Στη δεύτερη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου εισέρχεται ο διαγωνισμός με τη μορφή ΣΔΙΤ για την ανέγερση φοιτητικών εστιών στη Δυτική Μακεδονία, καθώς ως αναθέτουσα αρχή το Πανεπιστήμιο ενέκρινε την προεπιλογή και την είσοδο στην επόμενη φάση πέντε εκ των έξι διεκδικητών.
Σύμφωνα με το πρακτικό του διοικητικού συμβουλίου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας εκτός του διαγωνισμού τέθηκε η κοινοπραξία ΕΚΤΕΡ – ΤΕΝΑ – ΕΡΕΤΒΟ που είχε αρχικώς εκδηλώσει ενδιαφέρον, ενώ συνεχίζουν οι εταιρίες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Άβαξ, ΜΕΤΚΑ, ΑΤΕΣΕ και η κοινοπραξία Άκτωρ Παραχωρήσεις – Intrakat (νυν Aktor).
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει ο ανταγωνιστικός διάλογος όπου θα καθοριστεί το αντικείμενο και η διάρκεια της σύμβασης, ώστε στην τελική φάση να κατατεθούν και οι δεσμευτικές προσφορές των κατασκευαστικών εταιρειών.
Σε αδρές γραμμές το έργο είναι προϋπολογισμού 105,34 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) και στοχεύει στη στέγαση 750 φοιτητών στις πανεπιστημιουπόλεις Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας και Πτολεμαΐδας.
Τα προτεινόμενα συγκροτήματα φοιτητικών εστιών θα περιλαμβάνουν χώρους μόνιμης διαμονής και φιλοξενίας φοιτητών και καθηγητών, χώρους υγιεινής και κοινόχρηστους χώρους, όπως καθιστικά, πλήρως εξοπλισμένες κουζίνες και αναγνωστήρια.
Ακόμη, φοιτητική λέσχη για τη σίτιση των φοιτητών, καθώς και κοινόχρηστους χώρους για μελέτη και ψυχαγωγία, όπως βιβλιοθήκη.
Ειδικότερα, στην Κοζάνη το συγκρότημα φοιτητικών εστιών προβλέπεται να έχει δυναμικότητα φιλοξενίας περίπου 350 ατόμων, με τη φοιτητική λέσχη να εξυπηρετεί καθημερινά 700 – 800 άτομα, ανεξαρτήτως εάν μένουν ή όχι εντός συγκροτήματος.
Αντίστοιχα, στην Καστοριά οι φοιτητικές εστίες προορίζονται για φιλοξενία 150 ατόμων και η λέσχη για τη σίτιση 400 ατόμων καθημερινά.
Όσον αφορά στη Φλώρινα, προτείνεται συνολική δυναμικότητα φιλοξενίας περίπου 150 ατόμων και φοιτητική λέσχη δυναμικότητας 350 ατόμων.
Τέλος, για την Πτολεμαΐδα προβλέπεται δυναμικότητα φιλοξενίας περίπου 100 ατόμων.
Συνολικά, θα ανεγερθούν κύριοι χώροι 22.019 τ.μ. στις τέσσερις περιοχές, με το συνολικό εμβαδό των συγκροτημάτων να ανέρχεται σε 28.700 τ.μ. και επιπλέον χώρους που θα ανέλθουν σε 33.920 τ.μ. Σημειώνεται ότι το συνολικό εμβαδό του συνεδριακού χώρου που προβλεπόταν για την Κοζάνη στον πρώτο διαγωνισμό ήταν 6.652 τ.μ., με περιβάλλοντα χώρο 9.380 τ.μ.