Συνολικά, οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ είναι λιγότερο ευχαριστημένοι με την εργασία τους σήμερα απ’ ό,τι το 2023, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνατου Pew Research Center, σε δείγμα περισσοτέρων από 5.200 ανθρώπων τον Οκτώβριο, όπου μεταξύ άλλων, διαπιστώνεται ότι σε επτά από τα εννέα στοιχεία που εξέτασε η εταιρία ερευνών, το ποσοστό των ανθρώπων που δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένο μειώθηκε κατά 3 έως 7 ποσοστιαίες μονάδες, συγκριτικά με τα περσινά επίπεδα.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι, ενώ τον Φεβρουάριο του 2023 το 44% των εργαζομένων δήλωσε ότι ήταν ευχαριστημένο με τις ευκαιρίες κατάρτισης και εξέλιξης που είχε, μόλις το 37% αισθανόταν το ίδιο τον Οκτώβριο του 2024.
Στην έρευνα, ωστόσο, αναδεικνύονται και ζητήματα που προκαλούν προβληματισμό και δυσαρέσκεια όπως ο περιορισμός της τηλεργασίας και οι χαμηλές αμοιβές.
Στο πλαίσιο αυτό το 40% των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο με την εξ αποστάσεως εργασία. Αρκετές εταιρείες του Fortune 500, όπως η Amazon, η Citigroup, η Walmart και η UPS, έκαναν φέτος νέες ανακοινώσεις για να περιορίσουν την τηλεργασία απαιτώντας από τους εργαζόμενους να περνούν περισσότερο χρόνο στα γραφεία. Οι κινήσεις αυτές οδήγησαν ειδικούς των επιχειρήσεων και εργαζόμενους να αμφισβητήσουν το μέλλον της εξ αποστάσεως και υβριδικής εργασίας.
Σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί το ποσοστό εκείνων που είναι δυσαρεστημένοι με τις ευκαιρίες που έχουν να προαχθούν στην εργασία τους (38%).
Ο μισθός είναι ο τρίτος σημαντικότερος παράγοντας που προκαλεί τη δυσαρέσκεια. Οι μεγαλύτερες ανησυχίες τους είναι ότι ο μισθός τους δεν συμβαδίζει με το κόστος ζωής (80%), ότι δεν πληρώνονται επαρκώς για την ποιότητα (71%) ή την ποσότητα (70%) της εργασίας που κάνουν, ότι δεν κερδίζουν αρκετά για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους (54%) ή ότι πληρώνονται λιγότερο από έναν συνάδελφο που κάνει παρόμοια εργασία (28%).
Εκτός από την υποχώρηση της ικανοποίησης γύρω από τις ευκαιρίες προαγωγής, οι εργαζόμενοι δήλωσαν λιγότερο ικανοποιημένοι και από τις παροχές του εργοδότη τους.
Πρόκειται για σημαντικό στοιχείο, δεδομένου ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι υπερβαίνουν τα όρια των καθηκόντων τους. Η πλειονότητα, ή το 76%, δηλώνει ότι καλείται να κάνει περισσότερα από όσα προβλέπονται στη δουλειά της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νεότεροι εργαζόμενοι από 18 έως 29 ετών λένε ότι κάνουν μόνο ό,τι αναμένεται από αυτούς στη δουλειά τους. Καθώς όλο και περισσότερα μέλη της γενιάς Z εντάσσονται στον εργασιακό χώρο, τα δεδομένα αλλάζουν, καθώς υπερασπίζονται τους εαυτούς τους απέναντι στους εργοδότες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αρνούνται να κάνουν περισσότερη δουλειά από όση είναι απαραίτητη – γνωστή ως σιωπηλή παραίτηση.
Όσον αφορά το μέλλον, 1 στους 4 εργαζόμενους δηλώνει ότι είναι πιθανό να αναζητήσει νέα θέση εργασίας τους επόμενους έξι μήνες.
Αναμένουν όμως σημαντικές αντιξοότητες με την πλειοψηφία, το 52%, να πιστεύει ότι θα είναι πιο δύσκολο να βρει δουλειά σήμερα σε σύγκριση με το 2022.