Η Michiko Tomioka, είναι πιστοποιημένη διατροφολόγος και ειδική στη μακροζωία. Γεννημένη και μεγαλωμένη στη Νάρα της Ιαπωνίας, όπου ζουν μερικοί από τους μακροβιότερους ανθρώπους στον κόσμο, η προσέγγισή της επικεντρώνεται σε μια φυτική διατροφή. Περιγράφει το καθημερινό πρωινό της γεύμα το οποίο ονομάζει “yakuzen zakkokumai”, ή φαρμακευτικό πολύσπορο ρύζι. Ως διατροφολόγος, το προτείνει και στους πελάτες της.
Αποτελείται από καστανό ρύζι, φασόλια, «natto» (σόγια που έχει υποστεί ζύμωση), «nukazuke» (τουρσί), τυλιγμένο με nori (φύκια) και καβουρδισμένο σουσάμι. Το συνοδεύει με ένα μπολ σούπα miso και πράσινο τσάι hojicha.
Τα οφέλη του πρωινού της για την υγεία
- Το γεύμα είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, ιώδιο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνες Β, C και Κ.
- Το καστανό ρύζι, τα φασόλια και τα φύκια είναι πηγές φυτικών ινών. Χάρη στη διαδικασία ζύμωσης, το natto και το nukazuke είναι επίσης πλούσια σε προβιοτικά. Οι φυτικές ίνες και τα προβιοτικά είναι και τα δύο χρήσιμα για τη συνολική υγεία του εντέρου και την πέψη. Το ιδανικό πρωινό της, σερβίρεται με έξτρα σούπα miso.
- Το nori και το πράσινο τσάι περιέχουν πολυφαινόλες, φυσικές ενώσεις που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, βοηθούν στην καταπολέμηση ασθενειών και φλεγμονών και στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα – το ρύζι ολικής αλέσεως βοηθά επίσης σε αυτό.
- Το τόφου στη σούπα miso, και τα φασόλια γενικά, είναι καλές πηγές πρωτεϊνών και απαραίτητων αμινοξέων, χωρίς τη χοληστερόλη και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν το κρέας, τα γαλακτοκομικά ή τα πουλερικά.
Πώς ετοιμάζει το yakuzen zakkokumai
- Μαγειρεύει τα πάντα στην αρχή της εβδομάδας και προμηθεύεται από καταστήματα με σπιτική natto, ukazuke και σούπα miso. Συνήθως χρησιμοποιεί βιολογικό καστανό ρύζι Καλιφόρνιας, αλλά θα παραγγείλεί και Μόρικα (το αγαπημένο της κατάστημα δημητριακών στη γενέτειρά της στη Νάρα της Ιαπωνίας).
- Τα λαχανικά στο nukazuke της είναι συχνά εποχιακά, αλλά λατρεύει τη μελιτζάνα, το αγγούρι, το λάχανο νάπα, το daikon και το ιαπωνικό γογγύλι. Είναι λάτρης του Suzuki Farm, το οποίο διευθύνουν Ιάπωνες αγρότες στο Ντελαγουέρ, και συχνά προμηθεύεται πρώτες ύλες από αυτούς.
Πώς φτιάχνει το πρωινό της
Ρύζι και φασόλια
- Τοποθετεί το καστανό ρύζι και το μείγμα φασολιών (συνήθως 3 φλιτζάνια καστανό ρύζι ανά 1 φλιτζάνι φασόλια) στην εστία, με ένα τετράγωνο φύκι kombu.
- Μαγειρεύει το μείγμα ρυζιού και φασολιών για δύο ώρες για καλύτερη γεύση και υφή.
- Τοποθετεί το βρασμένο ρύζι σε αεροστεγές δοχείο και το διατηρεί στο ψυγείο. Επαναλαμβάνει τη διαδικασία δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.
Natto και nukazuke
- Μουλιάζει ένα κιλό σόγιας όλη τη νύχτα, την οποία βράζει για άλλες τρεις έως τέσσερις ώρες την επόμενη μέρα.
- Βάζει μισό κιλό (το άλλο μισό μπαίνει στο ψυγείο για miso ή άλλες συνταγές) μαγειρεμένα φασόλια σόγιας σε επίπεδα αεροστεγή δοχεία, προσθέτει το natto και τα βάζει στο φούρνο για 20 με 24 ώρες.
- Τοποθετεί το δοχείο στο ψυγείο για άλλες 10 ώρες για να σταματήσει την περαιτέρω ζύμωση .Για το nukazuke, θα ανακατέψει τα ελαφρώς αλατισμένα λαχανικά σε «nukadoku» (πολτός από πίτουρο ρυζιού που έχει υποστεί ζύμωση), θα προσθέσει θαλασσινό αλάτι και θα μαρινάρει για δύο έως τρεις ημέρες στο ψυγείο.
Σούπα miso
- 3 φλιτζάνια νερό
- 1 κομμάτι kombu
- 3 με 4 κομμάτια αποξηραμένο shiitake
- 1 γλυκό κρεμμύδι
- 1 μέτρια πατάτα
- 1/2 γλυκοπατάτα
- 1 καρότο
- 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο τζίντζερ
- Επιπλέον λαχανικά της επιλογής σας
Αποξηραμένο shiitake
- 1 γλυκό κρεμμύδι
- 1 μέτριες πατάτες
- 1/2 γλυκοπάτατα
- 1 καρότο
- 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο τζίντζερ
- Επιπλέον λαχανικά της επιλογής σας