MENU

Η Γερμανία θα επιτρέψει την υποθαλάσσια αποθήκευση CO2

Με στόχο το "καθαρό μηδέν" έως το 2045

Η Γερμανία σχεδιάζει να επιτρέψει την υποθαλάσσια αποθήκευση άνθρακα, προωθώντας μια πολυσυζητημένη τεχνολογία, αναγνωρίζοντας ότι ο χρόνος τελειώνει για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με δήλωση του κ. Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπουργού Οικονομίας και Κλίματος.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σημειώνει ικανοποιητική πρόοδο με την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη χρήση τους, αλλά απαιτείται λύση για το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπεται από ορισμένους τομείς, όπως η τσιμεντοβιομηχανία.

Η Γερμανία, η οποία φιλοξενεί πολλές ενεργοβόρες βιομηχανίες, στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές της σε “καθαρό μηδέν” έως το 2045.

Η προτεινόμενη από τον Χάμπεκ “στρατηγική διαχείρισης του διοξειδίου του άνθρακα”, προβλέπει τη δυνατότητα μεταφοράς διοξειδίου του άνθρακα και την αποθήκευσή του υποθαλάσσια. Δεν προβλέπει την έγκριση χώρων αποθήκευσης στην ξηρά, μονολότι ο Χάμπεκ δήλωσε ότι αυτό θα μπορούσε να εξεταστεί αργότερα, εάν οι κυβερνήσεις των γερμανικών κρατιδίων το εγκρίνουν.

Οι αντίπαλοι υποστηρίζουν ότι η δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα δεν έχει αποδειχθεί σε κλίμακα και είναι λιγότερο αποτελεσματική από εναλλακτικές λύσεις, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια για την απαλλαγή του ενεργειακού τομέα από τον άνθρακα.

Ο Χάμπεκ, μέλος του περιβαλλοντικού κόμματος των Πρασίνων, υπενθύμισε την αντίθεση στην αποθήκευση άνθρακα όταν συζητήθηκε τη δεκαετία του 2000. Είπε όμως ότι “η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί περαιτέρω … και από την άποψή μου είναι ώριμη και ασφαλής” και ότι χρησιμοποιείται πλέον και αλλού, όχι μόνο σε ερευνητικά έργα.

Το Βερολίνο θα πρέπει να υπογράψει την τροποποίηση του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου για να γίνουν δυνατές οι εξαγωγές CO2 εκτός θαλάσσης και θα αρχίσει τη διερεύνηση χώρων αποθήκευσης εκτός θαλάσσης στη Γερμανία, δήλωσε το υπουργείο Οικονομίας.

Γεωλογικά, η Γερμανία διαθέτει περίπου 1,5 δισεκατομμύρια έως 8,3 δισεκατομμύρια τόνους αποθηκευτικής ικανότητας CO2 κάτω από τη Βόρεια Θάλασσα και θα μπορούσε να αποθέσει έως και 20 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Οι βιομηχανίες έντασης CO2 που δεν μπορούν να ηλεκτροδοτηθούν, όπως το τσιμέντο και ο ασβέστης, θα είναι μεταξύ των τομέων που θα επωφεληθούν, ενώ οι μονάδες παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο και βιομάζα θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν την τεχνολογία, αλλά δεν θα επιδοτούνται, όπως έδειξε η στρατηγική.

Η γειτονική Δανία ξεκίνησε πέρυσι ένα φιλόδοξο σχέδιο που αποσκοπεί στην αποθήκευση τεράστιων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα κάτω από τη Βόρεια Θάλασσα.

“Ο χρόνος έχει τελειώσει”, δήλωσε ο Χάμπεκ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. “Στη δεκαετία του 2000 θα μπορούσαμε ίσως να πούμε “ας περιμένουμε να δούμε τι μπορεί να συμβεί”- σήμερα βλέπουμε ότι δεν έχουμε βρει καμία τεχνολογική λύση για το τσιμέντο και άλλους τομείς που να εξασφαλίζει την κλιματική ουδετερότητα”.”

“Οδεύουμε προς την υπέρβαση του 1,5 βαθμού, πράγμα που σημαίνει ότι δεν βρισκόμαστε πλέον σε μια ζώνη πολυτέλειας ή άνεσης όπου μπορούμε κατά κάποιο τρόπο να περιμένουμε”, πρόσθεσε. “Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτό που έχουμε”.

Ο Χάμπεκ δήλωσε ότι θα περάσουν “μερικά χρόνια” προτού η Γερμανία μπορέσει να αποθηκεύσει CO2 κάτω από τη θάλασσα και ότι θα ήταν σοφό να συντονιστούν οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες. Εκτός από το δανέζικο σχέδιο, ανέφερε επίσης τη Νορβηγία, τις Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι περιβαλλοντικές ομάδες από την πλευρά τους επέκριναν τη στρατηγική αυτή, λέγοντας ότι η τεχνολογία αυτή είναι ακριβή και μη βιώσιμη και ότι αν επιτραπεί η χρήση της στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής θα ανοίξει την πόρτα στη συνέχιση των επιχειρηματικών μοντέλων των ορυκτών καυσίμων.

Σχετικά Άρθρα