Την Παρασκευή (10/01), το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα εξετάσει την τύχη του TikTok, της δημοφιλούς εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης, σε μια υπόθεση που απαιτεί να σταθμιστεί η εθνική ασφάλεια με την ελευθερία του λόγου.
Το TikTok και η μητρική του εταιρεία, ByteDance με έδρα την Κίνα, προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο μετά από απόφαση κατώτερου δικαστηρίου που υποστήριξε τη νομοθεσία για την απαγόρευση της εφαρμογής στις ΗΠΑ.
Αυτή η απαγόρευση πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 19 Ιανουαρίου, εκτός αν η ByteDance πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία του TikTok σε μη κινεζική εταιρεία. Ωστόσο, η ByteDance υποστηρίζει σε νομικό έγγραφο ότι η πώληση είναι «απλώς αδύνατη: ούτε εμπορικά, ούτε τεχνολογικά, ούτε νομικά».
Η ακρόαση θα διαρκέσει δύο ώρες, με κάθε πλευρά να παρουσιάζει τα επιχειρήματά της. Το Δικαστήριο ζήτησε από τις δύο πλευρές να προετοιμαστούν να επιχειρηματολογήσουν αν η απαγόρευση παραβιάζει την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος.
Με 170 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ, το TikTok αποτελεί μέσο επικοινωνίας για περίπου το μισό πληθυσμό της χώρας. Η πιθανότητα απαγόρευσης έχει προκαλέσει μια ασυνήθιστη σύμπλευση απόψεων. Υπέρ της απαγόρευσης βρίσκονται όσοι ανησυχούν για πιθανή χειραγώγηση από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων μελών και των δύο πολιτικών παρατάξεων στο Κογκρέσο.
Αντίθετα, ομάδες υπέρ της ελευθερίας του λόγου, influencers και ακόμα και ο πρώην πρόεδρος Donald Trump, θεωρούν ότι η απαγόρευση παραβιάζει τη συνταγματική ελευθερία εκατομμυρίων Αμερικανών. «Η προσπάθεια της κυβέρνησης να κόψει την πρόσβαση των χρηστών στις ΗΠΑ είναι εξαιρετική και πρωτοφανής», δήλωσε ο Patrick Toomey, αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Προγράμματος Ασφαλείας της ACLU.
Παρότι η ByteDance εδρεύει στην Κίνα, το TikTok λειτουργεί ανεξάρτητα, με γραφεία στη Σιγκαπούρη και τις ΗΠΑ. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι δεν υπόκειται σε κινεζική επιρροή και ότι τα δεδομένα των χρηστών στις ΗΠΑ διαχειρίζονται από την Oracle.
Η νομοθεσία που στοχεύει το TikTok, γνωστή ως Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act, υπογράφηκε από τον Joe Biden την περασμένη άνοιξη, δύο χρόνια μετά την απαγόρευση του TikTok σε συσκευές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Οι Αμερικανοί νομοθέτες ανησυχούν ότι η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή για να ελέγξει το περιεχόμενό της, να διαδώσει προπαγάνδα ή να αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα των Αμερικανών. «Η πλατφόρμα σας είναι ουσιαστικά ένα εργαλείο κατασκοπείας για το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας», δήλωσε ο γερουσιαστής Josh Hawley κατά την ακρόαση του CEO του TikTok, Shou Chew.
Μέχρι στιγμής, η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει δημοσιοποιήσει αποδείξεις ότι το Πεκίνο ή η ByteDance έχουν χρησιμοποιήσει το TikTok για να χειραγωγήσουν Αμερικανούς.
Το TikTok αντέδρασε δικαστικά, υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση παραβιάζει την Πρώτη Τροπολογία και θέτει σε κίνδυνο τα δικαιώματα των 170 εκατομμυρίων Αμερικανών χρηστών.
«Η εφαρμογή παρέχει ένα μοναδικό μέσο επικοινωνίας που δεν μπορεί να αντικατασταθεί», ανέφερε στην προσφυγή της.
Δύο εβδομάδες μετά την απόφαση του εφετείου, το TikTok υπέβαλε επείγουσα αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο για αναστολή της απαγόρευσης. Το Δικαστήριο συμφώνησε να εξετάσει την υπόθεση και να επισπεύσει τις ακροάσεις.
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Trump, σε μια εντυπωσιακή αλλαγή στάσης, υπέβαλε δική του αίτηση, ζητώντας αναβολή της απαγόρευσης, ώστε η κυβέρνησή του να μπορέσει να διαπραγματευτεί μια λύση.
«Μόνο ο πρόεδρος Trump έχει την εμπειρία, τη λαϊκή εντολή και τη βούληση να διαπραγματευτεί μια συμφωνία που θα σώσει την πλατφόρμα», αναφέρει το υπόμνημά του.
Αυτή η στάση έρχεται σε αντίθεση με την προσέγγισή του το 2020, όταν είχε υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα για την απαγόρευση του TikTok.
Σήμερα, όμως, ο Trump δηλώνει ότι έχει «μια θερμή θέση στην καρδιά του» για την πλατφόρμα και έχει δημιουργήσει λογαριασμό, συγκεντρώνοντας σχεδόν 15 εκατομμύρια ακολούθους.