MENU

Να αγοράσω ή να νοικιάσω σπίτι; – Η τάση στις ΗΠΑ

Υψηλά παραμένουν τα επιτόκια στεγαστικών δανείων

Tο κόστος της στέγασης είναι γενικά ακριβό για τους Αμερικανούς, είτε πρόκειται για ενοικιαστές είτε για επίδοξους ιδιοκτήτες.

Αν και οι τιμές των κατοικιών όσο και τα ενοίκια έχουν ξεπεράσει την αύξηση των μισθών στις περισσότερες περιοχές, η ενοικίαση ενδέχεται να είναι η πιο έξυπνη οικονομική επιλογή σε πολλές αγορές, δήλωσε η κ. Susan M. Wachter, καθηγήτρια ακινήτων και οικονομικών στο The Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη απάντηση στο δίλημμα για το εάν κάποιος θα πρέπει αγοράσει ή να ενοικιάσει μία κατοικία. Το τι είναι σωστό εξαρτάται από παράγοντες όπως το μηνιαίο εισόδημα, τα υπόλοιπα χρέους και το διάστημα παραμονής σε ένα σπίτι, δήλωσε ο κ. Jacob Channel, ανώτερος οικονομολόγος στο LendingTree.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της LendingTree είναι προτιμότερο για κάποιον να ενοικιάσει παρά να αγοράσει στις 50 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές της χώρας. Μεταξύ του μέσου κόστους ενοικίου και του μέσου κόστους ιδιοκτησίας για όσους έχουν στεγαστικά δάνεια, οι ενοικιαστές βγήκαν κερδισμένοι κατά 563 δολ το μήνα το 2022.

Η ιδιοκτησία ενός σπιτιού μπορεί να είναι ελκυστική, αλλά το κόστος παραμένει υψηλό

Η ιδιοκτησία ενός σπιτιού μπορεί να σας βοηθήσει να χτίσετε πλούτο, και αφού ολοκληρώσετε την πληρωμή της υποθήκης, θα είναι πιθανώς φθηνότερη από μια ενοικίαση, τόνισε ο Channel.

Υπάρχει επίσης μεγαλύτερη ελευθερία για τους ιδιοκτήτες, την οποία μπορεί να μην έχουν οι ενοικιαστές, όπως για παράδειγμα η επιλογή να εγκαταστήσετε νέες συσκευές, να βάψετε ή να κάνετε εκτεταμμένες ανακαινίσεις.

Το κόστος της ιδιοκτησίας ενός σπιτιού μπορεί να είναι πιο σταθερό σε σύγκριση με τις τιμές ενοικίου. Τα στεγαστικά δάνειά σας μπορεί να είναι σταθερά για έως και 30 χρόνια, ενώ η τιμή ενοικίου για μια μονάδα μπορεί να αυξάνεται με κάθε ανανέωση μίσθωσης.

Οι ιδιοκτήτες μπορεί επίσης να έχουν περισσότερες προστασίες και ασφαλιστικές δικλείδες από ό,τι οι ενοικιαστές, εάν δυσκολεύονται οικονομικά. Ωστόσο, το κόστος μιας προκαταβολής είναι υψηλό για τους περισσότερους Αμερικανούς, τόνισε η Wachter. Η μέση προκαταβολή για μονοκατοικίες στις ΗΠΑ ήταν 35.050 δολ το τρίτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με την ATTOM, έναν ιστότοπο δεδομένων ακινήτων. Πρόκειται για αύξηση 12,2% από 31.250 δολ το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 7% το 2023, ξεπερνώντας κατά πολύ τόσο την αύξηση των μισθών όσο και τα ενοίκια, είπε η Wachter. Τα επιτόκια στεγαστικών δανείων παραμένουν επίσης υψηλά καθώς αναρριχήθηκαν στο 7,06% από 6,87%.

Οι τιμές των ενοικίων είναι επίσης ακριβές

Η μέση τιμή ενοικίου αυξήθηκε στα 1.964 δολάρια τον Ιανουάριο, ενισχυμένη κατά 1,1% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τον ιστότοπο ακινήτων Redfin.

Όταν συγκρίνετε το αρχικό κόστος, η ενοικίαση είναι πιθανό να είναι λιγότερο ακριβή από την αγορά ενός σπιτιού, είπε ο Channel. Ακόμα κι αν έχετε αρκετά χρήματα για να αγοράσετε ένα σπίτι, υπάρχουν κίνητρα για ενοικίαση. Υπάρχουν εκατομμυριούχοι στις ΗΠΑ που έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ένα ακίνητο, αλλά επιλέγουν να νοικιάσουν, είπε ο Channel. Ο ιδιοκτήτης είναι υπεύθυνος για τις φυσικές επισκευές και τη συντήρηση των υποδομών του διαμερίσματος, καθώς και τη διασφάλιση της πληρωμής των φόρων ιδιοκτησίας.

Ενώ τα ενοίκια δεν έχουν αυξηθεί με τον ίδιο ρυθμό με τις τιμές των κατοικιών, το κόστος τους έχει ξεπεράσει τους μισθούς, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους ενοικιαστές να αποταμιεύουν για προκαταβολή.

“Υπάρχουν ενοικιαστές που απλώς αποθαρρύνονται από το να αποταμιεύουν επειδή έχει γίνει τόσο δύσκολο σε ορισμένες αγορές να γίνεις ιδιοκτήτης”, πρόσθεσε.

Στην πραγματικότητα, το κόστος ενοικίου είναι τόσο υψηλό που οι μισοί από τους ενοικιαστές, ξοδεύουν περισσότερο από το 30% του μηνιαίου εισοδήματός τους για να το καλύψουν, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Joint Center for Housing Studies στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Ορισμένοι δείκτες δείχνουν ότι οι τιμές των ενοικίων σταθεροποιούνται λόγω των ποσοστών κενών κατοικιών, τα οποία επανήλθαν στο 6,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2023 και παρέμειναν σταθερά από το προηγούμενο τρίμηνο στο υψηλότερο επίπεδο από το 2021, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Σχετικά Άρθρα