MENU

Συσκέψεις στη Γερμανία για τα θαλάσσια «οικόπεδα» και τη βιωσιμότητά τους

Οι παρατηρήσεις της γερμανικής περιβαλλοντικής Ένωσης NABU

Τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σχετικά με τη χωροθέτηση των θαλασσίων «οικοπέδων» στη Γερμανία συζήτησαν αναλυτικά εταιρείες του κλάδου των offshore αιολικών με τοπικούς φορείς, σύμφωνα με το renewsbiz.

Η German Environmental Aid, η NABU, η WWF, η Orsted, η RWE και η Vattenfall ένωσαν τις δυνάμεις τους για να διατηρήσουν την εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων (EIA) για έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Η βάση της συζήτησης

Σύμφωνα με την γερμανική περιβαλλοντική Ένωση NABU, η έγκριση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν αποτελεί εμπόδιο για την έγκαιρη επέκταση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Αντιθέτως, δημιουργεί ασφάλεια, η οποία με τη σειρά της αποτελεί ουσιαστική βάση για τις μελλοντικές επενδυτικές αποφάσεις.

Η NABU συμφωνεί ότι οι διαδικασίες θα μπορούσαν να συντομευθούν μέσω της κατάλληλης αύξησης του προσωπικού και της συνολικής ψηφιοποίησης των διαδικασιών έγκρισης.

Τέλος, περιοριστικοί παράγοντες στην επέκταση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας είναι επί του παρόντος οι λιγοστές παραγωγικές ικανότητες και τα σημεία συμφόρησης στην αλυσίδα εφοδιασμού. Μάλιστα, οι τελευταίες έχουν προκαλέσει σημαντική καθυστέρηση στο πράσινο φως για συστήματα σύνδεσης θαλάσσιων «οικοπέδων».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ελλάδα

Τέλος, αντίστοιχες συσκέψεις πραγματοποιούνται και στην Ελλάδα με την Κρήτη στο επίκεντρο. Όπως είχε καταγράψει το energodromio.gr, την περασμένη Παρασκευή (23/2) πραγματοποιήθηκε η πρώτη τηλεδιάσκεψη επί του θέματος ενώ σύντομα αναμένεται να ακολουθήσει και νέα δια ζώσης συνάντηση προκειμένου οι εκπρόσωποι των δημοτικών και περιφερειακών αρχών να συζητήσουν πιο αναλυτικά τις ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών και τις συνακόλουθες αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) σχετικά με τις 10 θαλάσσιες περιοχές που προτείνεται να φιλοξενήσουν την πρώτη «φουρνιά» offshore αιολικών -δύο εκ των οποίων αφορούν στην Κρήτη-, έχουν ήδη εκφραστεί διαφωνίες με βασικό επιχείρημα την οπτική όχληση που αυτά θα προκαλέσουν ειδικά σε μέρη τουριστικού ενδιαφέροντος όπως η Σπιναλόγκα και η Ελούντα.

Σχετικά Άρθρα