Την «αποφόρτιση» του Κηφισού ύστερα και από τα νέα ευρήματα των σπηλαιολόγων για την ύπαρξη τριών υπόγειων λιμνών, οι οποίες προκάλεσαν σοβαρές ανησυχίες για την ασφαλή διέλευση, αλλά και τη στατικότητα του έργου και των πεζογεφυρών, μελετά η Περιφέρεια Αττικής.
Όπως ανέφερε τη Δευτέρα (3/2) στη Βουλή ο υφυπουργός Εσωτερικών, Βασίλης Σπανάκης, εξετάζεται το ενδεχόμενο τμήμα των ομβρίων υδάτων δύο μεγάλων δήμων της Αττικής, του Περιστερίου και του Χαϊδαρίου, να εκτραπεί προς τον Σκαραμαγκά.
«Μέσω των αντιπλημμυρικών έργων που προέκυψαν από τη μελέτη κατασκευής δικτύων αποχέτευσης ομβρίων υδάτων και διατάξεων ανάσχεσης της πλημμυρικής απορροής στους δήμους Αγίων Αναργύρων, Καματερού, Ιλίου, Πετρούπολης, Περιστερίου, Χαϊδαρίου, Αιγάλεω και Αγίας Βαρβάρας, η οποία εκπονείται με εργολαβία της Περιφέρειας Αττικής προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ, εξετάζεται η δυνατότητα μέρος των όμβριων υδάτων των δήμων Χαϊδαρίου και Περιστερίου, δύο δήμων με πολύ μεγάλη έκταση, τα οποία σήμερα καταλήγουν στον Κηφισό, να εκτραπούν προς τον Σκαραμαγκά ανακουφίζοντας σημαντικά τον Κηφισό, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων», ανέφερε ο κ. Σπανάκης απαντώντας σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι τα εν λόγω έργα βρίσκονται στο στάδιο εκπόνησης μελετών. Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος από τα ευρήματα του Κηφισού, αν και οι σχετικές μελέτες δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμα.
Υπενθύμισε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η Περιφέρεια Αττικής ολοκλήρωσε το έργο για την απομάκρυνση του μεγαλύτερου ποσοστού των φερτών υλικών που εκτιμάται ότι υπήρχαν στο κλειστό τμήμα του ποταμού υπογραμμίζοντας ότι κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών διαπιστώθηκε μακροσκοπικά ότι οι φθορές που υπάρχουν στο κλειστό τμήμα του Κηφισού αφορούν κατά κύριο λόγο την εδαφόπλακα των πλακοσκεπών τμημάτων και όχι τον φέροντα οργανισμό της κατασκευής.
«Με άλλα λόγια τα έως τώρα ευρήματα δε συνεπάγονται ιδιαίτερη έντονη ανησυχία και δεν εγείρουν ζητήματα στατικότητας ή σοβαρού κινδύνου. Ούτε θα πρέπει να υπάρχουν αμφιβολίες ή ανησυχίες όσον αφορά την ασφαλή διέλευση από τη λεωφόρο Κηφισού και τις αντίστοιχες πεζογέφυρες», ανέφερε ο κ. Σπανάκης.
Προσέθεσε, πάντως, ότι αυτό αναμένεται να επιβεβαιωθεί και μέσα από νέες μελέτες που θα εκπονήσει η Περιφέρεια Αττικής, η οποία στο πλαίσιο της διενέργειας συντήρησης των έργων και με σκοπό την περαιτέρω διερεύνηση των νέων ευρημάτων θα προχωρήσει μέσω σχετικής εργολαβίας στη διαδικασία ελέγχου της στατικής επάρκειας του έργου και της ασφάλειας του οδικού άξονα ώστε να προκύψουν οι απαιτούμενες εργασίες επισκευών και γενικότερης συντήρησης του έργου του Κηφισού.
Εκτεταμένος καθαρισμός με απομάκρυνση 32.500 τόνων φερτών υλικών
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, κατά τη διάρκεια των έργων καθαρισμού, απομακρύνθηκαν το τελευταίο διάστημα περίπου 32.500 τόνοι φερτά υλικά (πέτρες, χώμα, προϊόντα κατεδαφίσεων και απορρίμματα), ποσότητα που εκτιμάται ότι αντιστοιχεί σε ποσοστό άνω του 85% του συνόλου των φερτών υλικών που υπήρχαν στο κλειστό τμήμα του ποταμού.
Τόνισε ότι για πρώτη φορά μετά τη διευθέτηση του ποταμού, διενεργήθηκαν εργασίες καθαρισμού της κοίτης του και «πλέον υπάρχει η μέγιστη δυνατότητα απορροοής ομβρίων υδάτων σε σχέση με τον σχεδιασμό του περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο την πιθανότητα εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων».
