MENU

Καλύτερη διαχείριση των συστημάτων ηλεκτρισμού και στενότερη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για χαμηλότερες τιμές ενέργειας

Το ευρωπαϊκό σύστημα πάσχει από διαθεσιμότητα ισχύος, σύμφωνα με τον κ. Τσάφο

Την δική του εξήγηση για την απότομη και εκτεταμένη άνοδο των τιμών της χονδρεμπορικής εξηγεί με τεκμηριωμένο τρόπο και γραφήματα ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε θέματα ενέργειας, Νίκος Τσάφος, κάνοντας λόγο για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα ενεργειακά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μέση τιμή υπερέβη τα 100 ευρώ/MWh τόσο τον Νοέμβριο όσο και τον Δεκέμβριο, επιστρέφοντας σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από τις αρχές του 2023, ενώ ο Ιανουάριος  δεν φαίνεται πολύ καλύτερος μέχρι στιγμής.

Η αστάθεια του ανέμου, τα χαμηλά επίπεδα της πυρηνικής ενέργειας, η χαμηλή παραγωγή των υδροηλεκτρικών και η μέτρια απόδοση της ηλιακής ενέργειας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, και ακόμη λιγότερο τις συννεφιασμένες και βροχερές μέρες αποτελούν σύμφωνα με τον κ. Τσάφο τους βασικούς παράγοντες που διαμορφώνουν τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

«Με άλλα λόγια, το ευρωπαϊκό σύστημα πάσχει από διαθεσιμότητα ισχύος, χρησιμοποιούμε το φυσικό αέριο για να κλείσουμε το χάσμα, πυροδοτώντας έναν φαύλο κύκλο μεταξύ των αγορών φυσικού περιορισμένης διαθεσιμότητας φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Το αποτέλεσμα είναι υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας τις περισσότερες ώρες και ακραίες οι τιμές τις περισσότερες ώρες. Αυτό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ισορροπία στην αγορά» συμπληρώνει.

Στη συνέχεια αναφέρεται στην πολυσυζητημένη ευελιξία, «η οποία χρειάζεται συχνά σε μικρά διαστήματα – μερικές ώρες ή ίσως μερικές ημέρες, με αποτέλεσμα να δίνουμε έμφαση σε λύσεις όπως η αποθήκευση ή η απόκριση ζήτησης. Σπάνια δοκιμάζουμε σενάρια με βάση τα δεδομένα και σπάνια μοντελοποιούμε τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ συστημάτων που λαμβάνουν αποφάσεις εντελώς ανεξάρτητα το ένα από το άλλο».

Οι ακραίες τιμές είναι σήματα κινδύνου. Μας λένε ότι λείπει η δυναμικότητα και ότι σύστημα διαχείρισης χρησιμοποιούμε για να επιβλέπουμε αυτό το περίπλοκο, πανευρωπαϊκό σύστημα δεν είναι αρκετό. Ο δρόμος προς τις χαμηλότερες τιμές δεν βρίσκεται μόνο στην ανάπτυξη περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και περισσότερης αποθήκευσης, αλλά και στην επίλυση αυτού του περίπλοκου παζλ διαχείρισης. Είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η επάρκεια των πόρων χωρίς να καταφύγουμε σε μια σταθερή ροή υπέρογκων τιμών.

Η σχετική ανάρτηση:

Σχετικά Άρθρα