MENU

Η νέα βασική προτεραιότητα του κατασκευαστικού κλάδου παγκοσμίως

Όπως προκύπτει από έκθεση της IoT Trackunit

Τον υψηλό βαθμό ενσωμάτωσης των πρακτικών βιωσιμότητας στον διεθνή κατασκευαστικό κλάδο, επιβεβαιώνει πρόσφατη έκθεση της IoT Trackunit με τίτλο “Κατασκευάζοντας ένα καλύτερο μέλλον”.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία το 73% των κατασκευαστών παγκοσμίως έχουν ήδη εφαρμόσει πρακτικές βιωσιμότητας, ακολουθούμενοι από τους αντιπροσώπους εξοπλισμού στο 69% και τις εταιρίες ενοικίασης εξοπλισμού στο 64%.

Αειφόρο κτίριο

Η έκθεση δείχνει ότι οι επαγγελματίες των κατασκευών λαμβάνουν μέτρα για τη βελτίωση της βιωσιμότητας των κτηρίων.

Κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, το 50% των κατασκευαστικών επιχειρήσεων αναμένει να εφαρμόσει περισσότερες πρακτικές βιωσιμότητας, ενώ ένα επιπλέον 32% θα εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να το κάνει.

Στην έρευνα, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 13.000 επαγγελματίες του κλάδου, διαπιστώνεται, επίσης, ότι το 58% των εργολάβων αναμένει ότι η βιωσιμότητα θα γίνει πιο «σημαντική» τα επόμενα πέντε χρόνια, σε σύγκριση με μόλις 26% που πιστεύει ότι η σημασία της θα υποβαθμιστεί.

Οι τομείς εργολαβίας και ενοικίασης εξοπλισμού δίνουν, επί του παρόντος, προτεραιότητα στη βιωσιμότητα, με ποσοστό 59% των συμμετεχόντων, περισσότερο από τα τμήματα κατόχων και αντιπροσώπων εξοπλισμού, με ποσοστά 43% και 51% αντίστοιχα.

«Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα στην έκθεση είναι ότι οι επαγγελματίες των κατασκευών αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα τη βιωσιμότητα και επιδιώκουν να κάνουν ό,τι είναι σωστό για την επιχείρησή τους και το κοινωνικό σύνολο», δήλωσε ο CEO της Trackunit, κ. Soeren Brogaard. «Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εργολάβοι πρωτοστατούν, μολονότι δέχονται έντονες πιέσεις, από τις διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Μεταξύ άλλων, ξεχωριστή έρευνα από την IBM έδειξε ότι το 49% των καταναλωτών παγκοσμίως, σε δέκα μεγάλες οικονομίες έχουν πληρώσει τέλος για προϊόντα που χαρακτηρίζονται ως βιώσιμα ή κοινωνικά υπεύθυνα.

«Με τις ρυθμιστικές πιέσεις, τις κοινωνικές απαιτήσεις για καλύτερες, καθαρότερες κατασκευαστικές πρακτικές και τους στόχους του ΟΗΕ για μείωση των εκπομπών άνθρακα έως το 2030, η βιώσιμη προσέγγιση αποτελεί μονόδρομο για τον κλάδο την επόμενη πενταετία », επισήμανε ο Brogaard.

Εστίαση στη βιωσιμότητα της Βόρειας Αμερικής

Μεταξύ των πολλών άλλων ευρημάτων της έκθεσης, η έντονη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο οι επαγγελματίες της Βορείου Αμερικής αντιμετωπίζουν τη βιωσιμότητα, σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, είναι ίσως η πιο αξιοσημείωτη.

Περισσότερο από το ένα τρίτο (36%) των Βορειοαμερικανών ισχυρίζονται ότι η βιωσιμότητα είναι πλέον σημαντική, σε σύγκριση με το 25% στην Ευρώπη.

«Γνωρίζαμε ότι οι κατασκευαστικές εταιρείες της Βόρειας Αμερικής είναι πολύ σοβαρές σχετικά με τη βιωσιμότητα και τις εκπομπές άνθρακα, λόγω των συζητήσεων που κάνουμε με τους πελάτες μας σε τακτική βάση», δήλωσε ο Brogaard.

«Αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτουμε αντικειμενικά, στατιστικά δεδομένα που το επικυρώνουν και μας οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα που βασίζονται σε αδιάψευστα στοιχεία» κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα