Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη μπορεί να μειωθεί κατά 50% μεταξύ 2070 και 2090 λόγω των καταστροφικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από τους πολιτικούς ηγέτες για την απανθρακοποίηση και την αποκατάσταση της φύσης, σύμφωνα με νέα έκθεση.
Η αυστηρή αυτή προειδοποίηση από το Ινστιτούτο και τη Σχολή Αναλογιστών (Institute and Faculty of Actuaries – IFoA), ειδικούς στη διαχείριση κινδύνου, αυξάνει σημαντικά την εκτίμηση για τους κινδύνους που απειλούν την παγκόσμια οικονομική ευημερία λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, όπως οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, οι ξηρασίες, οι αυξήσεις της θερμοκρασίας και η κατάρρευση των οικοσυστημάτων.
Σε συνεργασία με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Exeter, το IFoA δημοσίευσε την έκθεση σήμερα (16/1), καλώντας για επιτάχυνση των πολιτικών δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, όπως αναμεταδίδει η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Η δημοσίευση της έκθεσης ακολούθησε τη δημοσίευση δεδομένων από την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της ΕΕ (C3S), τα οποία έδειξαν ότι η κατάρρευση του κλίματος οδήγησε για πρώτη φορά το ετήσιο παγκόσμιο επίπεδο θερμοκρασίας πάνω από τον διεθνώς συμφωνημένο στόχο του 1,5°C το 2024, ενισχύοντας τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Χωρίς άμεση δράση για την επιτάχυνση της απανθρακοποίησης, την απομάκρυνση του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και την αποκατάσταση της φύσης και των οικοσυστημάτων, το χειρότερο σενάριο για τον πλανήτη, προβλέπει μείωση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 50% στις δύο δεκαετίες πριν το 2090, ανέφερε η έκθεση του IFoA.
Σε ένα σενάριο αύξησης της θερμοκρασίας κατά 3°C ή περισσότερο έως το 2050, μπορεί να σημειωθούν πάνω από 4 δισεκατομμύρια θάνατοι, σημαντική κοινωνικοπολιτική κατάρρευση παγκοσμίως, χρεοκοπίες κρατών (με επακόλουθη ταχεία, μακροχρόνια και σημαντική απώλεια κεφαλαίου) και εξαφάνιση ειδών.
Ο Sandy Trust, κύριος συγγραφέας της έκθεσης, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ρεαλιστικό σχέδιο για την αποφυγή αυτού του σεναρίου.
Πρόσθεσε ότι οι οικονομικές προβλέψεις, που εκτιμούν ότι οι ζημιές από την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας θα είναι μόλις 2% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής για μια αύξηση 3°C στη μέση επιφανειακή θερμοκρασία, είναι ανακριβείς και αποπροσανατολίζουν τους πολιτικούς ηγέτες.
Οι αξιολογήσεις κινδύνου για την κλιματική αλλαγή που χρησιμοποιούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι πολιτικοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι για να αξιολογήσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας είναι λανθασμένες, σύμφωνα με την έκθεση, επειδή αγνοούν τις αναμενόμενες σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως τα κρίσιμα σημεία καμπής, οι αυξήσεις της θερμοκρασίας των ωκεανών, η μετανάστευση και οι συγκρούσεις ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης.
«[Αυτές οι εκτιμήσεις] δεν αναγνωρίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος καταστροφής. Είναι απολύτως λανθασμένες, αντί να είναι περίπου σωστές», ανέφερε η έκθεση.
Εάν ληφθούν υπόψη αυτοί οι κίνδυνοι, ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν αυξανόμενο κίνδυνο «πλανητικής χρεοκοπίας», όπου τα συστήματα της Γης είναι τόσο υποβαθμισμένα ώστε οι άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να λαμβάνουν επαρκείς κρίσιμες υπηρεσίες που στηρίζουν τις κοινωνίες και τις οικονομίες.
«Δεν μπορείς να έχεις οικονομία χωρίς κοινωνία, και η κοινωνία χρειάζεται έναν τόπο για να ζήσει», δήλωσε ο Trust.
«Η φύση είναι το θεμέλιό μας, παρέχοντας τρόφιμα, νερό και αέρα, καθώς και τις πρώτες ύλες και την ενέργεια που κινούν την οικονομία μας. Οι απειλές για τη σταθερότητα αυτού του θεμελίου είναι κίνδυνοι για την ανθρώπινη ευημερία που πρέπει να αντιμετωπιστούν».
Η έκθεση, με τίτλο Planetary Solvency – Finding Our Balance with Nature (Πλανητική Βιωσιμότητα – Αναζητώντας την Ισορροπία μας με τη Φύση), επικρίνει την κυρίαρχη οικονομική θεωρία που χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες, η οποία επικεντρώνεται σε ό,τι μπορούν να πάρουν οι άνθρωποι από τον πλανήτη για να δημιουργήσουν ανάπτυξη, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τους πραγματικούς κινδύνους από την υποβάθμιση της φύσης για τις κοινωνίες και τις οικονομίες.
Η έκθεση καλεί για μια ριζική αλλαγή παραδείγματος από πολιτικούς ηγέτες, δημόσιους υπαλλήλους και κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αναφέρει: «Οι ηγέτες και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων σε όλο τον κόσμο πρέπει να κατανοήσουν γιατί είναι απαραίτητες αυτές οι αλλαγές».
«Είναι αυτές οι ακρότητες που πρέπει να καθοδηγούν τις πολιτικές αποφάσεις … οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αυτή τη στιγμή είτε δεν μπορούν να ακούσουν τις προειδοποιήσεις για τους κινδύνους της συνεχιζόμενης ανθρώπινης προόδου είτε δεν είναι πρόθυμοι να δράσουν με την απαραίτητη επείγουσα ανάγκη».
Η έκθεση προτείνει τη δημιουργία ενός πίνακα παρακολούθησης κινδύνου πλανητικής βιωσιμότητας, για την παροχή πληροφοριών που θα υποστηρίξουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ώστε να καθοδηγούν την ανθρώπινη δραστηριότητα εντός των πεπερασμένων ορίων της Γης.
Ο καθηγητής Tim Lenton, πρόεδρος της επιστήμης της κλιματικής αλλαγής και των συστημάτων της Γης στο Πανεπιστήμιο Exeter και συν-συγγραφέας της έκθεσης, δήλωσε:
«Οι τρέχουσες προσεγγίσεις αποτυγχάνουν να αξιολογήσουν σωστά τους αυξανόμενους πλανητικούς κινδύνους ή να βοηθήσουν στον έλεγχό τους. Η πλανητική βιωσιμότητα εφαρμόζει καθιερωμένες προσεγγίσεις των επαγγελματιών κινδύνου στο σύστημα υποστήριξης της ζωής μας και το βρίσκει σε κίνδυνο. Προσφέρει έναν σαφή τρόπο να δούμε τους παγκόσμιους κινδύνους και να δώσουμε προτεραιότητα στη δράση για τον περιορισμό τους».
Μπορείτε να βρείτε την έκθεση παρακάτω: