MENU

Τι αλλάζει στο εργασιακό τοπίο το 2025 – Τηλεργασία ή επιστροφή στο γραφείο το μεγάλο δίλημμα

Στο επίκεντρο οι ανησυχίες για την παραγωγικότητα

Πριν από μερικά χρόνια, λίγο μετά το διαζύγιο, η Sherita Janielle ήθελε να κάνει μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή της.

Η στροφή της καριέρας της από τα χρηματοοικονομικά στο μάρκετινγκ της επέτρεψε να εργάζεται από οπουδήποτε, μια πολυτέλεια που την έχει κερδίσει. Είναι κάτι, ωστόσο, που θα απολαύσουν λιγότεροι εργαζόμενοι το 2025.

Μόνο οι μισοί περίπου εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης μπορούν να απασχολούνται εξ’ αποστάσεως, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Gallup. Και μεταξύ αυτών, οι υπάλληλοι πολυεθνικών όπως η Amazon βλέπουν όλο και περισσότερο να τελειώνουν οι ημέρες της τηλεργασίας, καθώς ο αριθμός των εργοδοτών που απαιτούν την επιστροφή στο γραφείο, αυξάνεται.

Έτσι, για να διατηρήσουν ή να αποκτήσουν εξ αποστάσεως ρόλους, που είναι ήδη πιο δύσκολο να βρεθούν από ό,τι στην εποχή της πανδημίας, οι εργαζόμενοι ενδεχομένως να πρέπει να αναζητήσουν μικρότερες επιχειρήσεις ή να εξετάσουν το ενδεχόμενο της αυτοαπασχόλησης.

Ανησυχίες για την παραγωγικότητα

Οι εργοδότες που απαιτούν την επιστροφή στο γραφείο αναφέρουν ως βασικούς λόγους τη διατήρηση της εταιρικής κουλτούρας, την τόνωση της καινοτομίας και την προώθηση της συνεργασίας. Κάποιοι εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την παραγωγικότητα.

Η σύνδεση μεταξύ παραγωγικότητας και φυσικής παρουσίας δεν είναι ξεκάθαρη. Όπως επισημαίνει η Nicole Kyle, συνιδρύτρια του CMP Research, η παραγωγικότητα δεν μειώνεται απαραίτητα όταν οι εργαζόμενοι δουλεύουν εξ αποστάσεως.

Η Gallup σημειώνει ότι οι υβριδικοί εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης τείνουν να έχουν «σημαντικά υψηλότερη» δέσμευση.

Ακόμα κι έτσι, υπάρχουν περιπτώσεις που το να είσαι στο χώρο εργασίας εξυπηρετεί καλύτερα τόσο τους εργαζομένους όσο και την εταιρία, αναφέρει η Lisa Walker, διευθύνουσα συνεργάτης στην εταιρεία αναζήτησης στελεχών DHR Global. Για ρόλους όπου υπάρχουν προθεσμίες η τηλεργασία μπορεί να παρουσιάσει προκλήσεις.

Για την Janielle που έχει ταξιδέψει σε περίπου 45 χώρες και μπορεί να εργάζεται από οπουδήποτε δεν υπάρχει δίλημμα όσον αφορά στην παραγωγικότητα. «Υπάρχει ακόμα πολύς χώρος στην οικονομία για να ευδοκιμήσει η τηλεργασία», ισχυρίζεται.

Σχετικά Άρθρα