MENU

Ευρώπη και υδρογόνο: 132 προσφορές άνω των 800 εκατ. ευρώ από 17 χώρες

Αναλυτικά στοιχεία από την πρώτη πιλοτική δημοπρασία

Άκρως ενθαρρυντικά και φιλόδοξα τα πρώτα δείγματα γραφής από τον πρώτο πιλοτικό διαγωνισμό της ΕΕ για την παραγωγή υδρογόνου.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, προσέλκυσε 132 προσφορές από έργα που βρίσκονται σε 17 χώρες. Η συνολική τους οικονομική υποστήριξη ξεπερνά τον διαθέσιμο προϋπολογισμό των 800 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτείται από τα έσοδα της εμπορίας ρύπων, μέσω του Ταμείου Καινοτομίας της ΕΕ.

Από πλευράς Κομισιόν, ο Kurt Vandenberghe, Γενικός Διευθυντής Δράσης για το Κλίμα έκανε λόγο για μια ενθουσιώδη ανταπόκριση της αγοράς στην πιλοτική δημοπρασία, επαινώντας το υδρογόνο ως μια σημαντική λύση στην προσπάθεια της Ευρώπης να επιτύχει την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

Επιπλέον, οι προσφορές προβλέπουν συνολική προγραμματισμένη χωρητικότητα ηλεκτρολύτη 8,5 GWe. Σε διάστημα δέκα ετών, αυτό θα οδηγήσει σε συνολικό όγκο παραγωγής 8,8 εκατομμυρίων τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου. Σε ετήσια βάση, θα κάλυπτε σχεδόν το 10% της φιλοδοξίας του REPowerEU της ΕΕ για εγχώρια παραγωγή υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές το 2030.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το νέο ΕΣΕΚ, η Ελλάδα στοχεύει στην εγκατάσταση 1,7 GW ηλεκτρολυτών μέχρι το 2030, που μεταφράζεται σε 135.000 τόνους παραγωγής πράσινου υδρογόνου. Το φυσικό αέριο στο ελληνικό σύστημα θα αναμιχθεί με πράσινο υδρογόνο σε ποσοστό 5,6% έως το 2030 και σε ποσοστό 15,4% έως το 2050. Παράλληλα και άλλα ανανεώσιμα αέρια, όπως το βιομεθάνιο αναμένεται να συνεισφέρουν στο μείγμα, προκειμένου να γίνει πιο καθαρή η κατανάλωση φυσικού αερίου.

Η διαδικασία

Οι παραγωγοί ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου υπέβαλαν τις προσφορές τους για να λάβουν στήριξη με τη μορφή σταθερής πριμοδότησης ανά κιλό παραγόμενου υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές. Αυτό το ασφάλιστρο γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ του κόστους παραγωγής και της τιμής που οι αγοραστές είναι επί του παρόντος διατεθειμένοι να πληρώσουν για το ανανεώσιμο υδρογόνο αντί για το ορυκτό υδρογόνο.

Η Επιτροπή προσφέρει επίσης έναν νέο μηχανισμό «Δημοπρασίες ως υπηρεσία» (Auctions-as-a-service) για να μπορέσουν τα κράτη μέλη να επωφεληθούν από την πλατφόρμα σε επίπεδο ΕΕ και να χορηγήσουν εθνική χρηματοδότηση σε πρόσθετα έργα, με πλήρη τήρηση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις. Η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που κάνει χρήση της εν λόγω λειτουργίας, διαθέτοντας 350 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό της προϋπολογισμό για έργα σε περίπτωση που δεν λάβουν χρηματοδότηση από το Ταμείο Καινοτομίας (Innovation Fund).

Οι επόμενες κινήσεις

Στη συνέχεια, η CINEA (European Executive Agency for Climate, Infrastructure and Environment) θα αξιολογήσει τις προσφορές, οι οποίες θα ταξινομηθούν ανάλογα με την τιμή τους. Οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης τον Απρίλιο/Μάιο 2024 και οι επιτυχόντες θα κληθούν να προετοιμάσουν και να υπογράψουν τις Συμφωνίες Επιχορήγησης.

Έπειτα, οι εν λόγω συμφωνίες θα υπογραφούν το αργότερο έως τον Νοέμβριο του 2024. Τα επιλεγμένα έργα θα πρέπει να ξεκινήσουν την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου εντός πέντε ετών από την υπογραφή της συμφωνίας επιχορήγησης.

Τέλος, ο δεύτερος γύρος της δημοπρασίας υδρογόνου αναμένεται να ξεκινήσει πριν την εκπνοή του τρέχοντος έτους.

Σχετικά Άρθρα