MENU

Σε πρωτόγνωρα επίπεδα η παγκόσμια ζήτηση για άνθρακα το 2024 – Αναμένεται σταθεροποίηση μέχρι το 2027

Το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να φτάσει σε πρωτοφανές επίπεδο με 1,55 δισ. τόνους

«Αφού έφθασε σε επίπεδο ρεκόρ το 2024 (στα 8,77 δισ. τόνους), η παγκόσμια ζήτηση για άνθρακα αναμένεται να σταθεροποιηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια, λόγω της ισχυρής αύξησης της ανανεώσιμης ενέργειας», αναφέρει ο ΔΟΕ στην ετήσια έκθεσή του για τον άνθρακα στον κόσμο, που αφορά την περίοδο 2024-2027.

Το παγκόσμιο εμπόριο άνθρακα αναμένεται επίσης να φθάσει σε πρωτοφανές επίπεδο, με 1,55 δισ. τόνους, ενώ οι τιμές παραμένουν κατά 50% πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 2017-2019.

Η Κίνα είναι ένας «παράγοντας κλειδί»: το 1/3 του άνθρακα που καταναλώνεται στον κόσμο καίγεται σε κινεζικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Όμως η ζήτηση για άνθρακα συνεχίζει να αυξάνεται σε ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Ινδία, η Ινδονησία και το Βιετνάμ, και συνδυάζεται με την οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη, υπογραμμίζει ο ΔΟΕ.

Η Ασία παραμένει στο κέντρο του διεθνούς εμπορίου άνθρακα, καθώς εκεί βρίσκονται όλες οι μεγάλες χώρες που τον εισάγουν (Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Κορέα και Βιετνάμ), ενώ ανάμεσα στους μεγαλύτερους εξαγωγείς βρίσκονται η Ινδονησία και η Αυστραλία.

Αντιθέτως, στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες, η ζήτηση άνθρακα έχει ήδη κορυφωθεί και αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται μέχρι το 2027, αναφέρει ο ΔΟΕ.

«Η ταχεία ανάπτυξη των τεχνολογιών καθαρής ενέργειας μεταμορφώνει τον παγκόσμιο τομέα του ηλεκτρισμού, ο οποίος αντιπροσωπεύει τα 2/3 της παγκόσμιας κατανάλωσης άνθρακα», εξηγεί ο Κεϊσούκε Σανταμόρι, διευθυντής ασφάλειας και αγορών ενέργειας στον ΔΟΕ.

«Εντούτοις οι μετεωρολογικοί παράγοντες -ιδιαίτερα στην Κίνα, το μεγαλύτερο παγκοσμίως καταναλωτή άνθρακα– θα έχουν μείζονα αντίκτυπο στις βραχυπρόθεσμες τάσεις της ζήτησης άνθρακα», προειδοποιεί.

Το αποτέλεσμα αυτής της αβεβαιότητας είναι ότι η ζήτηση για άνθρακα στην Κίνα μέχρι το 2027 μπορεί να κυμανθεί κατά 140 εκατ. τόνους προς τα πάνω ή κάτω σε σχέση με τις προβλέψεις, πάντα αναλόγως των θερμοκρασιών.

Σχετικά Άρθρα