Τα υπεράκτια αιολικά υπόκεινται στην αυστηρότερη και ενδελεχέστερη αποτίμηση των περιβαλλοντικών συνεπειών από οποιοδήποτε άλλο έργο ή δραστηριότητα, σημειώνει η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, σε γραπτή απάντησή της σε ερώτηση της Βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνας Καζάνη, για την προοπτική εγκατάστασης πάρκων στην Εύβοια και πιο συγκεκριμένα ανοικτά της Κύμης και της περιοχής «Άγιοι Απόστολοι».
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο συγκεκριμένες περιοχές έχουν συμπεριληφθεί στις 25 ζώνες του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών και, κατά συνέπεια, δίνουν το «παρών» στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Εθνικού Σχεδίου. Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που σύνταξε η ΕΔΕΥΕΠ, αρμόδια αρχή για τα offshore πάρκα, οι «Άγιοι Απόστολοι» συγκαταλέγονται στις περιοχές της μεσοπρόθεσμης φάσης ανάπτυξης (έως 2030-2032).
Μάλιστα, ανήκουν στα έξι θαλασσοτεμάχια προκρίνονται για το αρχικό «κύμα» offshore, ισχύος 1,9 GW, έως το τέλος της 10ετίας. Από την άλλη πλευρά, το θαλασσοτεμάχιο της Κύμης έχει συμπεριληφθεί στη δεύτερη (μακροπρόθεσμη) φάση ανάπτυξης.
Σύμφωνα με την κ. Σδούκου, η ανάπτυξη των ΑΠΕ, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και ενεργειακής ασφάλειας, αποτελεί πυλώνα της πολιτικής του Υπουργείου στον τομέα της ενέργειας. Ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα που τίθεται και αφορά στην Ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, το ΥΠΕΝ θεωρεί ότι η αξιοποίηση του πολύ υψηλού υπεράκτιου αιολικού δυναμικού της χώρας, το οποίο αποτελεί και ανταγωνιστικό πλεονέκτημά της, πάντοτε με ορθολογικό τρόπο και με όρους προστασίας του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος θα συμβάλει στην επιτάχυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας.
Ειδικά δε όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, ο νόμος για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων (4964/2022) προβλέπει τρία επίπεδα περιβαλλοντικού ελέγχου και εγκρίσεων για την χωροθέτηση των έργων. Πιο συγκεκριμένα:
(α) Στο πρώτο επίπεδο (στο οποίο βρισκόμαστε τώρα) εκπονείται, διαβουλεύεται και υποβάλλεται για έγκριση Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το σύνολο του θαλάσσιου χώρου στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης.
(β) Στο δεύτερο επίπεδο εκπονείται, διαβουλεύεται και υποβάλλεται για έγκριση λεπτομερέστερη και πιο εξειδικευμένη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για κάθε συγκεκριμένη Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε εκάστη ΠΟΑΥΑΠ.
(γ) Στο τρίτο επίπεδο, και εφόσον φυσικά έχουν επιτυχημένα εγκριθεί οι ΣΜΠΕ των δύο προηγούμενων επιπέδων, και υπό τους όρους και προϋποθέσεις που αυτές θέτουν, προχωράει η περιβαλλοντική αδειοδότηση του κάθε επιμέρους έργου ΥΑΠ με υποβολή Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προς το σκοπό της έκδοσης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.
Όπως σημειώνει η Υφυπουργός, ο αυστηρός περιβαλλοντικός έλεγχος εγγυάται ότι η πρόοδος αυτών των απαραίτητων έργων πράσινης ενέργειας –αλλά και πράσινης οικονομίας, καθώς θα φέρουν επενδύσεις 6 δισεκατομμυρίων ευρώ στη χώρα και στην τοπική οικονομία – θα γίνει με απόλυτο σεβασμό και προσοχή στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες.
«Εν κατακλείδι, επισημαίνεται ότι τα υπεράκτια αιολικά πάρκα αποτελούν κρίσιμο κομμάτι του “παζλ” της ενεργειακής μετάβασης, αλλά και μια τεράστια ευκαιρία της Ελλάδας να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα αλλοδαπής προέλευσης και να επενδύσει στην εκμετάλλευση του εγχώριου, καθαρού και ανανεώσιμου ενεργειακού δυναμικού της. Παράλληλα, είναι και μια μεγάλη ευκαιρία να καταστεί η Ελλάδα, για πρώτη φορά στην ιστορία της, εξαγωγική χώρα στα ενεργειακά προϊόντα, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια από υπεράκτια αιολικά πάρκα, η οποία θα εξάγεται στην ενεργοβόρο κεντρική Ευρώπη με σημαντικό αποτύπωμα στην εθνική οικονομία», καταλήγει η κ. Σδούκου.