MENU

Γκρίνια για το FlyOver: «Πρώτα η λειτουργία του μετρό, μετά οι εργασίες της λεωφόρου»

Τι ειπώθηκε σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης

Την αναβολή των εργασιών κατασκευής της υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου FlyOver ζητά ο Δήμος Θεσσαλονίκης, δια στόματος του Δημάρχου της πόλης.

Σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, με κύριο θέμα το Flyover και τις κυκλοφοριακές επιπτώσεις που προκαλούνται στην πόλη, ο κ. Στέλιος Αγγελούδης επανέλαβε τις θέσεις της παράταξής του περί αναβολής των εργασιών μέχρι την έναρξη λειτουργίας του μετρό και την έλευση των 110 ηλεκτρικών λεωφορείων.

Στις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στους δρόμους αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ, λέγοντας πως ενώ μέχρι πρότινος η πρόσβαση σε ένα περιστατικό ήταν από 5 έως 6 λεπτά, πλέον δεν μπορεί να μπει χρονικό περιθώριο. Από την πλευρά του, ο Χρήστος Καραχρήστος, εκπρόσωπος της ένωσης νοσοκομειακών γιατρών, πρόσθεσε πως για τα επείγοντα περιστατικά ακόμη και ένα λεπτό μπορεί να είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

Στον αντίποδα, ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος υποστήριξε την εν λόγω επιλογή, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η αυριανή μέρα που θα ξημερώσει μετά το Flyover θα είναι καλύτερη για τη Θεσσαλονίκη».

Μπαράζ συσκέψεων για την εύρεση λύσης

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα το energodromio.gr είχε αναδείξει το θέμα, με τον πρωθυπουργό να διαμηνύει μετά από σύσκεψη πως οι εργασίες που ξεκίνησαν στις αρχές του περασμένου Νοέμβρη δεν πρόκειται να ανασταλούν.

Άλλωστε, έχουν πραγματοποιηθεί αλλεπάλληλες συσκέψεις για να βρεθούν λύσεις που θα εξασφαλίσουν από τη μία πλευρά την ομαλή συνέχιση των κατασκευαστικών εργασιών και από την άλλη τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στο κυκλοφοριακό της πόλης.

Παράλληλα, τη Δευτέρα (19/2) σε σύσκεψη που διεξήχθη με φορείς της πόλης στο Διοικητήριο Θεσσαλονίκης, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε έξι πρόσθετες παρεμβάσεις για την άμβλυνση των επιπτώσεων στο κυκλοφοριακό της πόλης.

Οι παρεμβάσεις αφορούν σε:

  • Εκπόνηση μελετών εφαρμογής για την άμβλυνση των επιπτώσεων στην πόλη υπό τον Συντονισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
  • Εκμίσθωση τμημάτων του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου για την εξασφάλιση διαδρόμου για τα ασθενοφόρα προς τα Νοσοκομεία 424 και Παπαγεωργίου.
  • Ανάθεση αρμοδιοτήτων στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ ΑΕ για τη λειτουργία της Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης, από τον Ανισόπεδο Κόμβο Κ5 (Νοσοκομείο Παπαγεωργίου) έως τον Ανισόπεδο Κόμβο Κ12 (σύνδεση με Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Μουδανιών).
  • Απόδοση χώρων της ΓΑΙΑΟΣΕ και της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ κατασκευή υπαίθριων χώρων στάθμευσης.
  • Περιοδική και συστηματική ενημέρωση των φορέων σχετικά με την εξέλιξη του έργου, στο πλαίσιο του Συντονιστικού Οργάνου.
  • Ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του ΟΑΣΘ, με λεωφορεία και προσωπικό.

Έργο «ανάσα» για την κίνηση στην πόλη

Το έργο του Flyover εντάσσεται στην ευρύτερη αναβάθμιση της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκηςπροϋπολογισμού 373,2 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία αφορά συνολικά σε 13 χιλιόμετρα. Πρόκειται για κομβικό έργο υποδομής, καθώς θα διασφαλιστεί καλύτερη σύνδεση με το αεροδρόμιο «Μακεδονία», την Εγνατία Οδό, τη νότια Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.

O νέος συμπληρωματικός υπέργειος άξονας θα έχει μήκος τέσσερα χιλιόμετρα, ενώ περιλαμβάνει εκτεταμένα έργα ανακατασκευής, βελτίωσης και κατά τόπους διαπλάτυνσης του υφιστάμενου δρόμου, εννέα ανισόπεδους κόμβους για την εξυπηρέτηση διασυνδέσεων, 10 νέες γέφυρες και τρεις νέες σήραγγες.

Ο αναβαθμισμένος άξονας υπολογίζεται πως θα μπορεί να εξυπηρετεί 10.000 οχήματα την ώρα ανά κατεύθυνση, διπλάσια σε σύγκριση με την υπάρχουσα κυκλοφοριακή ικανότητα.

Η κατασκευή, η οποία θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ, αναμένεται να διαρκέσει τέσσερα χρόνια και εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας. Με την λειτουργία του flyover η κοινοπραξία Άβαξ – Μυτιληναίος θα αναλάβει τη διαχείριση και συντήρηση ολόκληρης της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης για περίπου 30 χρόνια, με τους χρήστες του αυτοκινητόδρομου να μην πληρώνουν διόδια μιας και η σύμβαση προβλέπει την αποπληρωμή του έργου με πληρωμές διαθεσιμότητας.

Σχετικά Άρθρα