MENU

Τα πιο συχνά λάθη όσων αναζητούν εργασία σύμφωνα με το Harvard – Πώς να τα αποφύγετε

Συμβουλές ειδικών για το τι πρέπει να αποφύγετε και πού πρέπει να εστιάσετε, για να βρείτε την ιδανική δουλειά

Όταν φτάνει η στιγμή να ψάξεις για την επόμενη δουλειά σου, αυτό που καταδεικνύει την πρόοδο της διαδικασίας, δεν είναι το πόσες αιτήσεις συμπληρώνεις αλλά οι συζητήσεις και συνεντεύξεις που κάνεις, όπως μας λέει νέα έρευνα του πανεπιστημίου Harvard.

Μετά από μια δεκαετία συνεντεύξεων με περισσότερους από 1.000 εργάτες και μελετών πολλών βιογραφικών, από εταιρικά στελέχη μέχρι και εργαζομένους σε κουζίνα, οι ερευνητές του Harvard ανακάλυψαν, ότι εκείνοι που έχουν μεγαλύτερη επιτυχία στην εύρεση εργασίας, έχουν μια βασική ικανότητα: διαπρέπουν στη δικτύωση κι επικοινωνία.

Αν και δεν είναι κάτι σπουδαίο, η δικτύωση μπορεί να σας βοηθήσει να αξιολογήσετε καλύτερα τις ευκαιρίες και να αποφύγετε μια δουλειά που φαίνεται… ρηχή, υποστηρίζουν οι μελετητές.

Η γνώμη των ειδικών

«Οι περισσότεροι έχουν την τάση απλώς να μεταβαίνουν στο LinkedIn ή σε οποιονδήποτε πίνακα εργασίας και να ξεκινούν τη διαδικασία υποβολής βιογραφικών, χωρίς να μιλάνε δια ζώσης με υπεύθυνους στις εταιρείες ή στους ρόλους για τους οποίους υποβάλλουν αίτηση», αναφέρει ο Michael B. Horn, ένας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα στο CNBC Make It. «Η εύρεση εργασίας είναι περισσότερο μια κοινωνική διαδικασία από ό,τι τη χαρακτηρίζουν οι άνθρωποι: Η αναζήτηση της “τέλειας δουλειάς” στο διαδίκτυο γενικότερα, δεν έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη δυνατή προσαρμογή, ακόμα κι αν οδηγεί σε μια προσφορά θέσης».

Τα ευρήματα δημοσιεύοντα στο «Job Moves», ένα νέο βιβλίο που συνυπογράφει ο Horn, λέκτορας στο Graduate School of Education του Harvard, ο Ethan Bernstein, καθηγητής στο Harvard Business School και ο Robert Moesta, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρείας συμβούλων The Re-Wired Group. Η δικτύωση έχει γίνει «ακόμη πιο σημαντική» σε μια αγορά εργασίας γεμάτη με δουλειές-φαντάσματα, αυτοματοποιημένες με τεχνητή νοημοσύνη προβολές υποψηφίων και βιογραφικά που δημιουργούνται από το ChatGPT, προσθέτει ο Horn.

«Οι εργοδότες δεν είναι απολύτως πεπεισμένοι, πως στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, τα βιογραφικά που έρχονται μέσω διαδικτύου αντιπροσωπεύουν στην πραγματικότητα τις ικανότητες, την εμπειρία και την κατάλληλη θέση ενός υποψηφίου για έναν ρόλο», εξηγεί, συνεχίζοντας «Σε πολλές περιπτώσεις, επιστρέφουν σε αυτό που έκαναν πάντα -αλλά ίσως ακόμη περισσότερο τώρα- περιμένοντας το κατάλληλο άτομο να έρθει μέσω του δικτύου τους».

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι υποψήφιοι που εισέρχονται σε δια ζώσης συζήτηση, έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να προσληφθούν σε σύγκριση με εκείνους που υποβάλλουν μια ψυχρή αίτηση μέσω γραφείων εύρεσης εργασίας. Μια πρόσφατη έκθεση από την Paradigm, μια εταιρεία συμβούλων στρατηγικής και συμβουλευτικής, διαπιστώνει ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται σε συζητήσεις με στελέχη, έχουν περισσότερες από 4,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να προσληφθούν.

Πώς να αποκτήσετε μια λιγότερο… αμήχανη και πιο αποτελεσματική εικόνα

Ο Horn αναγνωρίζει ότι η δικτύωση μπορεί να είναι «άβολη και τρομακτική» για πολλούς ανθρώπους, αλλά η διαδικασία μπορεί να απλοποιηθεί.

Η Jasmine Escalera, εμπειρογνώμονας στην εύρεση εργασίας στο «MyPerfectResume», προτείνει την ακόλουθη στρατηγική: Δημιουργήστε μια σύντομη λίστα ρόλων που σας ενδιαφέρουν πραγματικά και, στη συνέχεια, επικοινωνήστε μέσω email ή LinkedIn με την ομάδα προσλήψεων και κάποιον που μπορεί να εργαστεί μαζί σας.

Όταν επικοινωνήσετε, συστήστε τον εαυτό σας, αναφέρετε ότι έχετε υποβάλει αίτηση, εξηγήστε τη σύνδεση και τη σχέση σας με τη συγκεκριμένη εργασία και ζητήστε μια συνάντηση, είτε αυτοπροσώπως είτε διαδικτυακά. Αυτές οι επαφές μπορούν να σας προσφέρουν πολύτιμές πληροφορίες για την εταιρεία και τη θέση, οι οποίες θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις πιθανότητές σας να προσληφθείτε.

Δεν χρειάζεται να συνδεθείτε απευθείας με κάποιον εκπρόσωπο μιας εργασίας που σας ενδιαφέρει, για να αποκομίσετε τα οφέλη της δικτύωσης. Μερικές φορές, οι συνομιλίες με άτομα σε έναν ρόλο ή έναν κλάδο για τον οποίο έχετε ενδιαφέρον -ανεξάρτητα από τον φορέα- μπορούν να αποφέρουν πιο ειλικρινείς γνώσεις, συμβουλεύει ο Bernstein. Ο Bernstein λέει ότι μια από τις πιο έξυπνες ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε σε αυτές τις συνομιλίες είναι: «Πώς θα με ενθαρρύνατε να αναλάβω αυτή τη δουλειά και πώς θα με αποθαρρύνατε;» Αυτή η ερώτηση μπαίνει «στην καρδιά» των πιθανών προκλήσεων και πλεονεκτημάτων ενός ρόλου.

Τελικά, οι ενημερωτικές συνεντεύξεις θα πρέπει να είναι «μια ευκαιρία να καταλάβεις αν ο ρόλος είναι πραγματικά κάτι που θέλεις να κάνεις και αν ταιριάζει με τις αξίες και τις προτεραιότητές σου σε αυτό το σημείο της ζωής σου», λέει ο Bernstein.

Εάν έχετε δεκάδες συνομιλίες δικτύωσης και δεν αποκαλύψετε πιθανά… red flags (μειονεκτήματα), «Δεν τις κάνετε καλά», προσθέτει. «Μαθαίνεις πολλά, τόσο για το τι θέλεις σε μια δουλειά, όσο και για το τι δεν θέλεις επίσης».

Σχετικά Άρθρα