MENU

Το σχέδιο της ΔΕΗ για το ενεργειακό «λίφτινγκ» των νησιών

Στο επίκεντρο τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα

Τη μαζική απόσυρση υφιστάμενων πετρελαϊκών μονάδων στα νησιά που πρόκειται να διασυνδεθούν έως το 2030, οι οποίες μετρούν 10ετίες «ζωής» με συνέπεια να είναι κοστοβόρες, προβλέπει το σχέδιο της ΔΕΗ για το ενεργειακό «λίφτινγκ» της νησιωτικής Ελλάδας. Σχέδιο το οποίο αναμένεται να θέσει άμεσα σε εφαρμογή η επιχείρηση, καθώς βρίσκεται προ των πυλών η ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου που θα της επιτρέψει να προχωρήσει στις σχετικές επενδύσεις.

Ανάλογα με την λύση που θα επιλεγεί για το παραγωγικό δυναμικό που θα αντικαταστήσει τις υφιστάμενες απαρχαιωμένες μονάδες, το κόστος του σχεδίου ξεκινά από τα 215 εκατ. ευρώ και φτάνει μέχρι τα 500 εκατ. Στο επίκεντρό του βρίσκονται κυρίως τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, τα οποία αναμένεται να διασυνδεθούν από τον ΑΔΜΗΕ μέχρι το τέλος της 10ετίας.

Ωστόσο, περιλαμβάνει και ανάλογες λύσεις για την Κρήτη και τις Δυτικές Κυκλάδες μέχρι και το 2025, όταν αναμένεται να ολοκληρωθούν τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη από τον Διαχειριστή, για την ένταξή τους στο ηπειρωτικό δίκτυο.

Απόσυρση 41 μονάδων

Συνολικά, με βάση μελέτη που έγινε για λογαριασμό της ΔΕΗ, θα πρέπει να αποσυρθούν 41 μονάδες παραγωγής συνολικά από τα προς διασύνδεση νησιά. Από αυτές, οι 9 αφορούν πετρελαϊκούς σταθμούς που βρίσκονται στην Κρήτη και οι υπόλοιπες 24 παραγωγικό δυναμικό στα υπόλοιπα νησιά. Μάλιστα, σύμφωνα με την επιχείρηση, οι αποσύρσεις θα πρέπει να γίνουν μέχρι το επόμενο έτος.

Τι θα τις αντικαταστήσει; Ένας «στόλος» από 37 αεριοστροβιλικές μονάδες και 432 ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη. Το ακριβότερο σενάριο, ύψους 500 εκατ. ευρώ, προβλέπει τη μίσθωση του συνόλου του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου.

Η εναλλακτική λύση είναι να αγοραστούν οι 7 από τις αεριοστροβιλικές μονάδες και να μισθωθεί όλο το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο. Σε αυτό την περίπτωση, το κόστος εκτιμάται πως θα κυμανθεί μεταξύ 210-320 εκατ. ευρώ.

Επέκταση ισχύος στην Κρήτη και τα προς διασύνδεση νησιά

Όπως προβλέπεται στο νέο νομοθετικό πλαίσιο του ΥΠΕΝ που θα τεθεί σύντομα σε εφαρμογή σχετικά με την επέκταση του παραγωγικού δυναμικού στην Κρήτη και τον αντίστοιχο μηχανισμό αποζημίωσης, η ΔΕΗ πρόκειται να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την ενεργειακή κάλυψη του νησιού μέχρι την πλήρη ενσωμάτωσή του στο ηπειρωτικό σύστημα μέσω Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα, η ΔΕΗ θα επεκτείνει την εγκατεστημένη ισχύ των τοπικών μονάδων κατά 60 MW για το δεύτερο εξάμηνο του 2024, προσθέτοντας όση συμπληρωματική ισχύ απαιτηθεί για το υπολειπόμενο διάστημα μέχρι να μπει «στην πρίζα» και το δεύτερο καλώδιο που θα συνδέσει την Κρήτη με την Αττική. Η Επιχείρηση θα αποζημιωθεί για το κόστος του νέου παραγωγικού δυναμικού που θα προσθέσει (ο σχεδιασμός για το οποίο θα οριστικοποιηθεί στην πορεία), μέσω των ΥΚΩ ή του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, αν τα κεφάλαια του ΕΛΥΚΩ δεν μπορούν να καλύψουν χρηματοδοτικά τον μηχανισμό. Υπενθυμίζεται πως δεδομένου ότι οι αποζημιώσεις συνιστούν κρατικές ενισχύσεις, ο μηχανισμός αυτός θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Και για τα νησιά που δεν έχουν διασυνδεθεί ακόμη, η ΔΕΗ θα αναλάβει επίσης -για το διάστημα έως ότου ενσωματωθούν στο ηπειρωτικό σύστημα- την ενίσχυση των τοπικών σταθμών παραγωγής, με αύξηση ισχύος σε υπάρχουσες μονάδες ή την προσθήκη νέων μονάδων συμβατικού καυσίμου. Στο πλάνο αυτό θα ληφθούν υπόψη και οι αποσύρσεις παλιών μονάδων μέχρι το 2028. Και σε αυτή την περίπτωση, προβλέπεται πλήρης αποζημίωση των νέων μονάδων σε βάθος δεκαετίας (κάτι που επίσης υπόκειται σε έγκριση από την Κομισιόν), μέσω του ΕΛΥΚΩ ή του ΤΕΜ.

Σχετικά Άρθρα