MENU

Από το Ελληνικό, «προσγειώνεται» στο έργο ανάπλασης της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη ο αμερικανικός οίκος Hill International

Αναλαμβάνει ρόλο τεχνικού συμβούλου μετά από σχετικό διαγωνισμό που διεξήγαγε το ΤΑΙΠΕΔ

Την κοινοπραξία με επικεφαλής την αμερικανική Hill International, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες Project Management Consulting παγκοσμίως, ανέδειξε ο διαγωνισμός της μονάδας PPF του ΤΑΙΠΕΔ ως ανάδοχο για το ρόλο του τεχνικού συμβούλου στο έργο ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ Helexpo στη Θεσσαλονίκη.

Επισημαίνεται πως ο οίκος Hill International παρείχε ανάλογες υπηρεσίες τόσο στο μεγάλο project ανάπλασης του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό όσο και σε αρκετά σημαντικά έργα υποδομής στην Ελλάδα.

Το Ταμείο αναζητούσε σύμβουλο που θα παρέχει τεχνικές, νομικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες – στις οποίες συμπεριλαμβάνονται σύμφωνα και με τη σχετική διευκρίνιση και η μελέτη χρηματοδοτικού κενού (funding gap analysis) – καθώς και εργασίες διαχείρισης έργου, όπου απαιτούνται για την υλοποίηση του διαγωνισμού αλλά του έργου ανάπλασης της ΔΕΘ.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Δεκεμβρίου ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ και επικεφαλής της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) Παναγιώτης Σταμπουλίδης εκτίμησε πως η δημοπράτηση του διαγωνισμού θα έχει γίνει έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2025.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Αυγούστου 2024 είχε υπογραφεί μεταξύ Υπερταμείου και της ομόσταβλής Μονάδας Ωρίμασης Έργων (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ το σχετικό μνημόνιο για τη ωρίμαση του διαγωνισμού που θα έχει τη μορφή παραχώρησης με τη συμμετοχή, ωστόσο, και δημόσιας χρηματοδότησης.

Κατά πληροφορίες το τεύχος του διαγωνισμού θα προβλέπει μακροχρόνια παραχώρηση (πέραν των 40 ετών) και αναμένεται να προσελκύσει κοινοπρακτικά σχήματα επενδυτών, καθώς εκ του αντικειμένου της η ανάπλαση της ΔΕΘ απαιτεί τόσο εταιρείες development και κατασκευαστικές όσο και εταιρείες operating.

Σε κάθε περίπτωση, οι παράμετροι του διαγωνισμού θα οριστικοποιηθούν με την αρωγή του τεχνικού συμβούλου, ενώ ασφαλώς τις παρατηρήσεις τους θα υποβάλλουν και οι υποψήφιοι επενδυτές κατά τη διάρκεια του ανοίγματος του data room του διαγωνισμού.

Ήδη πάντως ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει η Dimand, η οποία έχει εξειδίκευση στις αναπλάσεις, εξετάζοντας τον τρόπο συμμετοχής στο διαγωνισμό εφόσον αυτός οριστικοποιηθεί.

Υπενθυμίζεται πως το έργο έχει τιμολογηθεί στα 300 εκατ. ευρώ με τη συμβολή του δημοσίου να φτάνει ως τα 120 εκατ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 1/3 της επένδυσης, και αυτή θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα

Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2026 η έναρξη των εργασιών

Εφόσον το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού κυλήσει χωρίς καθυστερήσεις εκτιμάται πως η ανάπλαση για τη δημιουργία του νέου εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ, του συνεδριακού πόλου 60.000 τ.μ., του ξενοδοχείου και του Μητροπολιτικού Πάρκου θα ξεκινήσουν εντός του δευτέρου εξαμήνου του 2026.

Η ολοκλήρωση του έργου τοποθετείται το 2031 και με βάση το σχεδιασμό θα επιτρέπεται στη Helexpo να λειτουργεί κανονικά έως το έτος ολοκλήρωσης του έργου.

Ως προς το σχεδιασμό της ανάπλασης, σε συμφωνία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, περί το 60% της έκτασης θα μετατραπεί σε Μητροπολιτικό Πάρκο, επιφάνειας 100 χιλιάδες τ.μ., ανοιχτό για τους πολίτες, ενώ περιμετρικά της ΔΕΘ θα υπάρχουν 10,8 χιλιάδες τ.μ. κοινόχρηστων χώρων που θα συνδυαστούν με το μελλοντικό πάρκο 11,5 χιλιάδες τ.μ. της Αγίας Φωτεινής και με 2,7 χιλιάδες τ.μ. πρασίνου περιμετρικά του Αλεξάνδρειου Μέλαθρου.

Ο σχεδιασμός προβλέπει περισσότερες από τρεις χιλιάδες δενδροφυτεύσεις.

Η ΔΕΘ Helexpo εκτιμάται ότι θα καρπωθεί υπερδιπλάσιο τζίρο, αλλά κι η ίδια η συμπρωτεύουσα θα αποκτήσει μεγαλύτερες πηγές εσόδων που σε αδρές γραμμές υπολογίζονται σε 500 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η ανάπλαση θα επιφέρει άμεσα και έμμεσα σημαντική ενίσχυση στην αγορά εργασίας με περίπου 1.500 θέσεις εργασίας ετησίως μετά την ολοκλήρωση του έργου.

Σχετικά Άρθρα