MENU

Έργα 2,5 εκατ. ευρώ για το εμβληματικό μινωικό ανάκτορο της Φαιστού

Ένα βήμα πιο κοντά στη λίστα Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ

Το Υπουργείο Πολιτισμού δρομολογεί ένα φιλόδοξο έργο για τη συντήρηση και αναβάθμιση του Μινωικού Ανακτόρου της Φαιστού, ενός από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία της Κρήτης.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Κρήτη” 2021-2027 και περιλαμβάνει εκτεταμένες εργασίες βελτίωσης υποδομών, συντήρησης και προστασίας των αρχαίων καταλοίπων.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Οι εργασίες θα ενισχύσουν τη στατική επάρκεια του μνημείου, θα αναβαθμίσουν τις υποδομές εξυπηρέτησης επισκεπτών και θα διασφαλίσουν την προσβασιμότητα για ΑμεΑ. Ειδικότερα, προβλέπεται:

  • Αντικατάσταση των υφιστάμενων στεγάστρων του αρχαιολογικού χώρου με νέα, τα οποία θα παρέχουν καλύτερη προστασία στα ευπαθή κατάλοιπα.
  • Εργασίες συντήρησης και στερέωσης τοιχοποιίας, καθώς και μέτρα διαχείρισης ομβρίων υδάτων για την προστασία από πλημμύρες.
  • Ενίσχυση των πρανών του χώρου με ειδικά έργα για τη σταθεροποίηση του εδάφους.

Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ανέφερε πως το έργο αποτελεί μέρος του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου του Υπουργείου για την προστασία του πολιτιστικού αποθέματος από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Σημασία του Ανακτόρου

Το Μινωικό Ανάκτορο της Φαιστού, το δεύτερο μεγαλύτερο ανακτορικό συγκρότημα της Κρήτης, είναι ένας υψηλής επισκεψιμότητας αρχαιολογικός χώρος. Περιλαμβάνεται στον φάκελο υποψηφιότητας της Ελλάδας για τη σειριακή εγγραφή των μινωικών ανακτόρων στον κατάλογο της UNESCO το 2025. Το ανάκτορο κατοικήθηκε από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τον 2ο αιώνα π.Χ., ενώ αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της μινωικής αρχιτεκτονικής και οργάνωσης.

Δηλώσεις της υπουργού

Η κ. Μενδώνη υπογράμμισε ότι μέσω της ολιστικής αυτής προσέγγισης, στόχος είναι να προστατευθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα μνημεία, ενώ ταυτόχρονα θα παραδοθεί ένας λειτουργικά και αισθητικά αναβαθμισμένος αρχαιολογικός χώρος στο κοινό. Τόνισε, επίσης, πως η συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης ήταν καθοριστική για την έγκριση των απαραίτητων μελετών, που καλύπτουν από γεωλογικές και γεωφυσικές έρευνες, έως ειδικές αρχιτεκτονικές προτάσεις και μελέτες συντήρησης.

Ιστορική αναδρομή

Το Μινωικό Ανάκτορο οικοδομήθηκε μεταξύ 1900-1700 π.Χ., με το Νέο Ανάκτορο να κατασκευάζεται μετά την καταστροφή του παλαιού από σεισμό γύρω στο 1700 π.Χ.. Ο αρχαιολογικός χώρος της Φαιστού έχει ανασκαφεί από σημαντικούς αρχαιολόγους, όπως οι Federico Halbherr και Luigi Pernier, ο οποίος το 1908 ανακάλυψε τον δίσκο της Φαιστού. Οι εργασίες συνεχίστηκαν και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποκαλύπτοντας σημαντικά ευρήματα από τη μινωική και ελληνιστική περίοδο.

Σχετικά Άρθρα