MENU

«Μάχη» ΑΕΕΑΠ για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου στη Θεσσαλονίκη

Noval Property και Trade Estates συμμετέχουν στο διαγωνισμό, ενώ παρά τη φημολογία περί του αντιθέτου, έμειναν εκτός επί του παρόντος τα επενδυτικά κεφάλαια της HIG

Ενεργό ρόλο στη διεκδίκηση του έργου ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου στο πρώην Στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη έχουν δύο από τις μεγαλύτερες εγχώριες ΑΕΕΑΠ και συγκεκριμένα η Noval του ομίλου Viohalco και η Trade Estates του ομίλου Φουρλή.

Στο διαγωνισμό που διενεργείται από τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility – PPF) του ΤΑΙΠΕΔ, με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου για λογαριασμό της ΓΑΙΑΟΣΕ (εταιρεία μέλος του Υπερταμείου) εκδήλωσαν ενδιαφέρον τέσσερα επιχειρηματικά σχήματα και συγκεκριμένα οι κοινοπραξίες Goldair Cargo – Aktor και Trade Logistics – ΙΝΤΕΡΚΑΤ, καθώς και μεμονωμένα οι εταιρίες Noval Property ΑΕΕΑΠ και Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης ΑΕ.

Το ενδιαφέρον στοιχείο, όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, αποτελεί το γεγονός ότι για το εν λόγω project έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και επενδυτικές εταιρίες ακινήτων όπως η Trade Estates AEEAΠ, μητρική της Trade Logistics AEBE που συνδέεται με τον όμιλο Fourlis αλλά και πρώτη φορά η Noval Property ΑΕΕΑΠ του ομίλου Viohalco. Η εξέλιξη αυτή είναι ενδεικτική της σημασίας που δίνει πλέον ο κλάδος των ΑΕΕΑΠ στην κατηγορία των logistics.

Παρά τη φημολογία περί του αντιθέτου, εκτός επί του παρόντος έμειναν τα επενδυτικά κεφάλαια της HIG.

Αναβάθμιση του κλάδου συνδυασμένων μεταφορών

Με την αξιοποίηση του ακινήτου στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου, στόχος είναι η Βόρεια Ελλάδα να αποκτήσει ένα σύγχρονο επιχειρηματικό πάρκο που θα αναβαθμίσει τον κλάδο των συνδυασμένων μεταφορών και όπως ανέφερε στις επίσημες δηλώσεις του ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ και επικεφαλής της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας Παναγιώτης Σταμπουλίδης, «τα επόμενα χρόνια το πρώην Στρατόπεδο Γκόνου θα μεταμορφωθεί σε ένα καινοτόμο κέντρο logistics με μεγάλα οφέλη για τον κλάδο των συνδυασμένων μεταφορών. Σε συνδυασμό με το Επιχειρηματικό Πάρκο στη Φυλή, για το οποίο ο διαγωνισμός διενεργείται από το PPF, η χώρα μας θα κάνει ένα καθοριστικό βήμα για την καθιέρωσή της σε κόμβο logistics στα Βαλκάνια, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

H πρώτη φάση του διαγωνισμού θα ολοκληρωθεί με την αξιολόγηση των υποβληθέντων φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος και την προεπιλογή των υποψήφιων που θα συνεχίσουν στη δεύτερη φάση, η οποία αποτελείται από τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου και την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Ο προτιμητέος επενδυτής θα αναλάβει για τουλάχιστον 30 έτη τη χρηματοδότηση, τον σχεδιασμό, την αδειοδότηση, ανάπτυξη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του Επιχειρηματικού Πάρκου στο πρώην Στρατόπεδο Γκόνου, συνολικής έκτασης 672.000 τ.μ..

Η ακριβής διάρκεια της παραχώρησης, καθώς και τυχόν παράτασης που δύναται να δοθεί, θα καθοριστούν με την ολοκλήρωση της διαδικασίας του ανταγωνιστικού διαλόγου.

Αντίστοιχα θα διαμορφωθεί και το τελικό ύψος της επένδυσης που μπορεί να ανέλθει, με βάση τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις, έως και τα 260 εκατ. ευρώ δημιουργώντας 3.000 άμεσες και έμμεσες, νέες θέσεις εργασίας.

Σχετικά Άρθρα