Τις θέσεις του για το χωροταξικό των standalone μπαταριών κατέθεσε ο ΣΠΕΦ.
Σε επιστολή του ο Σύνδεσμος, εκφράζει την αντίθεσή του στην απαγόρευση εγκατάστασης μπαταρίας σε Γεωργικές Γαίες Υψηλής Παραγωγικότητας, εφόσον στους χώρους αυτούς βρίσκονται ήδη εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά πάρκα.
Η επιστολή του ΣΠΕΦ:
Αξιότιμε κε Υπουργέ, κα Υφυπουργέ και κε Γεν. Γραμματέα
Σε συνέχεια της πρόσφατης από 18/12/24 συνάντησης μας για το θέμα της ανάπτυξης αυτόνομων (stand alone) σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (ΣΑΗΕ) με συσσωρευτές στο δίκτυο MT στα πλαίσια του άρθρου 41, του ν. 5151/2024, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε πως -κατά την εκτίμηση μας, τέτοια συστήματα υπό όρους merchant αναμένεται εν τέλει να αναπτύξουν σχεδόν αποκλειστικά «μυημένοι» στο χώρο της ηλεκτροπαραγωγής επενδυτές που θα εμπλέκονται τουλάχιστον στις ΑΠΕ. Δηλαδή δεν πρόκειται για αγορά για τους μη γνωρίζοντες τις ιδιαιτερότητες της χονδρεμπορικής αγοράς.
Με γνώμονα την κατά το δυνατόν μείωση του κόστους και συνεπώς του ρίσκου των επενδυτών σε merchant ΣΑΗΕ είναι σημαντικό να τους παρέχεται απρόσκοπτα η δυνατότητα να εκμεταλλευτούν συνέργειες με τυχόν υφιστάμενους φωτοβολταϊκούς σταθμούς τους που ήδη λειτουργούν, χωρίς προφανώς να μετατρέπεται υποχρεωτικά το project σε σταθμό του άρθρου 40, του ν. 5151, δηλαδή υβριδικό (λειτουργική ενσωμάτωση της μπαταρίας στο Φ/Β). Το ζητούμενο με άλλα λόγια είναι να μην παρεμποδίζεται η δυνατότητα συστέγασης του stand alone ΣΑΗΕ σε γήπεδα που ήδη λειτουργούν Φ/Β πάρκα και έτσι δύνανται οι επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις υφιστάμενες υποδομές διαθέσιμης γης, οδικής πρόσβασης, δικτύου ΜΤ, περίφραξης, συστήματος ασφαλείας-συναγερμού, καμερών, τηλε-επικοινωνίας κλπ. Με χονδρικούς υπολογισμούς οι υποδομές αυτές δύναται σε κόστος να υπερβαίνουν τις 150,000 ευρώ.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει το άρθρο 56, παρ. 6, του ν. 2637 όπως ισχύει, επιτρέπεται εν γένει η εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε Γεωργικές Γαίες Υψηλής Παραγωγικότητας (ΓΓΥΠ) και έχουν ήδη αδειοδοτηθεί από την ΡΑΑΕΥ τέτοιες περιπτώσεις έργων.
Διαβάζοντας ωστόσο τα γραφόμενα στον Τύπο για το κυοφορούμενο νέο χωροταξικό των ΑΠΕ, σε ότι θα αφορά ειδικότερα τις μονάδες standalone αποθήκευσης λαμβάνουμε την εικόνα πως μάλλον προωθείται ο αποκλεισμός τους από τις Γεωργικές Γαίες Υψηλής Παραγωγικότητας (ΓΓΥΠ), χωρίς επιμέρους διακρίσεις. Την στιγμή όμως που λειτουργούν νομίμως χιλιάδες Φ/Β πάρκα ισχύος έως 1 MW αλλά και μεγαλύτερα (πριν την νομοθέτηση του ορίου αυτού με τον ν. 4643/2019) σε τέτοιες εκτάσεις στη χώρα καταλαμβάνοντας ήδη το καθένα έκταση 6 ή 10 ή και περισσότερα στρέμματα, νομίζουμε θα ήταν εσφαλμένο να απαγορευτεί σε κενό χώρο εντός των ήδη χρησιμοποιούμενων αυτών γηπέδων να κατασκευαστεί και ένας μεσαίου μεγέθους ΣΑΗΕ λ.χ. ισχύος 3 – 5 MW διάρκειας 2h με σύνδεση στο υφιστάμενο εκεί δίκτυο ΜΤ και που θα καταλάβει μαζί με τις αποστάσεις ασφαλείας χώρο 0.5 – 1 στρέμμα. Εξοβελίζοντας δηλαδή τους μεσαίου μεγέθους stand alone ΣΑΗΕ με σύνδεση στην ΜΤ αδιακρίτως από τις ΓΓΥΠ, υποχρεώνουμε του επενδυτές να αναζητήσουν και να καταναλώσουν πρόσθετες γαίες για την ανάπτυξη τους, πέραν της σπατάλης στην επανάληψη κρίσιμων υποδομών που ήδη υφίστανται και λειτουργούν εκεί που υπάρχουν Φ/Β πάρκα.
Επιπροσθέτως εκτιμούμε πως η ανάπτυξη stand alone ΣΑΗΕ σε κενούς χώρους γηπέδων ΓΓΥΠ που λειτουργούν ήδη Φ/Β πάρκα είναι επωφελής και για λόγους ασφαλείας, δηλαδή της περίπου μηδενικής συγκέντρωσης βιομηχανικής, βιοτεχνικής, εμπορικής, οικιστικής δραστηριότητας αλλά και δασικής βλάστησης σε τέτοιες εκτός σχεδίου περιοχές, οπότε και θα είναι εξαιρετικά περιορισμένος ο κίνδυνος μετάδοσης πυρκαγιών σε περιπτώσεις αστοχίας των συστημάτων ψύξης των σταθμών αυτών.
Καταληκτικά δια της παρούσης αιτούμαστε να μην απαγορευτεί η χωροθέτηση stand alone ΣΑΗΕ με σύνδεση στην ΜΤ εντός ΓΓΥΠ, εφόσον εντός του ιδίου γηπέδου λειτουργεί νομίμως ήδη φωτοβολταϊκός σταθμός. Όλοι άλλωστε συμφωνούμε πως η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας συνιστά κρίσιμη υποδομή που πρέπει τάχιστα να αναπτυχθεί με γνώμονα συνολικότερα την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά και την σταθεροποίηση ενός οικονομικά επωφελούς εξαγωγικού προσανατολισμού στην ενέργεια».