MENU

Η χώρα που βάζει “φρένο” στην εισαγωγή τοξικών πλαστικών απορριμμάτων

Η απαγόρευση φέρνει ελπίδες, αλλά η αναγκαία διεθνής συμφωνία παραμένει μακρινός στόχος

Η Ταϊλάνδη είναι η χώρα που θέτει σε εφαρμογή από αυτόν τον μήνα νόμο που απαγορεύει τις εισαγωγές πλαστικών απορριμμάτων, μετά από χρόνια εκστρατειών από ακτιβιστές.

Η εξωτική χώρα είναι μία από τις πολλές της Νοτιοανατολικής Ασίας που παραδοσιακά δεχόταν πληρωμές, προκειμένου να παραλάβει πλαστικά από αναπτυγμένα κράτη.

Από το 2018, η χώρα κατέστη ο κύριος προορισμός για τις εξαγωγές πλαστικών σκουπιδιών, από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία, μετά την επιβολή απαγόρευσης από την Κίνα, η οποία αποτελούσε τη μεγαλύτερη αγορά για τα οικιακά απορρίμματα στον κόσμο, όπως αναμεταδίδει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Η Ιαπωνία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πλαστικών απορριμμάτων προς την Ταϊλάνδη, με περίπου 50 εκατομμύρια κιλά να εξάγονται το 2023.

Οι τελωνειακές αρχές της Ταϊλάνδης ανέφεραν ότι εισήχθησαν περισσότερες από 1,1 εκατ. τόνοι πλαστικών μεταξύ 2018 και 2021.

Η Penchom Sae-Tang, διευθύντρια της ΜΚΟ Ecological Alert and Recovery, δήλωσε: «Η απαγόρευση όλων των εισαγωγών πλαστικών απορριμμάτων θα πρέπει να θεωρείται θρίαμβος για την κοινωνία των πολιτών, καθώς αποτρέπει την είσοδο επικίνδυνων απορριμμάτων στην Ταϊλάνδη». Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η αυστηρή παρακολούθηση και η δυναμική συνεργασία με τις αρχές θα είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί η εφαρμογή του νόμου.

Η διαχείριση των εισαγωγών πλαστικού ήταν συχνά ακατάλληλη στην Ταϊλάνδη, με πολλές βιομηχανίες να καίνε τα απόβλητα αντί να τα ανακυκλώνουν, με αποτέλεσμα να προκαλούνται βλάβες στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Ο Punyathorn Jeungsmarn, ερευνητής της εκστρατείας για τα πλαστικά στην Environmental Justice Foundation, δήλωσε: «Ενώ πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την Ταϊλάνδη, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανύσουμε.

Μετά την εφαρμογή του νόμου, η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει την εφαρμογή και υλοποίησή του. Αυτό σημαίνει ότι οι βιομηχανικές, περιβαλλοντικές και τελωνειακές υπηρεσίες πρέπει να συνεργαστούν για να αποτρέψουν οποιεσδήποτε παράνομες εισαγωγές πλαστικών απορριμμάτων..

Ο τρέχων νόμος δεν καλύπτει τη διέλευσή τους, γεγονός που σημαίνει ότι η Ταϊλάνδη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ενδιάμεσος προορισμός για την αποστολή απορριμμάτων στους γείτονές μας. Η ταϊλανδική κυβέρνηση πρέπει να προστατευτεί από μια τέτοια πιθανότητα».

Πλαστικά απόβλητα: Ένας παγκόσμιος “βραχνάς”

Η απαγόρευση τίθεται σε εφαρμογή την ίδια στιγμή που συνεχίζονται οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση της παγκόσμιας συνθήκης για τα πλαστικά απόβλητα. Πέρυσι, οι χώρες απέτυχαν να συμφωνήσουν στην τελική διατύπωση της συνθήκης μετά τις συνομιλίες στο Busan. Πάνω από 100 χώρες στήριξαν ένα σχέδιο που περιλάμβανε νομικά δεσμευτικές μειώσεις της παραγωγής πλαστικού, που ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια τόνους ετησίως, καθώς και την κατάργηση ορισμένων χημικών ουσιών και προϊόντων μίας χρήσης.

Ωστόσο, η αντίσταση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, όπως η Σαουδική Αραβία, το Ιράν και η Ρωσία, σε περικοπές στην παραγωγή, οδήγησε τους διαπραγματευτές στην παραδοχή της ήττας.

Ο Prof Steve Fletcher, διευθυντής του Revolution Plastics Institute στο University of Portsmouth, δήλωσε ότι η αποτυχία συμφωνίας για μια συνθήκη κατά της πλαστικής ρύπανσης αποτελεί απειλή για την ανθρώπινη υγεία.

«Η πλαστική ρύπανση αναγνωρίζεται πλέον όχι μόνο ως περιβαλλοντική κρίση αλλά και ως κρίση για την ανθρώπινη υγεία. Η ανάγκη για αποφασιστική διεθνή δράση για την καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης δεν υπήρξε ποτέ πιο επείγουσα», δήλωσε.

Σε άρθρο του στο British Medical Journal, ο Fletcher ανέφερε ότι οι ανεπίλυτες διαφωνίες στις διαπραγματεύσεις της συνθήκης για τις περικοπές στην παραγωγή εμπόδισαν την πρόοδο προς μια παγκόσμια συμφωνία για την προστασία της ανθρώπινης και περιβαλλοντικής υγείας.

Εξελισσόμενη έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για την υγεία από την έκθεση σε μικροπλαστικά, όπως αυξημένος κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή και θάνατο. Ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι τα μικροπλαστικά παίζουν ρόλο στην εμφάνιση άνοιας, ανέφερε το άρθρο.

Η καύση πλαστικού ως μέθοδος διαχείρισης απορριμμάτων εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, κάτι που επιδεινώνεται από το εμπόριο πλαστικού απορρίμματος, δήλωσε.

Η Dr Cressida Bowyer, αναπληρώτρια διευθύντρια του Revolution Plastics Institute, που έχει πραγματοποιήσει έρευνες για τους κινδύνους της ανοιχτής καύσης πλαστικών απορριμμάτων, δήλωσε: «Με το 16% των παγκόσμιων αστικών αποβλήτων να καίγεται ανοιχτά, φτάνοντας το 40-65% σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, οι ευάλωτοι πληθυσμοί πλήττονται περισσότερο από αυτή την κρίση. Οι τοξικοί ατμοί από την καύση πλαστικού είναι ένας σιωπηλός αλλά θανατηφόρος παράγοντας για τα παγκόσμια βάρη υγείας. Χρειάζεται άμεση δράση».

Δεν έχει ακόμη καθοριστεί ημερομηνία για περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με τη συνθήκη για την κατάργηση των πλαστικών απορριμμάτων.

Σχετικά Άρθρα