MENU

Γερμανικό «νάιν» στην Tesla για την επέκταση εργοστασίου

Ανησυχίες για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο

Αρνητικό για την κορυφαία κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων Tesla, ήταν το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος σχετικά με την έγκριση σχεδίου επέκτασης εργοστασίου της στο Βρανδεμβούργο της Γερμανίας.

Η επέκταση του εργοστασίου παραγωγής μπαταριών και συναρμολόγησης οχημάτων, το οποίο βρίσκεται στο Grünheide, περιφέρεια του Βρανδεμβούργου περίπου μία ώρα με το αυτοκίνητο από το Βερολίνο, προέβλεπε την κατασκευή αποθήκης σιδηροδρομικών εμπορευμάτων και εγκαταστάσεις αποθήκευσης που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την εταιρία να αποφύγει την εξάρτηση από άλλους παρόχους εφοδιαστικής, συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων σιδηροδρομικών εμπορευμάτων, και να τη βοηθήσουν να αποφύγει τις διακοπές παραγωγής λόγω ελλείψεων ανταλλακτικών.

Για το σκοπό αυτό θα έπρεπε να γίνει δραστική παρέμβαση σε προστατευόμενη δασική έκταση 250 στρεμμάτων, κάτι που δεν βρήκε σύμφωνους τους κατοίκους της περιοχής.

Η ψηφοφορία είναι μη δεσμευτική, σύμφωνα με τους New York Times, οι οποίοι ανέφεραν ότι η τοπική διοίκηση θα αναζητήσει εναλλακτική λύση.

Ο αντιπρόεδρος κοινωνικής πολιτικής της Tesla, κ. Rohan Patel, έγραψε σε μια ανάρτηση στο X, το κοινωνικό δίκτυο που ανήκει στον CEO της εταιρίας, Elon Musk: “Υπάρχει μηδενικός περιβαλλοντικός αντίκτυπος σε οποιαδήποτε μελλοντικά σχέδια επέκτασης. Σεβόμαστε πλήρως το δημοψήφισμα”.

Το γερμανικό εργοστάσιο σταμάτησε προσωρινά την παραγωγή, με τα στελέχη να επικαλούνται έλλειψη εξαρτημάτων, που προκλήθηκε ή επιδεινώθηκε από τις επιθέσεις μαχητών Χούτι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2023, η Tesla ανέφερε ότι η εγκατάσταση αυτή, έχει ετήσια δυναμικότητα παραγωγής 375.000 οχημάτων Model Υ. Η εταιρεία ανέφερε επίσης στην πιο πρόσφατη τριμηνιαία κατάθεσή της ότι οι διεθνείς εγκαταστάσεις παραγωγής της, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της επιτρέπουν “να αυξήσει την προσιτή τιμή” των οχημάτων της για τους πελάτες στις τοπικές αγορές, “μειώνοντας το κόστος μεταφοράς και κατασκευής και εξαλείφοντας τον αντίκτυπο των δυσμενών δασμών”.

Παρόλο που η Tesla παρέμεινε η εταιρία με τις περισσότερες πωλήσεις στην Ευρώπη, αντιμετωπίζει ισχυρό ανταγωνισμό.

Οι πωλήσεις νέων ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 29% σε ετήσια βάση, τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων. Η Γερμανία και η Γαλλία αντιπροσωπεύουν σήμερα τις δύο μεγαλύτερες αγορές ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη.

Οι πωλήσεις της Tesla αντιπροσώπευαν το 1,7% της συνολικής αγοράς επιβατικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον Ιανουάριο, συμπεριλαμβανομένων των πλήρως ηλεκτρικών, υβριδικών και μοντέλων με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Σχετικά Άρθρα