MENU

Επιδότηση 75 εκατ. ευρώ για μονάδες «πράσινου» υδρογόνου και βιοαερίου

Μέχρι το τέλος του 2025 θα βρίσκονται σε λειτουργία

Στις ράγες μπαίνει από το ΥΠΕΝ η χρηματοδοτική ενίσχυση μονάδων «πράσινου» υδρογόνου και βιοαερίου, η οποία θα γίνει με κεφάλαια 75 εκατ. ευρώ τα οποία έχουν δεσμευθεί για αυτό τον σκοπό από το REPowerEU. Το υπουργείο έχει ήδη στα σκαριά την ανάθεση της τεχνικής μελέτης για τη διάθεση των κεφαλαίων του REPowerEU, μέσω της οποίας θα «ξεκλειδώσει» και επιδότηση επενδυτικών πρότζεκτ για την παραγωγή ανανεώσιμων αερίων.

Οι μονάδες που θα επιδοτηθούν θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και να βρίσκονται σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2025, σύμφωνα και με τις προθεσμίες του REPowerEU και του Ταμείου Ανάκαμψης. Το χαρτοφυλάκιο που προσδοκάται να αναπτυχθεί, στο πλαίσιο των σχετικών δράσεων, ανέρχεται σε 45 MW ενώ οι συμβάσεις για τις επιδοτήσεις θα πρέπει να έχουν υπογραφεί μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2024. Τα έργα που θα επιδοτηθούν, θα επιλεγούν βάσει της χρονικής προτεραιότητας των αιτήσεων που θα υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι.

Οι επιδοτήσεις για «πράσινο» υδρογόνο και βιομεθάνιο

Για το «πράσινο» υδρογόνο, οι επιδοτήσεις θα αφορούν είτε τους ίδιους τους σταθμούς ηλεκτρόλυσης, είτε την εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ σε κοντινή απόσταση, οι οποίες θα τροφοδοτούν με καθαρή ενέργεια τους εν λόγω σταθμούς για την παραγωγή υδρογόνου.

Αντίστοιχα, η χρηματοδότηση για το βιομεθάνιο, θα κατευθυνθεί στη δημιουργία νέων μονάδων παραγωγής ή στη μετατροπή υφιστάμενων. Επιπλέον, θα υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης έργων που αφορούν την υγροποίηση, συμπίεση και αποθήκευση βιομεθανίου.

«Σπαζοκεφαλιά» πάντως παραμένει η συλλογή της πρώτης ύλης που απαιτείται για την παραγωγή του, δηλαδή τα απόβλητα από κτηνοτροφικές και αγροτικές δραστηριότητες, εξ ου και ότι το μέτρο αναμένεται να εστιάσει στις κτηνοτροφικές μονάδες.

Έτσι, πιθανή λύση που εξετάζει το ΥΠΕΝ είναι η επιδότηση της συλλογής και μεταφοράς των αποβλήτων. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν από την κατάργηση του μέτρου που εφαρμόστηκε από το 2023 για την αντιμετώπιση των προβλημάτων βιωσιμότητας του κλάδου, το οποίο αφορά σε προσαύξηση κατά 25% -επί της τιμής αναφοράς- των τιμών των μονάδων βιοαερίου.

Καταλυτική η χρηματοδοτική στήριξη των ανανεώσιμων αερίων

Η στήριξή των έργων, η οποία προβλέπεται να έχει δεκαετή ορίζοντα, αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξή των ανανεώσιμων αερίων . Για τις τεχνολογίες αυτές, που λόγω του μικρότερου βαθμού ωριμότητάς τους δεν είναι ακόμη ιδιαίτερα ανταγωνιστικές, η ενεργειακή αγορά αναμένει σταδιακά να καταστούν φθηνότερες και άρα βιώσιμες χωρίς την ανάγκη επιδοτήσεων.

Σημειώνεται ότι σε ό,τι αφορά τα ανανεώσιμα αέρια, το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ, στοχεύει σε εγκατεστημένη ισχύ 300 MW μέχρι το 2030. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο στόχος αυτός θα υποστηριχθεί με λειτουργική ενίσχυση της παραγωγής τους, μέσω του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, με χρηματοδότηση 20-30 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση.

Σχετικά Άρθρα