Τις πρώτες μέρες του Μαρτίου επανέρχεται στη διάθεση του κοινού το energycost.gr, το διαδικτυακό εργαλείο που έχει δημιουργήσει η ΡΑΑΕΥ από τα προηγούμενα χρόνια για την σύγκριση των τιμολογίων ρεύματος και φυσικού αερίου.
Ειδικά σε ό,τι αφορά το ρεύμα, η νέα εκδοχή της πλατφόρμας θα επιτρέπει τη σύγκριση των «χρωματιστών» πλέον τιμολογίων, παρέχοντας στους χρήστες αποτελέσματα προσαρμοσμένα στα δεδομένα κατανάλωσής τους.
Μεταξύ άλλων, η αναζήτηση στην πλατφόρμα θα παραμετροποιείται με βάση τη μηνιαία κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, τον τύπο της παροχής (μονοφασική ή τριφασική) καθώς και του μετρητή (απλού ή διπλής εγγραφής για ημερήσια και νυχτερινή κατανάλωση) του εκάστοτε νοικοκυριού ή επιχείρησης.
Με αυτό τον τρόπο, οι καταναλωτές θα μπορούν να έχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση τόσο για τις ανταγωνιστικές όσο και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις των προϊόντων που τους ενδιαφέρουν, με απλό και κατανοητό τρόπο.
Περισσότερα ψηφιακά εργαλεία από τη ΡΑΑΕΥ
Εκτός του energycost.gr, η ΡΑΑΕΥ έχει επίσης «στα σκαριά» μία πλατφόρμα σχετικά με τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων (https://chargingcost.rae.gr/). Το νέο ψηφιακό εργαλείο της Ρυθμιστικής Αρχής -που θα αξιοποιεί πληροφορίες από το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τους προμηθευτές ρεύματος- θα είναι ουσιαστικά ένας γεωπληροφοριακός χάρτης με όλα τα σημεία φόρτισης, την τιμή του κάθε σταθμού φόρτισης και τη διαθεσιμότητά του.
Το καλοκαίρι κάνει «πρεμιέρα» και η πλατφόρμα για την υποβολή ανώνυμων καταγγελιών (https://energy-whistleblowing.gr/), στα πρότυπα υφιστάμενων εφαρμογών και άλλων ανεξάρτητων αρχών όπως η ΑΑΔΕ, σχετικά με δυσλειτουργίες ή παραβάσεις που εντοπίζουν οι καταναλωτές στη λιανική αγορά ρεύματος.
Το εργαλείο αυτό θα επιτρέψει στη Ρυθμιστική Αρχή να ερευνά τις πληροφορίες που συλλέγει από τις καταγγελίες, προχωρώντας -εάν χρειαστεί- σε κυρώσεις ή άλλες ρυθμιστικές αποφάσεις.
Με στόχο τη βέλτιστη ενημέρωση των καταναλωτών και τον καλύτερο δυνατό έλεγχο της εγχώριας αγοράς, το νέο σύστημα ψηφιακών υπηρεσιών που αναπτύσσει η ΡΑΑΕΥ, θα εμπλουτιστεί περαιτέρω για να φτάσει στην πλήρη ανάπτυξή εντός του 2024 του τα 9 συνολικά εργαλεία.