Στο αποκορύφωμα της «μεγάλης παραίτησης» το 2022, 4,5 εκατ. Αμερικανοί – περίπου το 3% του εργατικού δυναμικού – επίπεδα ρεκόρ για την αγορά, εγκατέλειπαν τη δουλειά τους κάθε μήνα.
Ενώ το “κύμα” των αποχωρήσεων έχει επιβραδυνθεί, η τάση δεν φαίνεται να έχει εκλείψει. Μόνο τον Οκτώβριο του 2024, 3,3 εκατ. εργαζόμενοι στις ΗΠΑ παραιτήθηκαν, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας.
Οι χαμηλές αμοιβές, οι πολλές ώρες εργασίας και οι μη ανταποδοτικές παροχές είναι κάποιοι από τους παράγοντες στους οποίους οφείλεται η μαζική έξοδος των εργαζομένων. Σύμφωνα όμως με πρόσφατη μελέτη ερευνητών του Χάρβαρντ, η συχνή εναλλαγή προσωπικού οφείλεται στην πραγματικότητα σε κάτι που είναι πολύ πιο δύσκολο να βελτιωθεί. Στην έλλειψη ευκαιριών επαγγελματικής εξέλιξης.
Μετά από μια δεκαετία συνεντεύξεων και μελετών περισσότερων από 1.000 εργαζομένων – από τους CEOs του Fortune 500 μέχρι τους διευθυντές κουζίνας του Chipotle – οι ερευνητές του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι οι εργαζόμενοι που παραιτούνται από τη δουλειά τους το κάνουν κυρίως επειδή δεν σημειώνουν την πρόοδο που επιδιώκουν στην καριέρα και τη ζωή τους.
Τα ευρήματα παρουσιάζονται λεπτομερώς στο «Job Moves», ένα νέο βιβλίο που συνυπογράφουν ο Michael B. Horn, λέκτορας στο Harvard Graduate School of Education, ο Ethan Bernstein, καθηγητής στο Harvard Business School, και ο Robert Moesta, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρείας συμβούλων The Re-Wired Group.
Η παραίτηση και η εναλλαγή θέσεων εργασίας, υποστηρίζουν οι συγγραφείς, έχουν ελάχιστη σχέση με την εξέλιξη της καριέρας, όπως αυτή ορίζεται παραδοσιακά.
Αντίθετα, υποστηρίζουν, ότι η πρόοδος που έχει σημασία είναι η εναρμόνιση των όσων επιδιώκει ένα άτομο τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική του ζωή, ένας ορισμός που μπορεί να εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου.
Τέσσερις λόγοι που οδηγούν στην παραίτηση
Στο «Job Moves», οι συγγραφείς εντόπισαν τέσσερα σταθερά μοτίβα για τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι παραιτούνται και αλλάζουν δουλειά.
Για να βγουν από ένα αρνητικό περιβάλλον: Οι εργαζόμενοι φεύγουν όταν αισθάνονται ότι έχουν βαλτώσει σε αδιέξοδους ρόλους ή ότι η διαχείρισή τους γίνεται με τρόπους που τους εξαντλούν.
Για να ανακτήσουν τον έλεγχο: Λαχταρώντας περισσότερη εξουσία, οι εργαζόμενοι αναζητούν θέσεις εργασίας που προσφέρουν ευελιξία και αυτονομία.
Για να ευθυγραμμίσουν την καριέρα τους με τα δυνατά τους σημεία: Οι άνθρωποι συχνά αλλάζουν δουλειά όταν αισθάνονται υποτιμημένοι, με στόχο να βρουν ρόλους όπου οι δεξιότητές τους εκτιμώνται και αξιοποιούνται.
Για να κάνουν το επόμενο βήμα: Επαγγελματικά ή προσωπικά ορόσημα, όπως η ολοκλήρωση του σχολείου ή η αγορά σπιτιού, συχνά ωθούν όσους αναζητούν εργασία να επιδιώξουν καλύτερες αμοιβές, παροχές ή ευκαιρίες ανάπτυξης.
Η απόφαση να φύγουν συχνά προέρχεται από μια αντίδραση στην επαγγελματική εξουθένωση, έναν τοξικό διευθυντή ή έναν ρόλο που μοιάζει αδιέξοδος, εξηγεί ο Horn. Αλλά χωρίς να κατανοήσετε τις βαθύτερες προτεραιότητές σας, κινδυνεύετε να επαναλάβετε τον “φαύλο” αυτό κύκλο στην επόμενη δουλειά σας. Ο καθορισμός των προτεραιοτήτων σας είναι το κλειδί για να βρείτε μια δουλειά που σας γεμίζει και δεν σας απογοητεύει.
Πώς οι εταιρείες μπορούν να κρατήσουν τους εργαζόμενους
Οι μάνατζερ μπορούν να διδαχθούν από αυτή την έρευνα για να αποτρέψουν τους ανθρώπους από το να παραιτηθούν.
Στο «Job Moves», οι συγγραφείς συνιστούν στους ηγέτες να ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους να συζητούν ανοιχτά σχετικά με τι τους παρακινεί ή τι θα μπορούσε να τους ωθήσει να φύγουν – κατά τη διάρκεια τακτικών ελέγχων και ετήσιων αξιολογήσεων της απόδοσης με τον διευθυντή τους.
Διαπίστωσαν ότι η ευθυγράμμιση των προσωπικών στόχων με τις εργασιακές ευθύνες μπορεί να ενισχύσει τη δέσμευση και την παραγωγικότητα των εργαζομένων.