσης, προβλέπεται χώρος για την κατασκευή και λειτουργία μιας ξενοδοχειακής μονάδας, μέσω του μοντέλου μακροχρόνιας σύμβασης παραχώρησης γης, χώρος για την κατασκευή και λειτουργία ενός εκπαιδευτικού / ψυχαγωγικού θεματικού πάρκου, μέσω του μοντέλου μακροχρόνιας σύμβασης παραχώρησης γης.

Στην παράκτια έκταση του Πάρκου, εντός της ζώνης αναψυχής – ψυχαγωγίας, προβλέπονται χώροι για σχετικές δραστηριότητες, δηλαδή εστιατόρια, καφετέριες, καταστήματα λιανικής πώλησης, χώρους για κοινωνικές – πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.λπ.

Σχετικά Άρθρα