MENU

Μηχανισμό αποζημίωσης και για τη διαχείριση υδάτων από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς θέλει η Eurelectric

Η καθιέρωσή του, εκτός από την ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, θα εξασφαλίσει σημαντικά πρόσθετα έσοδα στη ΔΕΗ που διαχειρίζεται μεγάλες υδροηλεκτρικές μονάδες

Την υιοθέτηση μηχανισμών αποζημίωσης σε εθνικό, αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, για την αμοιβή των υπηρεσιών που μπορούν να προσφέρουν τα υδροηλεκτρικά έργα όχι μόνο σε ότι φορά την παραγωγή ενέργειας αλλά και τη διαχείριση των υδάτων ζητεί η Eurelectric από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τη Eurelectric, στην οποία ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου, η παροχή των υπηρεσιών διαχείρισης των υδάτων από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια συνεπάγεται πρόσθετο κόστος για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που θα πρέπει να αναγνωρίζεται τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Στο ίδιο κείμενο τονίζεται ότι: «Για να ξεκλειδώσει το επενδυτικό δυναμικό της υδροηλεκτρικής ενέργειας, ο τομέας χρειάζεται σαφή αναγνώριση όλων των υπηρεσιών του πέρα από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι καιρός η ΕΕ να αναγνωρίσει τον ρόλο της υδροηλεκτρικής ενέργειας στη συμβολή στην προσαρμογή του κλίματος και τα επιμέρους κράτη μέλη να εξασφαλίσουν την κατάλληλη αμοιβή».

Στο πλαίσιο αυτό η Eurelectric σημειώνει ότι η στρατηγική της ΕΕ για την ανθεκτικότητα στο νερό, που αναμένεται να παρουσιαστεί το δεύτερο τρίμηνο του έτους, είναι το ιδανικό μέρος για να κατοχυρωθεί αυτή η άποψη.

Για το σκοπό αυτό, η βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας καλεί την ΕΕ να υιοθετήσει μια προσέγγιση βάσει επιστημονικών δεδομένων κατά την κατάρτιση της πρότασης στρατηγικής για το νερό, αποφεύγοντας δογματικές προσεγγίσεις.

«Θα πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο σε ισχύ στα κράτη μέλη για να αμείβεται η υδροηλεκτρική ενέργεια για τις προσπάθειές της για προσαρμογή πέρα από την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Ο κλάδος της υδροηλεκτρικής ενέργειας είναι έτοιμος να επενδύσει εάν οι συνθήκες – πλαίσιο είναι ευνοϊκές. Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί απαιτούν δίκαιη αμοιβή για όλες τις υπηρεσίες που παρέχουν, χωρίς να περιορίζονται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», καταλήγει η Eurelectric.

Εξασφάλιση πρόσθετων εσόδων για τη ΔΕΗ

Πρέπει να σημειωθεί ότι η υιοθέτηση τέτοιων μηχανισμών θα μπορούσε να προσθέσει σημαντικά έσοδα στη ΔΕΗ, η οποία ήδη διαχειρίζεται τις μεγάλες υδροηλεκτρικές μονάδες της τόσο για την ύδρευση και την άρδευση των περιοχών όπου είναι εγκατεστημένες, όσο και στην αγορά ηλεκτρισμού ως μεγάλες μπαταρίες που μπορούν να εξασφαλίσουν την ισορροπία του συστήματος ειδικά λόγω της διαλείπουσας παραγωγή των ΑΠΕ.

Άλλωστε για τη ΔΕΗ τα υδροηλεκτρικά αποτελούν ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, καθώς τα έργα έχουν αποσβεστεί και το κόστος παραγωγής ενέργειας είναι περιορισμένο, προσφέροντας μόνο οικονομικό όφελος για τη ΔΕΗ αφού μπορεί να αξιοποιεί την παραγωγή τους τόσο στην αγορά επόμενης ημέρας όσο και στην αγορά εξισορρόπησης.

Σύμφωνα με το ΕΣΕΚ, η εγκατεστημένη υδροηλεκτρική ισχύς των μεγάλων υδροηλεκτρικών ανέρχεται το 2025 σε 3.171 MW, παραμένοντας σταθερή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και προβλέπεται ότι θα αυξηθεί στα 3.458 MW το 2030.

Κατά την ίδια χρονική περίοδο, η ισχύς από τα μικρά υδροηλεκτρικά από 302 MW το 2025 εκτιμάται ότι θα φθάσει στα 350 MW το 2030.

Σχετικά Άρθρα