MENU

Τηλεδιάσκεψη ΥΠΕΝ, Περιφέρειας και Δήμων για τα υπεράκτια αιολικά στην Ελούντα

Δεν αποκλείεται και η τροποποίηση της υφιστάμενης χωροθέτησης

Σε συσκέψεις με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Λασιθίου προχωρά η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, σχετικά με τη χωροθέτηση των θαλασσίων «οικοπέδων» στα ανοιχτά της ΒΑ Κρήτης (Κρήτη 2α και Κρήτη 2β), όπου σχεδιάζεται να αναπτυχθούν υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Την περασμένη Παρασκευή (23/2) πραγματοποιήθηκε η πρώτη τηλεδιάσκεψη επί του θέματος ενώ σύντομα αναμένεται να ακολουθήσει και νέα δια ζώσης συνάντηση προκειμένου οι εκπρόσωποι των δημοτικών και περιφερειακών αρχών να συζητήσουν πιο αναλυτικά τις ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών και τις συνακόλουθες αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί.

Η συνάντηση που θα ακολουθήσει κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική καθώς θα είναι ο «δείκτης» για τον βαθμό συμφωνίας που μπορεί να επιτευχθεί με την τοπική κοινωνία για τον σχεδιασμό των offshore, ώστε να τελικά να αξιοποιηθούν οι δύο περιοχές και να προχωρήσουν και οι σχετικές οι επενδύσεις.

Υπό συζήτηση η τροποποίηση του σχεδιασμού

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) σχετικά με τις 10 θαλάσσιες περιοχές που προτείνεται να φιλοξενήσουν την πρώτη «φουρνιά» offshore αιολικών -δύο εκ των οποίων αφορούν στην Κρήτη-, έχουν ήδη εκφραστεί διαφωνίες με βασικό επιχείρημα την οπτική όχληση που αυτά θα προκαλέσουν ειδικά σε μέρη τουριστικού ενδιαφέροντος όπως η Σπιναλόγκα και η Ελούντα.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η ΣΜΠΕ υπόκειται σε εξειδίκευση με βάση τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και αφότου εγκριθεί θα ενσωματώσει αυστηρότερες προβλέψεις, κατόπιν εξειδικευμένων μελετών. Όπως φάνηκε μάλιστα κατά την τηλεδιάσκεψη, οι μελέτες αυτές θα αποτελέσουν επίσης και την «πυξίδα» για τις θέσεις που θα υιοθετήσουν οι αυτοδιοικητικοί φορείς επί του θέματος.

Την ίδια στιγμή, δεν αποκλείεται πάντως και η τροποποίηση της υφιστάμενης χωροθέτησης, εντός των δύο θαλασσίων «οικοπέδων», προς τα δυτικά και βόρεια ώστε να είναι πιο μακριά από τις παράκτιες περιοχές, όπως συζητήθηκε σε πρόσφατη σύσκεψη του ΥΠΕΝ και της ΕΔΕΥΕΠ.

Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο τον εθνικό στόχο για την εγκατάσταση σχεδόν 2 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος μέχρι το τέλος της δεκαετίας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ως προτεραιότητα την ταχύτερη δυνατή ωρίμανση των 10 πρώτων θαλάσσιων περιοχών.

Αυτό προϋποθέτει τη συναίνεση τόσο σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών όσο και με Υπουργεία (Πολιτισμού και Τουρισμού) τα οποία έχουν εκφράσει ενστάσεις για τυχόν αρνητικές επιπτώσεις σε δραστηριότητες αρμοδιότητάς τους.

Σχετικά Άρθρα