Η Ισπανία σχεδιάζει να επιβάλει φόρο 100% στις κατοικίες που αγοράζονται από μη κατοίκους της Ε.Ε., σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την οξεία στεγαστική κρίση που πλήττει τη χώρα.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sanchez, τη Δευτέρα, πρότεινε ένα πακέτο μέτρων για την ανακούφιση από την έλλειψη κατοικιών, τα υψηλά ενοίκια και τις αυξανόμενες τιμές ακινήτων, με τους ξένους αγοραστές κατοικιών και τον μαζικό τουρισμό να θεωρούνται παράγοντες που αυξάνουν τις πιέσεις στην αγορά ακινήτων, όπως αναμεταδίδει το CNBC.
Μιλώντας σε φόρουμ για το θέμα, ο Sanchez, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, χαρακτήρισε την πρόσβαση στη στέγαση ως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ισπανικής κοινωνίας, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο διχασμού μεταξύ των κοινοτήτων.
«Η Δύση αντιμετωπίζει μια κρίσιμη πρόκληση: να μην εξελιχθεί σε μια κοινωνία διαιρεμένη σε δύο τάξεις, αυτή των πλούσιων ιδιοκτητών και αυτή των φτωχών ενοικιαστών,» δήλωσε, σημειώνοντας πως οι τιμές των ακινήτων στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 48% την τελευταία δεκαετία, σχεδόν διπλάσια από την αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε 12 μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, οι οποίες περιλαμβάνουν:
Σύμφωνα με τον Sanchez, οι αλλαγές αυτές θα κάνουν τη στέγαση πιο προσβάσιμη και προσιτή.
«Οι μη κάτοικοι της Ε.Ε. αγόρασαν 27.000 διαμερίσματα στην Ισπανία το 2023. Δεν το έκαναν για να ζήσουν, αλλά για να κερδοσκοπήσουν, κάτι που, δεδομένης της έλλειψης, δεν μπορούμε να ανεχτούμε,» τόνισε.
Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση στηρίζει τη διεθνή επένδυση, αλλά επιθυμεί να είναι παραγωγική, προάγοντας την καινοτομία και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αντί να λειτουργεί κερδοσκοπικά.
Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε:
Ο Sanchez δεν παρείχε λεπτομέρειες για την εφαρμογή του φόρου στους μη κατοίκους της Ε.Ε., ούτε για το πότε θα κατατεθούν οι προτάσεις στο κοινοβούλιο.
Ωστόσο, υπενθύμισε πως πέρυσι η κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει την πρόθεση κατάργησης του προγράμματος «Golden Visa», που χορηγούσε δικαιώματα διαμονής σε ξένους που επένδυαν τουλάχιστον 500.000 ευρώ σε ακίνητα.
Η στεγαστική κρίση και η αντίληψη πως οι κατοικίες για τουριστική χρήση εντείνουν το πρόβλημα έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.
Σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η νότια ακτή, τα Κανάρια Νησιά, η Βαρκελώνη και το Αλικάντε, καταγράφονται περιστατικά διαμαρτυριών εναντίον τουριστών, ακόμα και επιθέσεις με νεροπίστολα.
Παρά τις πιέσεις, ο τουρισμός παραμένει ζωτικής σημασίας για την οικονομία της Ισπανίας, συμβάλλοντας πάνω από 13% στο ΑΕΠ και δημιουργώντας περίπου τρία εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της INE, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών έφτασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το 2024, ξεπερνώντας τα 88,5 εκατομμύρια.
Η χρήση τουριστικών καταλυμάτων, όπως ξενοδοχεία και διαμερίσματα, αυξήθηκε κατά 24,5% σε ετήσια βάση, ενώ η χρήση ιδιωτικών κατοικιών μέσω πλατφορμών όπως το Airbnb αυξήθηκε κατά 18,8%.