Τα ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία (BEVs) είναι πλέον εξίσου αξιόπιστα και μπορούν να φτάσουν τη διάρκεια ζωής των παραδοσιακών αυτοκινήτων και φορτηγών με κινητήρες βενζίνης ή πετρελαίου, σύμφωνα με νέα μελέτη του πανεπιστημίου του Birmingham που σηματοδοτεί ένα καθοριστικό βήμα προς τη βιώσιμη μετακίνηση.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν σχεδόν 300 εκατομμύρια αρχεία δοκιμών του Υπουργείου Μεταφορών (MOT) του Ηνωμένου Βασιλείου, που καταγράφουν την «υγεία» όλων των οχημάτων στους δρόμους της χώρας από το 2005 έως το 2022. Η ανάλυση αυτή παρέχει ολοκληρωμένη εικόνα για τα ποσοστά επιβίωσης διαφορετικών συστημάτων κίνησης.
Η διεθνής ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι, ενώ τα πρώιμα BEVs ήταν λιγότερο αξιόπιστα από τα οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης (ICEVs), οι ταχείες τεχνολογικές εξελίξεις επέτρεψαν στα νεότερα BEVs να επιτύχουν συγκρίσιμη διάρκεια ζωής, ακόμα και υπό εντατικότερη χρήση.
Τα BEVs προσφέρουν σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, ιδιαίτερα καθώς η Ευρώπη στρέφεται σε πιο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παρά τις υψηλότερες αρχικές εκπομπές από την παραγωγή τους, ένα ανθεκτικό ηλεκτρικό όχημα μπορεί γρήγορα να εξισορροπήσει το αποτύπωμα άνθρακά του, συμβάλλοντας στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής – καθιστώντας τα μια πιο βιώσιμη μακροπρόθεσμη επιλογή.
Τα αποτελέσματα της μελέτης
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα BEVs παρουσίασαν τη μεγαλύτερη βελτίωση στην αξιοπιστία, με 12% χαμηλότερη πιθανότητα αποτυχίας (hazard rate) για κάθε διαδοχικό έτος παραγωγής, σε σύγκριση με 6,7% για τα βενζινοκίνητα και 1,9% για τα πετρελαιοκίνητα οχήματα.
Σύμφωνα με τη δημοσίευση στη Nature Energy, οι ερευνητές από το University of Birmingham, το London School of Economics (LSE), το University of California San Diego και το University of Bern, Ελβετία, αποκάλυψαν ότι τα BEVs έχουν πλέον μέση διάρκεια ζωής 18,4 έτη και μπορούν να διανύσουν έως και 124.000 μίλια – ξεπερνώντας τα παραδοσιακά βενζινοκίνητα σε ό,τι αφορά τη χιλιομετρική απόσταση.
Ακόμη, η μελέτη ανέδειξε τις μάρκες με την καλύτερη απόδοση ως προς τη μακροζωία. Στα BEVs, η Tesla είναι η κορυφαία επιλογή, ενώ στα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα οχήματα ξεχωρίζουν η Audi και η Skoda, αντίστοιχα.
Σχόλια των συντελεστών της μελέτης
Ο Robert Elliott, Καθηγητής Οικονομικών στο University of Birmingham, δήλωσε:
«Τα BEVs προσφέρουν σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, ιδιαίτερα καθώς η Ευρώπη στρέφεται σε πιο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παρά τις υψηλότερες αρχικές εκπομπές από την παραγωγή, ένα ανθεκτικό ηλεκτρικό όχημα μπορεί να αντισταθμίσει γρήγορα το αποτύπωμα άνθρακά του, συμβάλλοντας στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.
Τα ευρήματά μας παρέχουν στους καταναλωτές αξιόπιστα δεδομένα για να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με την αγορά οχημάτων, ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να αξιοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να διαμορφώσουν κανονισμούς και κίνητρα που προωθούν την υιοθέτηση ανθεκτικών και φιλικών προς το περιβάλλον οχημάτων, καθώς και για να σχεδιάσουν αποτελεσματικότερα τη διαχείριση του τέλους ζωής αυτών των οχημάτων».
Ο Dr Viet Nguyen-Tien, από το LSE, πρόσθεσε:
«Τα ευρήματά μας παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες για τη διάρκεια ζωής και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ηλεκτρικών οχημάτων. Τα BEVs δεν είναι πλέον μια επιλογή για λίγους – αποτελούν μια βιώσιμη εναλλακτική στις παραδοσιακές τεχνολογίες, ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα».
Η μελέτη τονίζει τη σημασία των τεχνολογικών εξελίξεων στην προώθηση της υιοθέτησης BEVs. Επιπλέον, προσφέρει πολύτιμα δεδομένα για στρατηγικές αντικατάστασης στόλων και τον αποτελεσματικό σχεδιασμό της ανακύκλωσης των ηλεκτρικών οχημάτων στο τέλος της ζωής τους.