MENU

Οικολογική «βόμβα» το TikTok — Έχει ίδιο ανθρακικό αποτύπωμα με την Ελλάδα

Τα νούμερα σοκάρουν – Τι αποκαλύπτει η έρευνα της Greenly για τις εκπομπές των social media

Τις συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της Ελλάδας, ενδέχεται να ξεπερνά η ετήσια εκπομπή ρύπων του TikTok σύμφωνα με ανάλυση της περιβαλλοντικής επίδρασης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης. Ο μέσος χρήστης του TikTok παράγει ετήσιες εκπομπές αερίων ισοδύναμες με τη χρήση ενός αυτοκινήτου για 198 χιλιόμετρα.

Η έρευνα της εταιρείας Greenly, με έδρα το Παρίσι, υπολογίζει ότι οι εκπομπές του TikTok μόνο στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία για το 2023 ανέρχονται σε περίπου 7,6 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2e), όπως μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα “The Guardian”.

Οι εκπομπές αυτές είναι μεγαλύτερες από εκείνες που σχετίζονται με το Twitter/X και το Snapchat στις ίδιες περιοχές.

Συγκριτικά, ενώ το TikTok διαθέτει 1 δισεκατομμύριο χρήστες παγκοσμίως, το αποτύπωμα άνθρακα του είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από αυτό του Instagram, παρότι το Instagram έχει σχεδόν διπλάσιους χρήστες.

Η εθιστικότητα του TikTok

Η μεγάλη περιβαλλοντική επίδραση του TikTok αποδίδεται στον χρόνο που περνούν οι χρήστες στην πλατφόρμα. Ο μέσος χρήστης του Instagram περνά 30,6 λεπτά ημερησίως στην εφαρμογή, ενώ ο μέσος χρήστης του TikTok περνά 45,5 λεπτά.

«Το TikTok βασίζεται στη μαζική κατανάλωση βίντεο, κάτι που το καθιστά εθιστικό και ταυτόχρονα αυξάνει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα», εξηγεί ο Alexis Normand, διευθύνων σύμβουλος της Greenly.

Σύμφωνα με την ανάλυση, το TikTok παράγει εκπομπές 2,921 γραμμαρίων CO2e ανά λεπτό χρήσης, έναντι 2,923 γραμμαρίων του YouTube και 2,912 γραμμαρίων του Instagram. Αν και οι διαφορές είναι μικρές, η μεγαλύτερη χρήση του TikTok οδηγεί σε μεγαλύτερες ετήσιες εκπομπές:

  • TikTok: 48,49 κιλά CO2e ανά χρήστη.
  • YouTube: 40,17 κιλά CO2e ανά χρήστη.
  • Instagram: 32,52 κιλά CO2e ανά χρήστη.

Η σοκαριστική σύγκριση με την Ελλάδα

Εκτιμάται ότι το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα του TikTok παγκοσμίως φτάνει τα 50 εκατομμύρια μετρικούς τόνους CO2e, σχεδόν όσο οι ετήσιες εκπομπές άνθρακα της Ελλάδας το 2023, που ανήλθαν σε 51,67 εκατομμύρια μετρικούς τόνους CO2e.

Επιπλέον, οι εκπομπές του TikTok είναι λιγότερο διαφανείς συγκριτικά με άλλες πλατφόρμες όπως το Meta (Facebook, Instagram) και η Google, που δημοσιεύουν ετησίως λεπτομερείς αναφορές για τις εκπομπές τους μέσω του Carbon Disclosure Project.

Το TikTok έχει δεσμευτεί να γίνει ουδέτερο ως προς τον άνθρακα έως το 2030, με ένα σχέδιο γνωστό ως Project Clover. Το 2023 εγκαινίασε ένα κέντρο δεδομένων στη Νορβηγία, το οποίο λειτουργεί εξ ολοκλήρου με ανανεώσιμη ενέργεια, αλλά δεν έχει κατασκευάσει άλλα αντίστοιχα κέντρα μέχρι σήμερα.

Η πλατφόρμα αντιμετωπίζει αυστηρές ρυθμιστικές πιέσεις. Μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2025, το TikTok ενδέχεται να χρειαστεί να πωληθεί από την κινεζική ByteDance σε μη κινεζική εταιρεία, βάσει νομοθεσίας στις ΗΠΑ. Σε περίπτωση εξαγοράς από αμερικανική εταιρεία, η δημοσιοποίηση των εκπομπών του TikTok θα καταστεί υποχρεωτική, αν και μια πιθανή κυβέρνηση Trump ενδέχεται να αναιρέσει τη συγκεκριμένη νομοθεσία.

Το TikTok, παρά τη δέσμευσή του για διαφάνεια και βιωσιμότητα, δεν απάντησε στα αιτήματα για σχολιασμό.

Σχετικά Άρθρα