MENU

Γιατί η αγορά κατοικίας αφορά όλο και λιγότερους – Απαισιόδοξοι οι Αμερικάνοι

Πρόσφατη έκθεση της Bankrate περιγράφει αναλυτικά τις βασικές αιτίες του φαινομένου

Το 50% των επίδοξων ιδιοκτητών ακινήτων στις ΗΠΑ, ισχυρίζεται ότι το υψηλό κόστος ζωής και το ανεπαρκές εισόδημα, καθιστούν ιδιαιτέρως δύσκολη την προσπάθεια απόκτηση κατοικίας, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Bankrate.

Η έκθεση διαπίστωσε, μεταξύ άλλων, αρκετά μεγάλο βαθμό απαισιοδοξίας από τους επίδοξους αγοραστές που πιστεύουν ότι δεν θα μπορέσουν ποτέ να αγοράσουν σπίτι ή ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε ή δέκα χρόνια. “Αυτό είναι μεγάλο χρονικό διάστημα “, δήλωσε ο κ. Mark Hamrick, ανώτερος οικονομικός αναλυτής και επικεφαλής του γραφείου της Bankrate στην Ουάσιγκτον.

Καθώς η ιδιοκτησία κατοικίας, παραμένει απρόσιτη για τους περισσότερους Αμερικανούς, πολλοί επίδοξοι ιδιοκτήτες σπιτιού είναι απαισιόδοξοι, αμφιβάλλοντας ότι θα πετύχουν ποτέ αυτόν τον στόχο.

Επισημαίνουν, μάλιστα, δύο σημαντικά εμπόδια που τους κρατούν πίσω, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Bankrate. Περίπου οι μισοί, το 51%, επισημαίνει το υψηλό κόστος διαβίωσης και το 54% δείχνει το ανεπαρκές εισόδημα, δεδομένου ότι οι τιμές των κατοικιών είναι τώρα υψηλές.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.267 ενηλίκων στις ΗΠΑ, 864 εκ των οποίων είναι επίδοξοι ιδιοκτήτες σπιτιού, στα τέλη Ιανουαρίου.

Η Bankrate όρισε τους επίδοξους ή υποψήφιους ιδιοκτήτες κατοικιών ως εκείνους που απέκτησαν σπίτι στο παρελθόν, αλλά επί του παρόντος δεν έχουν, καθώς και εκείνους που απέκτησαν ποτέ σπίτι, αλλά επιθυμούν να αποκτήσουν κάποια στιγμή.

Σε ερώτημα σχετικά με την ικανότητά τους να αγοράσουν ένα σπίτι, το 20% δήλωσε ότι μπορεί να μην είναι “ποτέ” σε θέση να αποταμιεύσει αρκετά χρήματα για την προκαταβολή και άλλα έξοδα.

Παράλληλα, το 30% δήλωσε ότι ενδέχεται να χρειαστεί τουλάχιστον πέντε χρόνια για την αγορά κατοικίας, ενώ το 10% δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστεί μια δεκαετία ή περισσότερο.

“Αυτό είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να περιμένουν οι άνθρωποι”, δήλωσε ο κ. Mark Hamrick, ανώτερος οικονομικός αναλυτής και επικεφαλής του γραφείου Ουάσινγκτον της Bankrate.

Τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων ξεπερνούν και πάλι το 7%

Τα υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων αποθαρρύνουν τους υποψήφιους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς θεωρούν ότι το εισόδημά τους τους εμποδίζει να αγοράσουν στην τρέχουσα αγορά.

Καθώς τα επιτόκια αυξήθηκαν απότομα το 2022, το μέσο κόστος μιας μηνιαίας πληρωμής στεγαστικού δανείου διογκώθηκε στα 2.045 δολάρια τον Δεκέμβριο του 2022, μια αύξηση 46% από 1.400 δολάρια ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με έκθεση του Σεπτεμβρίου από το Γραφείο Οικονομικής Προστασίας Καταναλωτών.

Περισσότεροι άνθρωποι απορρίφθηκαν σε αιτήσεις υποθηκών λόγω ανεπαρκούς εισοδήματος το 2022 απ’ ό,τι το 2021. Την περασμένη εβδομάδα, το σταθερό επιτόκιο των 30ετών ενυπόθηκων δανείων αυξήθηκε στο 7,06% από 6,87%, απογοητευτική εξέλιξη για όσους περίμεναν πιο έντονη μείωση στις αρχές του έτους, δήλωσε ο Hamrick.

Αν και υπάρχουν προβλέψεις που δείχνουν ότι τα επιτόκια μπορεί να αρχίσουν να μειώνονται φέτος, “μια σειρά από απροσδόκητα γεγονότα”, όπως η πανδημία του Covid-19, έκαναν τα επιτόκια τόσο να αυξηθούν όσο και να μειωθούν απότομα τα τελευταία χρόνια, τόνισε.

Το κόστος της ιδιοκατοίκησης ξεπερνά το στεγαστικό δάνειο

Οι επίδοξοι αγοραστές πρέπει να σκέφτονται πέρα από την προκαταβολή καθώς εξετάζουν το χρονοδιάγραμμα για την απόκτηση κατοικίας. Πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις νέες υποχρεώσεις που συνεπάγεται η ιδιοκτησία ενός σπιτιού, παράλληλα με άλλους οικονομικούς στόχους, δήλωσε ο Hamrick, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη για αποταμιεύσεις έκτακτης ανάγκης.

“Η ιδιοκατοίκηση δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός που δεν έχει άλλες επιπτώσεις στα οικονομικά”, είπε. “Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα απαιτούνται επισκευές, συντήρηση, αναβαθμίσεις και ανακαινίσεις για όσο διάστημα έχουν στην κατοχή τους ένα σπίτι”.

Εάν ο ιδιοκτήτης σπιτιού δεν είναι προετοιμασμένος για τέτοιου είδους επισκευές και έξοδα συντήρησης, αυτό το επιπλέον κόστος μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική πίεση”, δήλωσε πρόσφατα στο CNBC ο πιστοποιημένος οικονομικός σχεδιαστής κ. Preston D. Cherry, ιδρυτής και πρόεδρος της Concurrent Financial Planning στο Green Bay του Ουισκόνσιν.

Εκτός από το υψηλό κόστος διαβίωσης και το χαμηλό εισόδημα, οι επίδοξοι ιδιοκτήτες κατοικιών ανέφεραν επίσης το χρέος από πιστωτικές κάρτες (18%) και το χρέος από φοιτητικά δάνεια (10%) ως εμπόδια για την απόκτηση κατοικίας, σύμφωνα με την έκθεση της Bankrate.

Σχετικά Άρθρα