Να σημειωθεί, ότι για λόγους ασφαλείας δεν κατέστη δυνατό να γίνουν εργασίες καθαρισμού κατά τη διάρκεια των βροχοπτώσεων στην ευρύτερη λεκάνη που αποχετεύει ο Κηφισός ή στις περιοχές που παρουσιάστηκαν φθορές στην εδαφόπλακα του κλειστού τμήματος.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις έγιναν γνωστά τα νέα ευρήματα της ομάδας των σπηλαιολόγων διενεργήθηκε σύσκεψη μεταξύ του Περιφερειάρχη, Νίκου Χαρδαλιά, της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της ΕΥΔΑΠ μετά το πέρας της οποίας υπήρξε η διαβεβαίωση ότι δεν υφίσταται άμεσος ή επιβεβαιωμένος κίνδυνος για τους πολίτες.
Σύμφωνα με τον κ. Σπανάκη, η κατάσταση του Κηφισού δεν είναι κάτι άγνωστο στην κυβέρνηση: «Πριν από τους σπηλαιολόγους είχαν πραγματοποιηθεί συσκέψεις υπό τον Πρωθυπουργό με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργείων και της Περιφέρειας, κλπ για αντιπλημμυρικά έργα», ανέφερε προσθέτοντας ότι έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 2 δισ. Ευρώ για την πολιτική προστασία. Τόνισε, ωστόσο ότι εδώ και πολύ καιρό έχει συστηθεί η επίσπευση των χρονοδιαγραμμάτων ολοκλήρωσης των απαραίτητων έργων καθώς και η δυνατότητα εξεύρεσης πρόσθετων χρηματοδοτικών εργαλείων.
«Η υλοποίηση των έργων αυτών αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση», είπε.
Αντιπλημμυρικά έργα 50 εκατ. ευρώ
Αναφερόμενος στα αντιπλημμυρικά έργα, ο κ. Σπανάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δίνει 50 εκατ. ευρώ σε Κηφισό, Ιλισσό και την ολοκλήρωση του αντιπλημμυρικού καναλιού στην παραλιακή ζώνη.
Παράλληλα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των έργων του φαληρικού όρμου με τη δημιουργία ενός αντιπλημμυρικού καναλιού που προστατεύει την περιοχή του Μοσχάτου, του Φαλήρου και της Καλλιθέας.
Βάσει των στοιχείων που κατέθεσε, αναλυτικά η περιφέρεια Αττικής υλοποιεί έργα συντήρησης που αφορούν:
– Ομαλή απορροή ομβρίων υδάτων με τακτικούς καθαρισμούς ρεμάτων όπως για παράδειγμα εργολαβίες καθαρισμού κλειστών τμημάτων ρεμάτων στον Κηφισό και στον Ποδονίφτη.
– Αντιστηρίξεις πρανών των ρεμάτων, όπως για παράδειγμα της Πύρνας, Κηφισού, Πεντέλης, Χαλανδρίου, Σαπφούς, Προφήτη Δανιήλ, κλπ
– Τακτικό καθαρισμό φρεατίων υδροσυλλογής στις οδούς αρμοδιότητας της Περιφέρειας.
Τα ποσά χρηματοδότησης του προϋπολογισμού του υπουργείου Εσωτερικών στο πλαίσιο του προγράμματος ξεπερνούν τα 11 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον υφυπουργό.
Ενδεικτικά ανέφερε ότι η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στις περιοχές υψηλού κινδύνου πλημμύρας στην Περιφέρεια Αττικής, έχει προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 2,8 εκατ. ευρώ, ενώ το έργο που αφορά τις κατεπείγουσες εργασίες ολοκλήρωσης αντιπλημμυρικών υποδομών δήμου Μοσχάτου – Ταύρου όπου καταλήγει ο Κηφισός, χρηματοδοτείται με πάνω από 2,7 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα στο πλαίσιο του τομεακού προγράμματος ΥΠΕΣ για τα έτη 2021- 2025 για το ειδικό πρόγραμμα φυσικών καταστροφών εκδόθηκαν προσκλήσεις κατόπιν εισήγησης της κυβερνητικής επιτροπής κρατικής αρωγής.
Μέχρι σήμερα στο εν λόγω πρόγραμμα έχει ενταχθεί το έργο της Περιφέρειας που αφορά τη διευθέτηση του ποταμού Ιλισού με προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ όπου προβλέπεται εκβάθυνση του Κηφισού στο τέλος καθώς επίσης έργο για τον καθαρισμό της κοίτης του Κηφισού πλακοσκεπούς τμήματος.