Σχέδιο που θα καθιστά υποχρεωτική την προσφορά ρύθμισης οφειλών από τους προμηθευτές ρεύματος, πριν ενεργοποιηθεί το δικαίωμά τους να προχωρήσουν σε εντολή αποκοπής της παροχής, επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αν το σχέδιο λάβει τελικά το «πράσινο φως», τότε θα ενσωματωθεί στην τροποποίηση του Άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, που βρίσκεται στα σκαριά από το υπουργείο.
Υπενθυμίζεται ότι βασικός σκοπός τροποποίησης του Άρθρου 42 είναι να μπει φραγμός στον ενεργειακό τουρισμό. Στην περίπτωση που αυτή συνδυαστεί με την υποχρεωτικότητα για την προσφορά διακανονισμού, τότε στη σχετική εισήγηση της ΡΑΑΕΥ θα δίνει το «παρών» και η κρησάρα για την έκδοση εντολής αποκοπής από τις εταιρείες.
Τι αλλάζει με το νέο πλαίσιο
Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις του Κώδικα Προμήθειας, η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών είναι προαιρετική, το οποίο σημαίνει ότι οι πάροχοι μπορούν είτε να προχωρούν κατά περίπτωση σε προγράμματα διακανονισμού (για καταναλωτές με οφειλές ή αδυναμία πληρωμή)ς, είτε να τα εντάσσουν εξαρχής στους όρους των συμβάσεων προμήθειας.
Η υποχρεωτικότητα της προσφοράς ρύθμισης οφειλών, στο νέο πλαίσιο που επεξεργάζεται το ΥΠΕΝ, προσθέτει ένα «μαξιλάρι» πριν την έκδοση εντολής αποκοπής καταναλωτών με υπερήμερες οφειλές, από τους προμηθευτές.
Κι αυτό γιατί, με τα σημερινά δεδομένα, οι καταναλωτές με δύο συνεχόμενους ανεξόφλητους λογαριασμούς, και εφόσον έχει παρέλθει η διορία πληρωμής του δεύτερου, υπόκεινται άμεσα σε διακοπή ηλεκτροδότησης και -εντός ολίγων ημερών- σε άρση εκπροσώπησης από τον προμηθευτή τους.
Για την ώρα, «φρένο» σε αυτές τις προβλέψεις (αν οι εταιρείες επιλέξουν να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση), μπορεί να μπει μόνο εάν ο καταναλωτής έχει προσφύγει αρμοδίως εναντίον του παρόχου του λόγω αμφισβήτησης του οφειλόμενου υπολοίπου.
Σε κάθε περίπτωση, με την εφαρμογή του νέου σχεδίου, αν ο καταναλωτής δεν προχωρήσει σε διακανονισμό τότε θα ενεργοποιείται και η δυνατότητα των παρόχων να εκδώσουν εντολή αποκοπής.
Μέτρα για την αντιμετώπιση του «ενεργειακού τουρισμού»
Με στόχο την αντιμετώπιση του «ενεργειακού τουρισμού» θα επιστρατευτεί το σύστημα του debt flagging για τη σήμανση των στρατηγικών κακοπληρωτών. Στην κατηγορία αυτή θα εντάσσονται τα νοικοκυριά που από την 1/1/2020 έχουν προχωρήσει σε δύο αλλαγές προμηθευτών, χωρίς προηγουμένως να έχουν εξοφλήσει τους λογαριασμούς τους, ενώ συνεχίζουν να έχουν οφειλές και στον τρίτο προμηθευτή στον οποίον μετακινήθηκαν.
Για τις επιχειρήσεις αντίστοιχα, το κριτήριο χαρακτηρισμού τους ως στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι η ύπαρξη ανεξόφλητου υπολοίπου τόσο σε προηγούμενο όσο και σε τρέχοντα προμηθευτή.
Μέσω του νέου συστήματος σήμανσης οφειλετών, το ΥΠΕΝ θα εφαρμόσει για τις παραπάνω περιπτώσεις καταναλωτών «μπλόκο» στη δυνατότητα μετακίνησής τους σε νέο προμηθευτή, έως ότου αυτοί αποπληρώσουν ή διακανονίσουν τα χρέη τους στην τρέχουσα εταιρεία προμήθειας.