MENU

Συμφωνία Ελλάδας – Ισραήλ για ενίσχυση της στρατηγικής ενεργειακής συνεργασίας

Θερμή υποστήριξη των δύο υπουργών για το έργο του Great Sea Interconnector

UPD (12.35): Συμφωνία για την ενίσχυση της στρατηγικής ενεργειακής συνεργασίας και της συνδεσιμότητας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ υπέγραψαν ο υπουργός Ενέργειας και Υποδομών του Ισραήλ Έλι Κοέν και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Θόδωρος Σκυλακάκης που συναντήθηκαν στην Αθήνα.

Αυτή η συμφωνία θα ενισχύσει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις και θα συμβάλει στην ευημερία της περιοχής. Και οι δύο Υπουργοί εξέφρασαν την υποστήριξή τους για το έργο του Great Sea Interconnector που θα συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ της Ελλάδας και της Κύπρου.

Συγκεκριμένα ο κ. Σκυλακάκης, δήλωσε:

«Με μεγάλη χαρά υποδέχτηκα τον φίλο και ομόλογό μου, Υπουργό Ενέργειας και Υποδομών του Ισραήλ, κ. Έλι Κοέν, και υπογράψαμε στην Ελλάδα τη στρατηγική αυτή συμφωνία, που επισφραγίζει τη μακροχρόνια σχέση και συνεργασία μεταξύ Ελλάδας – Ισραήλ.

Η συμφωνία με το Ισραήλ αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα που αφορούν στην ενέργεια και επιφυλάσσει πολλά για το μέλλον, καθώς τόσο η Ελλάδα όσο και το Ισραήλ, αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η δημιουργία ενός “πράσινου” διαδρόμου ηλεκτρικής ενέργειας από το Ισραήλ προς την ΕΕ, μέσω της Ελλάδας, θα αποτελέσει ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Νωρίτερα, το energodromio.gr μετέδιδε:

Σε ελληνικό έδαφος προσγειώνεται σήμερα ο Eli Cohen, Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, ώστε να πέσουν οι υπογραφές με τον Έλληνα ΥΠΕΝ, Θοδωρή Σκυλακάκη, στο Μνημόνιο Συνεργασίας (Memorandum of Understanding, κοινώς MoU) για τη διακρατική συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών στον τομέα της ενέργειας.

Το MοU που θα υπογραφεί μεταξύ των δυο υπουργών αφορά την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ στους τομείς των ΑΠΕ, της αποθήκευσης και του υδρογόνου. Ξεχωριστή θέση το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ (Great Sea Interconnector) και ειδικότερα το σκέλος Κύπρος – Ισραήλ. Η συμμετοχή του Meridiem στο μετοχικό κεφάλαιο του GSI, με ποσοστό 49,9%, δημιουργεί νέα δεδομένα και δίνει ισχυρή ώθηση στο έργο.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι είναι η πρώτη φορά που Ελλάδα και Ισραήλ θα προχωρήσουν στην υπογραφή μιας διμερούς ενεργειακής διακρατικής συμφωνίας.

Η επίσκεψη του ισραηλινού υπουργού Ενέργειας είχε προγραμματιστεί για τα τέλη Νοεμβρίου και τότε αναβλήθηκε εξαιτίας έκτακτου υπουργικού συμβουλίου στο Tel Aviv, για την εκεχειρία στον Λίβανο.

Σχετικά Άρθρα