MENU

Στα 571 εκατ. ευρώ η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Noval Property

Νέες επενδύσεις άνω των 360 εκατ. ευρώ στο πενταετές πλάνο ανάπτυξης της ΑΕΕΑΠ του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ

Στο ποσό των 571 εκατ. ευρώ ανήλθε στα τέλη του 2023 η εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της ΑΕΑΑΠ του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Noval Property, η οποία το προσεχές διάστημα θα εισάγει τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Επισημαίνεται πως το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 55 εκατ. ευρώ (αύξηση 11%) έναντι της αντίστοιχης εύλογης αξίας της 30ης Ιουνίου 2023 που ήταν 516 εκατ. ευρώ.

Η εταιρία διαθέτει αυτή τη στιγμή 61 ακίνητα, κυρίως εμπορικά, ενώ το επενδυτικό της πλάνο προβλέπει τη διάθεση περισσοτέρων από 360 εκατ. ευρώ για νέα έργα εντός της επόμενης πενταετίας.

Το μεγαλύτερο από τα projects που υλοποιεί σήμερα η Noval Property αφορά στο «πράσινο» συγκρότημα κτιρίων γραφείων The Grid που αναπτύσσεται στο ακίνητο της πρώην Kodak στο Μαρούσι σε συνεργασία με την επενδυτική εταιρεία Brook Lane Capital. Το συγκρότημα θα έχει συνολική επιφάνεια 62.000 τ.μ., ενώ το ύψος της επένδυσης θα ξεπεράσει το ποσό των 80 εκατ. ευρώ.

Επίσης, ανακατασκευάζει κτίριο γραφείων επί της λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι που μάλιστα θα αποτελέσει το πρώτο ακίνητο του είδους του με το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα κατά τη λειτουργία του στην Ελλάδα, ανεγείρει ένα νέο κτίριο γραφείων στην οδό Χειμάρρας στο Μαρούσι, ενώ προχωρά και την ανακατασκευή ακινήτου στην οδό Αρδηττού στο Μετς με τη μετατροπή του σε κτίριο μεικτής χρήσης με κατοικίες και γραφεία.

Πρόσφατα και συγκριμένα στα τέλη του 2023 η εταιρία ολοκλήρωσε την κατασκευή συγκροτήματος logistics στη Μάνδρα Αττικής, επένδυση συνολικής αξίας 8 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μία καινοτόμα και περιβαλλοντικά βιώσιμη επένδυση που αποτελεί μάλιστα το πρώτο ακίνητο logistics με πιστοποίηση LEED GOLD στην Ελλάδα. Σημειώνεται δε πως η Noval Property παρέδωσε το εν λόγω ακίνητο προς χρήση στη μισθώτρια εταιρεία Seagull Διαμεταφορική.

Προς εισαγωγή στο Χρηματιστήριο

Το προσεχές διάστημα η εταιρία θα εκκινήσει τις διαδικασίες για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, πιθανότατα εντός του Απριλίου 2024.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η Noval Property θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά περίπου 90 εκατ. ευρώ, διαθέτοντας με τις νέες στο επενδυτικό κοινό με στόχο την επίτευξη της απαιτούμενης διασποράς. Επιπλέον, συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΕΕΑΠ θα αποκτήσει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης – EBRD μέσω της διάθεσης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 10,5 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αξιοποιηθεί από την Noval Property για τη χρηματοδότηση των «πράσινων» έργων που αυτή υλοποιεί.

Σχετικά Άρθρα