MENU

Στη «σκιά» των Ευρωπαίων η Ελλάδα σε μέτρα προστασίας από κυβερνοαπειλές

Τι μπορούν να μάθουν οι ελληνικές επιχειρήσεις από τις χώρες με υψηλές επιδόσεις σε ICT

Στην ασφάλεια των δεδομένων και των συστημάτων πληροφορικής στις επιχειρήσεις, ενός θέματος που αποκτά συνεχώς μεγαλύτερη σημασία όσο οι ψηφιακές απειλές γίνονται όλο και πιο σύνθετες, επικεντρώνεται η νέα έρευνα που δημοσίευσε σήμερα (12/12) η Eurostat.

Ενώ οι ψηφιακές απειλές γίνονται ολοένα και πιο περίπλοκες και επικίνδυνες, οι ελληνικές επιχειρήσεις φαίνεται να μένουν πίσω στον αγώνα για την προστασία των συστημάτων τους. Το 2024, μόνο το 52% των ελληνικών επιχειρήσεων εφαρμόζουν τουλάχιστον τρία μέτρα ασφάλειας για την προστασία των δεδομένων τους, ένα ποσοστό δραματικά χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Χώρες της ΕΕ με επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τουλάχιστον 3 μέτρα ασφαλείας ICT

Αντιθέτως, στην υπόλοιπη Ευρώπη, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, συγκεκριμένα το 93%, εφαρμόζουν τουλάχιστον ένα μέτρο για να διασφαλίσουν την ακεραιότητα, τη διαθεσιμότητα και την εμπιστευτικότητα των δεδομένων και των ICT (Information and Communication Technology) συστημάτων τους, δηλαδή των τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση, την επεξεργασία και την επικοινωνία των πληροφοριών.


Ποιά είναι τα δημοφιλέστερα μέτρα ασφαλείας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο μέτρο ασφαλείας στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είναι η ισχυρή πιστοποίηση κωδικών πρόσβασης (84%). Ακολουθούν τα αντίγραφα ασφαλείας δεδομένων σε διαφορετική τοποθεσία (79%) και ο έλεγχος πρόσβασης στο δίκτυο (65%). Αντίθετα, η πιστοποίηση μέσω βιομετρικών μεθόδων (18%) είναι το λιγότερο χρησιμοποιούμενο μέτρο.

Μέτρα ασφάλειας ΤΠΕ που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις της ΕΕ

Όσον αφορά τις χώρες της ΕΕ, η Φινλανδία είναι αυτή με την υψηλότερη αναλογία επιχειρήσεων που εφαρμόζουν τουλάχιστον τρία μέτρα ασφάλειας, με ποσοστό 93%. Ακολουθούν Δανία, Ολλανδία και Γερμανία με ποσοστά που φτάνουν το 87%. Αντίθετα, η Ελλάδα και χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, έχουν χαμηλότερους δείκτες, με την Ελλάδα να σημειώνει, όπως προαναφέρθηκε, ποσοστό 52%.

Αυτά τα στοιχεία καταδεικνύουν την ανάγκη για περαιτέρω εκπαίδευση και ενίσχυση της ασφάλειας των δεδομένων στις ελληνικές επιχειρήσεις, προκειμένου να ανταγωνιστούν στον ψηφιακό κόσμο και να προστατευθούν από τις σύγχρονες ψηφιακές απειλές.

Σχετικά Άρθρα