MENU

ΑΠΕ, ηλεκτρικές διασυνδέσεις και CCS στο επίκεντρο της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος χαρακτήρισε απαραίτητα τα κοινά ενεργειακά έργα στους τομείς των ΑΠΕ και του πετρελαίου - φυσικού αερίου

Τη δέσμευση για ενίσχυση της στρατηγικής συμπόρευσης στον ενεργειακό τομέα, τις ΑΠΕ και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση της Τριμερούς Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου.

Παράλληλα, το CCS είναι ακόμη μια υποσχόμενη αγορά που θα αποκτήσει ξεχωριστή σημασία και μπορούμε να συνεργαστούμε, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «όλα αυτά γίνονται προς όφελος των εθνικών αλλά και των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων, κάτι που δίνει έμφαση στην ενέργεια και στην ασφάλεια στην αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και την μεγάλη σημασία στην οποία αποδίδουμε στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις».

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Σίσι χαρακτήρισε απαραίτητα τα κοινά ενεργειακά έργα στους τομείς των ΑΠΕ και του πετρελαίου-φυσικού αερίου, όπως και στις διασυνδέσεις. Στόχος είναι μεταξύ άλλων η στήριξη της ενεργειακής ασφάλειας. Στα πλαίσια αυτά, στάθηκε στο μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε σε τριμερές επίπεδο, όπως και το αντίστοιχο διμερές με την Κύπρο.

Τέλος, ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι υπάρχει κοινή προσέγγιση στην ενεργειακή συνεργασία και στην άσκηση κυριαρχίας επί των θαλάσσιων πόρων.

Τι έγραφε χθες (7/1) το energodromio.gr για τη σημερινή συνάντηση

Την Αίγυπτο θα επισκεφθεί αύριο Τετάρτη 8 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει σε τριμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Κάϊρο και θα επικεντρωθεί στις διπλωματικές και ενεργειακές εξελίξεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε αυτές, κομβικό ρόλο έχει πλέον η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου, γνωστή ως GREGY.

Πρόκειται για ένα έργο που έχει εμπνευστεί ο Έλληνας επιχειρηματίας Δημήτρης Κοπελούζος και έχει ενταχθεί στα Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI).

Πρέπει να σημειωθεί ότι εντός του επομένου διμήνου το GREGY εισέρχεται στη φάση της εκπόνησης των μελετών βυθού αφού αναμένεται να ολοκληρωθεί η επιλογή μεταξύ των 20 ενδιαφερομένων διεθνών εταιριών.

Οι μελέτες αυτές θα καθορίσουν την οριστική όδευση του υποθαλάσσιου καλωδίου, τα σημεία προσαιγιάλωσης στις δύο χώρες, αλλά και το συνολικό κόστος υλοποίησης.

Επιπλέον, προβλέπεται η ενεργοποίηση της συνεργασίας μεταξύ των διαχειριστών των εθνικών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας και Αιγύπτου. Και οι δυο διαχειριστές δηλαδή ο αιγυπτιακός EETC αλλά και ο ελληνικός ΑΔΜΗΕ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο έργο.

Μάλιστα ο ΑΔΜΗΕ έχει υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης με την ELICA εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για το 33,3% του μετοχικού κεφαλαίου.

«Πράσινο» project αξίας 4,2 δισ. ευρώ

Το έργο έχει προϋπολογισμό 4,2 δισ. ευρώ και σχεδιάζεται να μεταφέρει 3.000 MW πράσινης ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, παρέχοντας ταυτόχρονα ενεργειακή ασφάλεια και βιωσιμότητα στην Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχει εκδηλωθεί ισχυρό ενδιαφέρον για τη σύναψη μακροχρόνιων συμβολαίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του GREGY τόσο από την Ελλάδα όσο και από εταιρίες χωρών της Βαλκανικής.

Η επιλογή της Αιγύπτου ως πρώτου προορισμού του Πρωθυπουργού για το 2025 υπογραμμίζει τη διπλωματική σημασία της σχέσης των δύο χωρών.

Οι πολιτικές επαφές που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, τόσο από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, όσο και από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη, ενίσχυσαν τη στρατηγική συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, τοποθετώντας την Ελλάδα ως ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη.

Η εμβάθυνση της συνεργασίας αυτής έρχεται σε μια περίοδο που η Ευρώπη αναζητά βιώσιμες πηγές ενέργειας για την απεξάρτηση από τις ρωσικές ενεργειακές εισαγωγές έως το 2027.

Η ενίσχυση της ελληνοαιγυπτιακής σχέσης μέσω του έργου GREGY δημιουργεί νέες γεωπολιτικές προοπτικές, τοποθετώντας την Ανατολική Μεσόγειο στο επίκεντρο της ενεργειακής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά Άρθρα