MENU

“Αγώνας δρόμου” για την αγορά κατοικιών ο στόχος του καθαρού μηδέν

Το επόμενο βήμα επιδιώκει να κάνει η startup Aro Homes


Η αγορά κατασκευής κατοικιών στις ΗΠΑ, κάνει αγώνα δρόμoυ για να μετατρέψει τα σπίτια πιο φιλικά στο περιβάλλον και ενεργειακά αποδοτικότερα.

Τόσο η κατασκευή όσο και η λειτουργία κτιρίων αντιπροσωπεύουν το 40% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα.

Τα ηλιακά πάνελ και οι ενεργειακά αποδοτικές συσκευές συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα.

Το επόμενο βήμα φαίνεται ότι προσπαθούν να κάνουν κάποιες εταιρίες προκατασκευασμένων κατοικιών όπως η Dvele, η Clever και η startup με έδρα την Καλιφόρνια, Aro Homes.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Aro, κ. Carl Gish, ισχυρίζεται ότι τα σπίτια της θα έχουν αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα.

«Η περίσσεια ανανεώσιμης ενέργειας που παράγουμε μετά από 16 χρόνια, αντισταθμίζει όλο τον άνθρακα που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του σπιτιού», δήλωσε Gish. «Δεν γνωρίζουμε κανέναν άλλο κατασκευαστή κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες που χτίζουν σπίτια φιλικά προς το περιβάλλον».

Ο Gish επισημαίνει τέσσερα κρίσιμα στοιχεία. Πρώτον, η Aro ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιεί τα πιο βιώσιμα υλικά, όπως περισσότερη ξυλεία και λιγότερο σκυρόδεμα. Στη συνέχεια, η παραγωγική διαδικασία της εταιρείας επικεντρώνεται στην κατασκευή μεγάλου μέρους του σπιτιού εκτός έδρας, όπου μπορεί να παρακολουθεί τον ποιοτικό έλεγχο και τη μηχανική. Τα σπίτια ενσωματώνουν ενεργειακά αποδοτικά συστήματα και συσκευές. Κάθε σπίτι έχει ηλιακό με εφεδρική μπαταρία.

«Είμαστε πολύ επικεντρωμένοι στη χρήση υλικών για την κατασκευή των σπιτιών μας που έχουν όσο το δυνατόν χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα, και πρέπει να είναι πρακτικά, προσβάσιμα, οικονομικά και αξιόπιστα στην αλυσίδα εφοδιασμού”, υπογράμμισε ο Gish.

Τα σπίτια της εταιρίας Aro δεν είναι φθηνά. Η startup χτίζει μεγάλες κατοικίες και η τελευταία κοστίζει σχεδόν 5 εκατ. δολ. Μέρος αυτού του κόστους είναι το κόστος για την αγορά γης στην Καλιφόρνια, αλλά περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή και τα υλικά. Οι επενδυτές πιστεύουν, εντούτοις, ότι η Aro μπορεί να κάνει τα σπίτια πιο προσιτά.

«Έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε μαζικά στην αγορά με ένα τέτοιο σπίτι, αλλά νομίζω ότι αυτό το πρώτο είναι πραγματικά, είναι μια δήλωση μηχανικής που δείχνει τι είναι δυνατό», δήλωσε ο κ. Scott Brady, ιδρυτικός συνεργάτης στην Innovation Endeavors, επενδυτής στην Aro. «Μπορούμε να το εφαρμόσουμε σε ένα πολύ ευρύτερο σύνολο περιοχών».

Η Aro υποστηρίζεται από την Innovation Endeavors, το Western Technology Investment Fund και το Πανεπιστήμιο Stanford dy/dx. Έχει μέχρι σήμερα διασφαλίσει χρηματοδότηση 21 εκατ. δολ.

Έχει κατασκευάσει μόνο λίγα σπίτια, αλλά ο Gish λέει ότι θα είναι σε καλό δρόμο για την κατασκευή 36 κατοικιών ετησίως μέχρι το τέλος του 2024. Η μονάδα παραγωγής της εταιρείας μπορεί να χειριστεί 100 κατοικίες το χρόνο.

Ερωτηματικό παραμένει η διάθεση των καταναλωτών να πληρώσουν για ένα σπίτι αρνητικό σε άνθρακα, δεδομένου του πόσο ακριβή είναι η αγορά κατοικίας αυτή τη στιγμή, με τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων παραμένουν επίμονα υψηλά.

Σχετικά Άρθρα