MENU

Μέχρι και το 45% της ζήτησης μπορούν να καλύψουν τα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»

Σχετική έκθεση στις ΗΠΑ προβλέπει τις δυνατότητες κάλυψης ηλεκτρικής ενέργειας από τα φ/β

Όλο και περισσότερα νοικοκυριά στις ΗΠΑ επιλέγουν τα «φωτοβολταϊκά στη Στέγη» με απώτερο στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Η ηλιακή ενέργεια μέσω αυτή της μορφής συμβάλλει σημαντικά στην εξοικονόμηση των λογαριασμών και όταν συνδυάζεται με μπαταρία, προσφέρει σημαντική εφεδρική ισχύ και ανθεκτικότητα σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Σχετική έκθεση της Environment America που αναδημοσιεύει το PV – Magazine USA, με τίτλο «Rooftop Solar on the Rise» καταγράφει τη ραγδαία άνοδο που έχει σημειώσει το εν λόγω πρόγραμμα τη τελευταία δεκαετία, καθορίζοντας το μοντέλο ανάπτυξης που αναμένεται να σημειωθεί τα επόμενα χρόνια στον κλάδο.

Τα συμπεράσματα με βάση τα δείγματα του 2022

Η Environment America μοντελοποίησε το βιώσιμο τεχνικό δυναμικό της ηλιακής ενέργειας στον τελευταίο όροφο στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαπιστώνοντας ότι μπορεί να εξυπηρετήσει το 45% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ με βάση τα επίπεδα του 2022. Εκείνο δε το έτος  η ηλιακή ενέργεια στον τελευταίο όροφο παρήγαγε περίπου το 1,5% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε.

Το 2002, μόνο 147 GWh παρήχθησαν από ηλιακή ενέργεια, μέχρι το 2021, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 5.959 GWh. Από το τέλος του 2022, η ηλιακή παραγωγή στον τελευταίο όροφο έχει διογκωθεί σε 61.281 GWh ή 61 TWh. Πάνω από 3,9 εκατομμύρια αμερικανικά νοικοκυριά επέλεξαν να προχωρήσουν με ηλιακή ενέργεια στον τελευταίο όροφο. Τα ηλιακά πάνελ σε μικρά κτίρια, συμπεριλαμβανομένων των κατοικιών, έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν 926 TWh παραγωγής.

Παράλληλα, ευκαιρία ανάπτυξης συνιστούν τα εμπορικά κτίρια και οι βιομηχανίες. Σύμφωνα με την έκθεση μπορούν να «φιλοξενήσουν» 185 TWh ετησίως, αρκετά εκ των οποίων να είναι ικανά να τροφοδοτήσουν πάνω από 19 εκατομμύρια σπίτια στις ΗΠΑ.

Γιατί τα «φωτοβολταϊκά στις στέγες»

Αυτού του είδους μορφή ηλιακής ενέργειας έχει τεράστια οφέλη για το περιβάλλον και τους καταναλωτές. Μειώνει σημαντικά την αναγκαιότητα ύπαρξης άλλων ηλεκτροπαραγωγικών μορφών ενέργειας που βλάπτουν το περιβάλλον, ενώ η κατανεμημένη ηλιακή ενέργεια βοηθά στην απομάκρυνση άλλων πηγών εκπομπών από το δίκτυο.

Επίσης, για κάθε GW ηλιακής ενέργειας στον τελευταίο όροφο που εγκαθίσταται αντί για έργα κλίμακας κοινής ωφέλειας, εξοικονομούνται πάνω από 5.200 στρέμματα γης.

«Επειδή η ηλιακή ενέργεια στον τελευταίο όροφο παράγει ενέργεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως, μειώνει την ανάγκη μετάδοσης από κεντρικούς σταθμούς παραγωγής, εξοικονομώντας δυνητικά χρόνο και χρήμα των πολιτειών και των δήμων ενεργειακές υποδομές», σημειώνει η έκθεση. Κατά μέσο όρο, η ηλιακή ενέργεια νέας κατασκευής κοστίζει 29% λιγότερο από την επόμενη φθηνότερη εναλλακτική λύση ορυκτών καυσίμων.

Για τα νοικοκυριά δε μεταφράζεται σε μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση χρημάτων. Αν και η αρχική είναι επένδυση, ο καταναλωτής θα χρειαστεί σχεδόν 8-9 χρόνια για την απόσβεσή της. Ωστόσο για ένα σύστημα με διάρκεια ζωής άνω των 25 ετών, η εξοικονόμηση μπορεί να ανέλθει από 20.000 – 96.000 δολάρια!

Σχετικά Άρθρα