Αν έχετε κάνει ποτέ αίτηση για πολλές θέσεις εργασίας ταυτόχρονα, τότε γνωρίζετε τις προκλήσεις που συνεπάγεται η αντιμετώπιση των διαφορετικών χρονοδιαγραμμάτων πρόσληψης κάθε εταιρείας.
Μπορεί να φτάνετε στα τελικά στάδια των συνεντεύξεων σε μια επιχείρηση, ενώ μια άλλη για την οποία είστε ενθουσιασμένοι να καθυστερεί.
Κάποια στιγμή μπορεί να αναρωτηθείτε: «Πρέπει να πω στον υπεύθυνο πρόσληψης ότι κάνω συνεντεύξεις και σε άλλες εταιρείες;».
H τιμιότητα είναι η καλύτερη πολιτική
Η Schwager, διευθύνουσα σύμβουλος και συνιδρύτρια της GrowthAssistant, έχει πάρει συνεντεύξεις από χιλιάδες ανθρώπους κατά τη διάρκεια της 20ετούς καριέρας της.
Ως ηγέτης που εκτιμά τη διαφάνεια, η Schwager αναφέρει ότι εξεπλάγη όταν πρόσφατα, υποψήφιος για εργασία δήλωσε σε μια συνέντευξη σε προχωρημένο στάδιο ότι χρειαζόταν περισσότερο χρόνο πριν αποδεχτεί την προσφορά – επειδή ήταν σε συζητήσεις με μια άλλη εταιρεία.
Όπως το βλέπει η Schwager, «υπάρχει ένα είδος παλιού τρόπου συνέντευξης, όπου όλοι κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά». Για την ίδια είναι η σημαντικό η σχέση να ξεκινά από τη βάση της διαφάνειας και της εμπιστοσύνης.
Αν και αναγνωρίζει ότι δεν εκτιμούν όλοι ή κάθε εταιρεία αυτό το επίπεδο ειλικρίνειας, «αν αυτό είναι σημαντικό για εσάς, είτε ως συνεντευξιαζόμενος είτε ως υποψήφιος, αξίζει να το δοκιμάσετε».
Πώς να το μοιραστείτε
Η Schwager δεν λέει ότι πρέπει να ξεκινάτε κάθε συνέντευξη για δουλειά με μια σύνοψη όλων των επιχειρήσεων με τις οποίες μιλάτε. Αλλά, το να το αναφέρετε σε έναν υπεύθυνο προσλήψεων στην πρώτη σας συζήτηση, θα μπορούσε να βοηθήσει να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα στη συνέχεια.
Ως διευθυντής προσλήψεων, τονίζει ότι το να ακούσει για την εμπειρία ενός υποψηφίου από τη συνέντευξη σε μια άλλη εταιρεία θα μπορούσε να της δώσει στοιχεία για το αν η επιχείρησή της μπορεί να του προσφέρει αυτό που ψάχνει.
Για παράδειγμα, αν ο υποψήφιος είναι ενθουσιασμένος με μια άλλη θέση εργασίας που θα διαχειρίζεται μια ομάδα 50 ατόμων, ενώ ο ρόλος της Schwager θα έχει πιο περιορισμένο πεδίο εφαρμογής, δηλαδή τη διαχείριση πέντε ατόμων, θα προτιμούσε να το γνωρίζει εκ των προτέρων.
Δεν υπάρχει σωστή ή λανθασμένη απάντηση, διευκρινίζει, αλλά μπορεί να βοηθήσει και τα δύο μέρη να καταλάβουν καλύτερα πού πρέπει να στοχεύσουν.
Μερικές φορές, αυτές οι συζητήσεις μπορούν να βοηθήσουν τους υποψήφιους να κατανοήσουν καλύτερα τους επαγγελματικούς τους στόχους και τις προτεραιότητές τους, δεδομένο που βοηθά τόσο τους ίδιους όσο και τους οργανισμούς στους οποίους εργάζονται.
«Ως υπεύθυνος συνεντεύξεων, θέλω ο υποψήφιος να λάβει την καλύτερη δυνατή απόφαση για τον εαυτό του», καταλήγει.