MENU

Τονωτική ένεση στην κινεζική αγορά ακινήτων η μείωση του στεγαστικού επιτοκίου

Το πενταετές βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 3,95%

Η Κίνα ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη μείωση που έχει γίνει ποτέ στο επιτόκιο αναφοράς των ενυπόθηκων δανείων, καθώς οι αρχές προσπαθούν να στηρίξουν την προβληματική αγορά ακινήτων και να τονώσουν την οικονομία.

Η μείωση κατά 25 μονάδες βάσης στο πενταετές βασικό επιτόκιο δανείων (LPR) ήταν η μεγαλύτερη από τότε που εισήχθη το 2019 και πολύ μεγαλύτερη από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές.

“Αυτό είναι το μεγαλύτερο μήνυμα. Με άλλα λόγια, ο μεγαλύτερος κύκλος μείωσης επιτοκίων στην ιστορία έχει ξεκινήσει”, δήλωσε ο κ. Yan Yuejin, αναλυτής του E-House China Research and Development Institution.

Η μείωση θα επηρεάσει άμεσα τον τομέα των ακινήτων μειώνοντας το κόστος των ενυπόθηκων δανείων, πρόσθεσε.

Το πενταετές βασικό επιτόκιο δανείων (LPR) μειώθηκε κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,95% από 4,20% προηγουμένως, ενώ το μονοετές LPR παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,45%.

Τα περισσότερα νέα και εκκρεμή δάνεια στην Κίνα βασίζονται στο μονοετές LPR, ενώ το πενταετές επιτόκιο επηρεάζει την τιμολόγηση των ενυπόθηκων δανείων.

Η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση υποδηλώνει επίσης ότι το Πεκίνο δεν ανησυχεί πλέον τόσο πολύ για τις αρνητικές επιπτώσεις των χαμηλότερων επιτοκίων δανεισμού στο νόμισμα ή στις τράπεζες όσο ανησυχούσε έναν χρόνο πριν.

Η Κίνα μείωσε για τελευταία φορά το πενταετές επιτόκιο LPR τον Ιούνιο του 2023 κατά 10 μονάδες βάσης.

Το Πεκίνο έχει εντείνει τις προσπάθειές του για τη διάσωση του προβληματικού τομέα των ακινήτων, που κινεί το ένα τέταρτο της οικονομίας και τη χρηματιστηριακή αγορά. Οι τιμές των νέων κατοικιών σημείωσαν τη χειρότερη πτώση των τελευταίων εννέα ετών το 2023.

Κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι οι κρατικές τράπεζες έχουν ενισχύσει τον δανεισμό σε οικιστικά έργα στο πλαίσιο του μηχανισμού της “λευκής λίστας” που αποσκοπεί στην παροχή ρευστότητας στον πληγέντα από την κρίση κλάδο.

“Νομίζω ότι αυτή η κίνηση είναι περισσότερο ένα μήνυμα”, δήλωσε ο κ. Ben Bennett, στρατηγικός επενδυτής Ασίας-Ειρηνικού της Legal and General Investment Management στο Χονγκ Κονγκ. “Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αγοράζουν σπίτια επειδή το κόστος των ενυπόθηκων δανείων είναι πολύ υψηλό, ανησυχούν για την πτώχευση των κατασκευαστών και την πτώση των τιμών των κατοικιών”.

“Η μείωση σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα να στηριχθεί η αγορά κατοικίας. Πρέπει να δούμε αν αυτό θα συνεχιστεί με περισσότερες ενέσεις μετρητών στους δανειστές, τα στεγαστικά έργα και τους εργολάβους”.

Ενώ το νέο επιτόκιο αναφοράς για τα ενυπόθηκα δάνεια τίθεται σε ισχύ άμεσα, οι υφιστάμενοι κάτοχοι ενυπόθηκων δανείων δεν θα επωφεληθούν από οποιαδήποτε μείωση στην αποπληρωμή των δανείων μέχρι το επόμενο έτος, καθώς η αναπροσαρμογή των επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων γίνεται σε ετήσια βάση.

Σχετικά Άρθρα