MENU

Τα «στοιχήματα» της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης στην πράσινη μετάβαση

Στο επίκεντρο το ETS2 και η τιμή CO2 καθώς και η ανάγκη για αύξηση των κρατικών επενδύσεων σε υποδομές

Η τήρηση των σχεδίων πράσινης μετάβασης και των πολιτικών προστασίας του κλίματος αποτελούν τα μεγάλα «στοιχήματα» της επόμενης κυβέρνησης στη Γερμανία, τόνισε ο Marcel Fratzscher, πρόεδρος του ινστιτούτου οικονομικής έρευνας DIW, σε συνέντευξή του στον Montel ενόψει των γερμανικών εκλογών της Κυριακής (23/2).

«Ελπίζω ότι τα σημαντικά μέτρα, όπως το ETS2 και η τιμή του CO2, δεν θα υποχωρήσουν, αλλά θα υποστηριχθούν με τη μείωση των ρυθμίσεων και τη σημαντική αύξηση των κρατικών επενδύσεων σε υποδομές για να διασφαλιστεί η επιτυχία της ενεργειακής μετάβασης», πρόσθεσε.

Όπως είναι γνωστό, το ETS2 θα καλύπτει τις εκπομπές στους τομείς των μεταφορών και των κατασκευών της χώρας, τομείς που δεν καλύπτονται από το τρέχον σύστημα εμπορίας πιστοποιητικών εκπομπών της ΕΕ.

Ανησυχίες για το κόστος

Ωστόσο, δεδομένων των ανησυχιών για το κόστος «μπορεί να υπάρξουν προσπάθειες να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των υψηλότερων τιμών του άνθρακα ή η εφαρμογή τέτοιων σχημάτων για να υποδηλωθεί ότι κάτι γίνεται», είπε ο Fratzscher, ιδιαίτερα εάν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) κερδίσουν την εξουσία.

Οι αναλυτές είχαν ήδη προειδοποιήσει ότι οι τιμές στο ETS2 θα μπορούσαν να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, ιδιαίτερα με τη χώρα να χρησιμοποιεί ακόμα συστήματα θέρμανσης με βάση το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Ωστόσο, ο Fratzscher είπε ότι το σχέδιο δεν πρέπει να αποδυναμωθεί καθώς «χρειαζόμαστε μηχανισμούς της αγοράς για να πετύχει ο οικολογικός μετασχηματισμός, για να παραμείνουν ανταγωνιστικές η Γερμανία και η Ευρώπη και η βιομηχανία να παραμείνει στη Γερμανία».

«Δεν είναι ωφέλιμο να καθυστερούμε αυτούς τους στόχους και τα μέτρα στο ETS για τα κτίρια και τις μεταφορές».

Αργή πρόοδος

Ωστόσο, ο Fratzscher δεν περίμενε ταχεία πρόοδο «σε μια μακρά λίστα ζητημάτων», όπως τα σχέδια για νέα παραγωγή αερίου και εφεδρική ικανότητα.

«Ελπίζω ότι μπορούμε να σημειώσουμε ταχεία πρόοδο στην απορρύθμιση των γραφειοκρατικών εμποδίων, ειδικά στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τις επικείμενες εκλογές, το κεντροδεξιό CDU/CSU του Friedrich Merz’s, το οποίο έχει δεσμευτεί να δώσει προτεραιότητα στη μείωση του ενεργειακού κόστους, βρίσκεται στην πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις, αλλά μόνο με περίπου 30% των ψήφων, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό να χρειαστεί εταίρους για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Οι Σοσιαλδημοκράτες του Καγκελαρίου Olaf Scholz βρίσκονται στην τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις πίσω από το δεξιό AFD και είναι πιθανό να λειτουργήσουν ως μικρότερος εταίρος του συνασπισμού μετά τις εκλογές, ενώ οι Πράσινοι βρίσκονται περίπου στο 13%.

Η Γερμανία στοχεύει να διατηρήσει την κλιματική ουδετερότητα έως το 2045, με ενδιάμεσους στόχους μείωσης των εκπομπών κατά 65% έως το 2030 και μείωσης 88% έως το 2040, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Σχετικά Άρθρα